silnik turbo odrzutowy

Dyskusje dotyczące budowy i działania modeli silników

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
skorpion
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 18 cze 2007, 19:15
Lokalizacja: bydgoszcz
    unknown unknown

silnik turbo odrzutowy

#1

Post napisał: skorpion » 18 cze 2007, 19:48

Robie model :!: Ale muszę do niego mieć silnik a turbo odrzutowy był by idealny.Jest jeden haczyk nie umiem tych silników robić a samemu bym wysadził garaż (tam wszystko robie) pomożecie mi :?:

[ Dodano: 2007-06-18, 20:55 ]
znalazłem aukcje z podobnym silnikiem ale trudno skończyła się i to rok temu
http://cgi.ebay.pl/Bauplan-Turbostrahlt ... dZViewItem
to ta aukcja



Tags:


Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 266
Rejestracja: 28 maja 2006, 14:46
Lokalizacja: Dolnysląsk
    unknown unknown

#2

Post napisał: Davido_olawa » 18 cze 2007, 20:06

O silniku turbinowym zapomnij jeżeli nie masz dojścia do frezarki/tokarki i wyważarki.Proponuje silnik pulsacyjny który jest zdecydowanie prostszy w wykonaniu i nawet mając dostęp do podstawowych narzędzi poradzisz sobie z budową.Jakiś czas temu zrobiłem taki silnik fotka poniżej.mam plany tego silnika ale tylko w wersji "papierkowej"Obrazek

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1290
Rejestracja: 13 gru 2005, 04:41
Lokalizacja: Haan / Niemcy
    unknown unknown

#3

Post napisał: kostner » 18 cze 2007, 20:07

byl podobny temat juz w tym dziale na forum poszukaj nie za wiele informacji tam bylo ale zawsze cos na poczatek. POnadto poszukaj na ebay.de - niemieckim tutaj tego z metra ale za to za super grube pieniadze. Mam gdzies linki jak znajde to podesle
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
    unknown unknown
Kontakt:

#4

Post napisał: webserver » 18 cze 2007, 21:30

Davido_olawa pisze:O silniku turbinowym zapomnij jeżeli nie masz dojścia do frezarki/tokarki i wyważarki.Proponuje silnik pulsacyjny który jest zdecydowanie prostszy w wykonaniu i nawet mając dostęp do podstawowych narzędzi poradzisz
Pozatym silnik turbinowy potrzebuje jeszcze elektoniki do sterowania tez polecam ci silnik pulsacyjny.
Pozdrawiam PlotComplex.com


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg
    unknown unknown

#5

Post napisał: Leoo » 18 cze 2007, 22:07

Silnik pulsacyjny mimo swej prostoty wymaga materiałów najwyższej jakości. Komora spalania, tworząca całość z rurą wylotową, wykonana jest z jednego kawałka specjalnej stali żaroodpornej. Głowica jest z aluminium ale w niej znajduje się rozeta zaworów jednokierunkowych, które pracują w naprawdę ciężkich warunkach tzn. bardzo wysoka temperatura i odkształcenia w takt kolejnych zapłonów. Pomijam walory użytkowe takiego silniczka - praca na 100% mocy lub stop oraz hałas, przy którym nie słychać własnych myśli.
Silnik turboodrzutowy jeszcze trudniej wykonać. Wirnik sprężarki wymaga obróbki na maszynie pięcioosiowej. Szczelina między turbiną a obudową to 0,1mm, jeśli zrobisz więcej silnik nie będzie pracował (nie uzyskasz ciśnienia potrzebnego do spalania liniowego), jeśli mniej - może się zatrzeć i rozpaść w drobny mak. Prędkość obrotowa przekracza 100000obr/min i sam zakup odpowiednich łożysk będzie trudny.
Była firma krajowa, która produkowała takie turbiny modelarskie, nawet była opcja z elektrycznym rozrusznikiem. Cena, o ile dobrze pamiętam, wynosiła ok. 5000PLN.

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
    unknown unknown
Kontakt:

#6

Post napisał: webserver » 18 cze 2007, 22:11

chyba chodzi ci o te strone http://www.jetmodel.webpark.pl/
Pozdrawiam PlotComplex.com


rokare
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 153
Rejestracja: 27 gru 2005, 13:19
Lokalizacja: okolice Radomia
    unknown unknown

#7

Post napisał: rokare » 18 cze 2007, 22:45

co do aukcji to nie była aukcja silnika, tylko planów do jego wykonania. i cały czas je można kupić. choć szkoda że nie można kupić takiego silnika za takie pieniądze ale by była zabawa :twisted: :twisted:
hmm

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1290
Rejestracja: 13 gru 2005, 04:41
Lokalizacja: Haan / Niemcy
    unknown unknown

#8

Post napisał: kostner » 18 cze 2007, 23:11

Kurcze tej stronki nie znalem ale tez niezla :)
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 889
Rejestracja: 13 maja 2005, 21:24
Lokalizacja: Wawa
    unknown unknown

#9

Post napisał: rockykon » 18 cze 2007, 23:25

faktycznie niezła ..

Kod: Zaznacz cały

420 przekroczony limit transferu

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 10 kwie 2005, 13:18
Lokalizacja: STALOWA WOLA W-WA
    unknown unknown
Kontakt:

#10

Post napisał: DZIKUS » 18 cze 2007, 23:26

z tego co widze, to byly to jedynie plany jak taki silnik zbudowac, teraz sa one wystawione ponownie
http://search.ebay.pl/_W0QQsassZkiddys5

ma tzz inne zreczy, ktore moze cie zainteresuja.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Parowe / Styrlinga / Odrzutowe”