Sherman cutter 110- problem z zakłóceniami

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

karpik74
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17

Post napisał: karpik74 » 05 wrz 2015, 10:16

Dobrze...

Sprawdź ile przewodów masz w gnieździe, jak by nie patrzeć, musi być podłączone: zielono- żółty do zielono- żółtego.
Często w starych? instalacjach " nie ma "0 ochronnego" i zielono- żółty podłączają się do "0 robocze" niebieski. Jak masz OK podłącz stół do uziemienia sieci.

To dlaczego nie odpala od razu pilota w powietrzu?

Nie ...tylko wymiana palnika!

Tagi:

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Alvar4 » 05 wrz 2015, 10:47

Zakłócenia od HF-u mogą też iść przewodami siłowymi z przecinarki w stronę instalacji elektrycznej i siać dalej jak antena po reszcie sprzętu i po całym budynku. Odsuń komputer od maszyny jak najdalej możesz. A najlepiej podepnij na próbę jakiś stacjonarny komputer na długim przedłużaczu z jakiegoś najdalszego gniazdka z budynku i przetestuj palenie. Możesz też odpiąć na próbę jakieś uziemienie od stołu do skrzynki sterującej czy coś..... musisz szukać i robią nawet najdziwniejsze na ludzki rozum sprzeczne z logiką rzeczy aż w końcu trafisz.... powodzonka.
Obrazek

Awatar użytkownika

karpik74

Post napisał: karpik74 » 05 wrz 2015, 10:58

Alvar4 pisze:musisz szukać i robią nawet najdziwniejsze na ludzki rozum sprzeczne z logiką rzeczy aż w końcu trafisz
Racja!

Ja mam wszystko wpięte w instalację, stół do uziemienia zasilania sterowania ...jest OK :?: . Przecinarka Stamos SELECTION 125

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 05 wrz 2015, 11:05

u jednego mojego klienta pomogło (o zgrozo !) odpięcie wszystkich uziemień/ekranów i tylko tak maszyna działała , po zmianie agregatu na Hypertherm działa "w normalnej i logicznej" konfiguracji połączeń. Możesz na próbę porozpinać uziemienia - bardzo często gdzieś coś się zamknie pętelka i to jest gorsze niż brak uziemienia ale pod kątem zakłóceń a nie bezpieczeństwa. Dla bezpieczeństwa uziemienie to podstawa.

podejrzewam, że masz uziemiony komputer - to raz, uziemioną rozdzielnię - to dwa, uziemiony agregat - to trzy, uziemioną maszynę / stół - to cztery... bardzo łatwo żeby te uziemienia się spotkały i narobiły Ci problemów jakie opisujesz

Autor tematu
voxac50
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 33

Post napisał: voxac50 » 05 wrz 2015, 11:26

Dzięki koledzy za wskazówki. W gnieździe są 4 przewody, a bolec masy połączony jest z bolcem uziemienia ale uziemienie do masy nie jest podłączone. Czy ziemia i masa mogą iść jednym przewodem czy muszą osobno? Ja teraz podpiołem uziemienie od pala uziemiającego bezpośrednio do przecinarki i plotera.
Kolego karpik74 , jeżeli jest HF w przecinarce to rozumiem to jako łuk pilotujący i te przeskakujące iskry jak palnik jest daleko od "masy" są normalne. Czy tak?? Chodzi tylko o to żeby nie miały wpływu na pracę silników...

[ Dodano: 2015-09-05, 11:34 ]
Kolego prokopcio. Pierwsze próby jak uruchamiałem maszynę były właśnie bez żadnych uziemień. Tylko kabel zasilający silniki krokowe miał ekran podpięty do masy skrzynki sterowniczej i ekran na kablu lpt podpięty tylko od strony komputera. Do sterowania używam mach3 i laptopa Hp nc6320, próbowałem też na samej baterii. Stacjonarny komputer raz podpinałem ale wtedy nie miałem jeszcze uziemienia. Spróbuje jeszcze podłączyć kabel lpt bezpośrednio do sterowników silników bez płytki z wejściem lpt.

Awatar użytkownika

karpik74

Post napisał: karpik74 » 05 wrz 2015, 18:42

voxac50 pisze:Czy ziemia i masa mogą iść jednym przewodem czy muszą osobno?
Moim zdaniem winne być osobno. Jeżeli "0 ochronne (uziemienie) i "0 robocze (masa) są zmostkowane ...to nie masz uziemienia. Nie wiadomo czy w ogóle ten przewód jest gdziekolwiek podłączony. Do trzech faz nie potrzebna masa, co pewnie zauważyłeś w przewodzie przecinarki- trzy przewody fazowe i "uziemienie". Nie twierdzę, że ma rację.
voxac50 pisze:jeżeli jest HF w przecinarce to rozumiem to jako łuk pilotujący i te przeskakujące iskry jak palnik jest daleko od "masy" są normalne.
Nie twierdze, że palnik jest kicha ...nie znam palników. Łuk pilotujący odpala się bez względu na masę, która jest potrzebna do odpalenia łuku głównego.

To jest łuk pilotujący.

voxac50 pisze:Chodzi tylko o to żeby nie miały wpływu na pracę silników...
A czy po odpaleniu pilota też zakłóca? :wink:

Autor tematu
voxac50
Posty w temacie: 33

Post napisał: voxac50 » 05 wrz 2015, 19:08

Zazwyczaj pale z 3mm nad materiałem. Jeżeli wpalenie pójdzie od razu to wszystko jest ok, ale jak powiedzmy przed wpaleniem słychać takie przeskakiwanie iskier jak z paralizatora to silniki same jadą. Zauważyłem że jadą wszystkie trzy. Przez chwile już myślałem że problem rozwiązany bo po dołączeniu uziemienia do konstrukcji maszyny i skrzynki sterowniczej silniki stały podczas palenia "w powietrzu" a po odłączeniu jeździły. Ale później cały czas jeździły. Może jeszcze za słabe to uziemienie?? Podpinałem do uziemienia i fazy obciążenie 2000W to było wtedy 170V. Wbije może jeszcze jedną taką rurke i zobacze czy coś sie zmieni. Może te sterowniki na tb6560 są za bardzo czułe?? Może na wejścia sterowników dać jakiechś dodatkowe rezystory żeby wyłapywały te piki?? Kolego karpik74 czyli we wtyczce zasilającej od plazmy najlepiej żeby pin od masy odpiąć a pin uziemiający podpiąć do wbitej rurki?? W gnieździe na 100% nie mam uziemienia. Dzięki za wytrwałość

Awatar użytkownika

karpik74

Post napisał: karpik74 » 05 wrz 2015, 19:30

voxac50 pisze:czyli we wtyczce zasilającej od plazmy najlepiej żeby pin od masy odpiąć a pin uziemiający podpiąć do wbitej rurki??
Jeżeli wtyczkę od plazmy masz na 5 przewodów to masy (niebieski) nie musisz odpinać. Tak jak mówisz, zlikwiduj mostek we wtyczce i do grubego bolca dociągnij uziemienie z palika. Jeszcze lepiej, to sprawdź czy budynek ma instalację odgromową i podciągnij od niej ...tylko nie zapominaj wyciągać wtyczek :!: :smile:

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 05 wrz 2015, 21:51

czy bez komputera silniki również szaleją jak odpalisz plazmę ręcznie ?

fajnie, gdybyś wrzucił tu trochę fotek tego Twojego ustrojstwa....

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: 251mz » 05 wrz 2015, 22:16

Ogólnie powiem tak.
Przerabiałem taki problem jak masz w pierwszej plaźmie.
Na 100% masz gdzieś brak ciągłości uziemienia materiału , wskutek czego iskra zamyka Ci się po obwodzie sterowania.
U mnie objawiało się to tym ,że wywalało sygnał dir i silniki chodziły tyle kroków ile trzeba ale tylko w jedną stronę...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”