Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
CinekX0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 98

Post napisał: CinekX0 » 15 maja 2016, 14:21

Mała zagadka.
Na osi Z będą dwa uchwyty wrzeciona, tak jak na obrazku.
Kto zgadnie dlaczego mokry chińczyk jest zamontowany do góry, jaki ma to cel? :razz:

Obrazek

Tagi:

edenlubawa
Posty w temacie: 2

Post napisał: edenlubawa » 15 maja 2016, 16:21

CinekX0 pisze:Mała zagadka.
Kto zgadnie dlaczego mokry chińczyk jest zamontowany do góry, jaki ma to cel? :razz:
Pewnie chinol będzie pełnił rolę silnika, a docelowym wrzecionem, będzie coś własnej roboty.

DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: DOHC » 15 maja 2016, 19:43

jakieś ATC pewnie.

steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: steff.k » 16 maja 2016, 22:02

CinekX0 pisze:Mała zagadka.

Moim zdaniem na górnym chińczyku chłodzonym wodą, będzie zamontowany wentylator który będzie chłodził wrzeciono dolne :razz: :twisted: :twisted: :twisted:
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów :D

dragon44
Posty w temacie: 3

Post napisał: dragon44 » 16 maja 2016, 23:35

a ja obstawiam przekładnie planetarną zamontowaną do chińczyka, tak 1:10 by osiągnąć obroty i moment zbliżony do jamnika, poniżej łożyskowanie i er25 xD

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 17 maja 2016, 13:19

steff.k, Twoja odpowiedź wygrywa! :grin: :mrgreen:
dragon44, najdokładniej opisałeś mój zamiar chociaż nie do końca...
Generalnie konkurs zamknięty, klikam wszystkim 'pomógł' za udział i przechodzę do meritum sprawy.

Nie widziałem takiego rozwiązania na forum ale uznałem, że to powinno działać...
Górne mocowanie do chinola, wkładamy, przykręcamy. Zamiast freza montujemy tulejkę z kołem HTD 5M 12z. Następnie będzie zamontowana puszka z przekładnią pasową - 3 paski z przełożeniami 1:4 Łącznie będzie przełożenie 1:16. Na dolnym wrzecionie wykonam prawdopodobnie z PA6 fi100mm wrzeciono z kupioną tuleją ER20 zakończoną kołem HTD.

Zamysł jest taki że uchwyty wrzecion pozostają w stałej pozycji oraz przekładnia pasowa - przykręcone na stałe. Pozostaje zamiana elektrowrzeciona i założenie 2 pasków.
Chińczykiem frezuję aluminium, wrzucam go na górę, zakładam wrzeciono samoróbkę na dół, 2 paski i jadę w stali. Przekładnia da jeszcze możliwość regulacji obrotów zmieniając kółka.
Pasy HTD można kręcić max 20 000 obrotów i tyle będzie, po redukcji 1:16 będzie 1250 obrotów, lub inaczej w zależności jak maszyna przeżyje posuwy więc dobiorę 'stałe' jedno przełożenie w praktyce. :wink:

Oczywiście jest to wyjście budżetowe, nie idealne ale powinno być sprawne. Łożyska w tym dodatkowym wrzecionie jeszcze wymyślę jakie, chyba coś podsuniecie :roll:
Chyba będzie to prostsze i tańsze wyjście niż przerabiać jamnika :wink:

dragon44

Post napisał: dragon44 » 17 maja 2016, 13:40

CinekX0, no bez jaj...

za pięćset złotych wyrwiesz kilkukilowatowego perskacza sześć tysięcy obrotów. Spokojnie pójdzie w stali. Zamiast fi4 w alu zakładasz fi20 na płytki i zapierdzieleasz bez patentów...

Policz koszt chińczyka, falownika do niego, kół zębatych, pasów, łożysk (!) - każde koło musi być łożyskowane i masę elementów konstrukcyjnych, które to wszystko ogarną. Z drugiej strony masz jakiś silnik Perske, falownik i koszt ewentualnych przeróbek. Sam na razie robię testy na takim silniku 1,5 kW 6k obrotów. zamiast przeróbki wału silnika póki co dorabiam przejściówki wkręcane w wał M12 z kołnierzem oborowym. Bicie jest dość spore - około dychy na stonę, będę musiał roztoczyć wał by zrobić centryczne pasowanie. Na jakiś czas wystarczy. Mniej roboty i niższe koszty.

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 17 maja 2016, 14:23

dragon44 pisze:CinekX0, no bez jaj...

za pięćset złotych wyrwiesz kilkukilowatowego perskacza sześć tysięcy obrotów. Spokojnie pójdzie w stali. Zamiast fi4 w alu zakładasz fi20 na płytki i zapierdzieleasz bez patentów...

Policz koszt chińczyka, falownika do niego, kół zębatych, pasów, łożysk (!) - każde koło musi być łożyskowane i masę elementów konstrukcyjnych, które to wszystko ogarną. Z drugiej strony masz jakiś silnik Perske, falownik i koszt ewentualnych przeróbek. Sam na razie robię testy na takim silniku 1,5 kW 6k obrotów. zamiast przeróbki wału silnika póki co dorabiam przejściówki wkręcane w wał M12 z kołnierzem oborowym. Bicie jest dość spore - około dychy na stonę, będę musiał roztoczyć wał by zrobić centryczne pasowanie. Na jakiś czas wystarczy. Mniej roboty i niższe koszty.
Zakup Chińczyka 3kw i tak planuje, ma byc po prostu... Dlatego robienie czy zakup wrzeciona do stali mnie nie interesuje bo koszty... Więc skoro bede mial Chińczyka to w pewien sposób go przerobić i będzie na 2 kopyta. Łożyska kół liczylem zwykle igiełkowe za małe pieniądze, do wrzeciona wiadomo 4sztuki lepsze to koszt będzie i reszta z alu. Wałek fi100mm kosztuje ok 150zl jak szukałem więc w całości może w 600zl się zamknie z tokarzem licząc.

Jak masz już taki silnik to nie lepiej to na pasku przełożyć niż się nabrać wkrecaniem w wał i biciem? Pasek Ci to usunie w pewien sposób...

Inna opcja że po prostu kupie wolnoobrotowe wrzeciono wyłącznie do stali ale nie do końca potrafię określić w jakim materiale bede pracowac (najlepiej stal)

dragon44

Post napisał: dragon44 » 17 maja 2016, 14:38

Bicie wynika z niedoskonałości "adapterów" ;) póki co pracowałem głowiczką fi 40, frezem palcowym na płytki fi 12, frezem z węglika fi 8 i wiertłem z węglika 9,7mm. Przed maszyną stoi wyzwanie robienia rowków teowych w stole, więc będę pracował głównie frezem 12 mm z jedną płytką i bicia się nie boję ;p a później jak na siebie zarobi to się zobaczy ;) Tylko najpierw muszę się uporać z przegrzewającym się silnikiem w zetce ;/ założyłem przeciwwagę pneumatyczną, ale nie pomaga. Domyślam się, że muszę na nowo dostroić przez to PID i może problem minie ;) sory za offtop ;)

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 17 maja 2016, 15:23

dragon44, bede dziergal małe elementy frezami max 10mm, wolalbym większe prędkości...
Co byś doradził do odrobienia stali? Chinczyk kosztuje ok2000zl. W tym budżecie coś nowego polecisz?
Czytałem o przeróbce jamnika, sam tego nie zrobie. Jedyna opcja to mój tokarz albo forumowicz... :roll:
Wolalbym oczywiście nowke sztukę!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”