Kiedyś kamar robił wrzeciona wolnoobrotowe z jamników, ze stożkiem iso bodajże, odezwij się do niego.CinekX0 pisze:W tym budżecie coś nowego polecisz?
Czytałem o przeróbce jamnika, sam tego nie zrobie. Jedyna opcja to mój tokarz albo forumowicz...
Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 98
Ja pewnie nie namówięsyntetyczny pisze:Jak kolega namówi kamara na taką robotę, to ja też chceedenlubawa pisze: Kiedyś kamar robił wrzeciona wolnoobrotowe z jamników, ze stożkiem iso bodajże, odezwij się do niego.

3 sztuki to już coś, jak się znajdzie 2 osoby to już w ogóle!
Oby tylko nie wywołać wilka z lasu

Temat wrzeciona zostawiam na sam koniec, w zależności ile $ pozostanie lub ile będę musiał dołożyć na ten cel... (4 oś też sobię przemyślę, szału robić nie będę więc może na zwykłych łożyskach - to jest bardziej dodatek niż konieczność)
Póki co czekam aż przyjadą blachy cięte na WJ, Przyszły tydzień robota powinna ruszyć.
-
Pitu pitu a czas leci, niestety...
Pora skromnie pochwalić się pierwszymi zdjęciami.
Profile stalowe, 200x100x10 i 200x120x10 w ilości 170kg.

Następnie trochę aluminium PA6 w ilości 100kg

I trochę stali cięte WaterJet w ilości 120kg.

Do tego oczywiście mam już trochę osprzętu:
Hiwin HGH i QHW 20 w ilości 6szt/6szt
Prowadnice HGR-R w odpowiednich długościach

Eh, chrzest zaliczony! Zakładać wózek mi się zachciało i kulki poszły w ... Posiedziałem godzine i ogarnąłem temat
Do tego podpory EF15 3szt i EK15 3szt
Nakrętki VTX UFS 2005 3szt
Gwint VTX 1000mm i 1500mm (potnę na 2 osie)
Takie skromne stopy pod maszyne z gumowymi deklami. Szału nie ma ale tona nacisku na sztukę więc powinny wytrzymać - 4szt.

Coś tam powoli się dzieje, dzisiaj materiały trafiły do warsztatu.
Po 10 czerwca coś się ruszy, postaram się wstawiać zdjęć ile się tylko da - tak dla potomnych.
Konstrukcja wychodzi z podstawą 600kg + cały osprzęt na to więc maszyna bez osłony powinna ważyć 700kg.
P.S.
Oczywiście zrobiłem źle wymiary otworów pod igiełki blokujące prowadnice i wózki i jeszcze zmieniam wymiary...
Pozdrawiam, Marcin
Pora skromnie pochwalić się pierwszymi zdjęciami.
Profile stalowe, 200x100x10 i 200x120x10 w ilości 170kg.

Następnie trochę aluminium PA6 w ilości 100kg

I trochę stali cięte WaterJet w ilości 120kg.

Do tego oczywiście mam już trochę osprzętu:
Hiwin HGH i QHW 20 w ilości 6szt/6szt
Prowadnice HGR-R w odpowiednich długościach

Eh, chrzest zaliczony! Zakładać wózek mi się zachciało i kulki poszły w ... Posiedziałem godzine i ogarnąłem temat

Do tego podpory EF15 3szt i EK15 3szt
Nakrętki VTX UFS 2005 3szt
Gwint VTX 1000mm i 1500mm (potnę na 2 osie)
Takie skromne stopy pod maszyne z gumowymi deklami. Szału nie ma ale tona nacisku na sztukę więc powinny wytrzymać - 4szt.

Coś tam powoli się dzieje, dzisiaj materiały trafiły do warsztatu.
Po 10 czerwca coś się ruszy, postaram się wstawiać zdjęć ile się tylko da - tak dla potomnych.
Konstrukcja wychodzi z podstawą 600kg + cały osprzęt na to więc maszyna bez osłony powinna ważyć 700kg.
P.S.
Oczywiście zrobiłem źle wymiary otworów pod igiełki blokujące prowadnice i wózki i jeszcze zmieniam wymiary...

Pozdrawiam, Marcin
-
Witam po dłuższej przerwie i przepraszam za opóźnienia!
Z przyczyn niezależnych zakład ślusarski mnie zepchnął troszkę na bok, a w zasadzie przez firmę Modertrans ( Ci od tramwajów) bo ciągle mają zlecenia 'na wczoraj'...
Ale w końcu nadszedł czas, robota ruszyła i jest pierwszy efekt - podstawa pod maszynę.

Na zdjęciach podstawa jest do góry nogami! Spawane z 100x100x4 tuleje gwintowane wpuszczone w cały profil żeby nogi były jak najniżej. Otwory gwintowane do mocowania elementów maszyny też gwintowane.
PYTANIE:
Czy jest na forum osoba posiadająca liniał (klasa dowolna) na odsprzedaż/wypożyczenie za opłatą...
Czy jest osoba z okolic Poznania chętna do pomocy przy ustawianiu osi frezarki oraz nauki pierwszego frezowania (chodzi głównie o obsługę programu CNC).
Prace trwają, na koniec września powinienem się wyrobić ze wszystkimi elementami.
Z przyczyn niezależnych zakład ślusarski mnie zepchnął troszkę na bok, a w zasadzie przez firmę Modertrans ( Ci od tramwajów) bo ciągle mają zlecenia 'na wczoraj'...

Ale w końcu nadszedł czas, robota ruszyła i jest pierwszy efekt - podstawa pod maszynę.

Na zdjęciach podstawa jest do góry nogami! Spawane z 100x100x4 tuleje gwintowane wpuszczone w cały profil żeby nogi były jak najniżej. Otwory gwintowane do mocowania elementów maszyny też gwintowane.
PYTANIE:
Czy jest na forum osoba posiadająca liniał (klasa dowolna) na odsprzedaż/wypożyczenie za opłatą...
Czy jest osoba z okolic Poznania chętna do pomocy przy ustawianiu osi frezarki oraz nauki pierwszego frezowania (chodzi głównie o obsługę programu CNC).
Prace trwają, na koniec września powinienem się wyrobić ze wszystkimi elementami.

-
Dzieje się, dzieje...
Ustawianie z otworami w podstawie, co by po spawaniu na pewno pasowało. Wyszedł mały bubel z dolną płytą stalową, przestawi się otwory i będzie pasować.

Po spawaniu profili głównej belki (X Y) oraz kolumny (Z) trzeba było je lekko zabielić chcąc spawać resztę bo nijak kąty nie pasowały. Generalnie mają tendencje do wklęśniętego środka więc ładnie narożniki można wyplanować.

Pytania, opinie? Pisać śmiało

Ustawianie z otworami w podstawie, co by po spawaniu na pewno pasowało. Wyszedł mały bubel z dolną płytą stalową, przestawi się otwory i będzie pasować.

Po spawaniu profili głównej belki (X Y) oraz kolumny (Z) trzeba było je lekko zabielić chcąc spawać resztę bo nijak kąty nie pasowały. Generalnie mają tendencje do wklęśniętego środka więc ładnie narożniki można wyplanować.

Pytania, opinie? Pisać śmiało

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt: