Reaktywacja frezarki - ulepszenia do 1k

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

#51

Post napisał: deCNC » 22 sie 2017, 18:18

Yarec pisze:Pomyśl nad bramą z profili zamkniętych- spawanych , bo Będziesz poprawiać w nieskończoność.

Napęd bramy dwoma śrubami+silnikami wymaga jedynie "dołożenia" jednego ster. "krokowca") i tak będzie pracował równolegle.
Płyta osi X - nie druga równoległa płyta ale pozioma (po kątem 90°) nie będzie się "dyndać" w osi Y , to samo dotyczy "nóg" bramy !
Ta brama ma być "w około" blatu roboczego ?
upanie pisze: A jakby zamiast dwóch silników zastosować dwie trapezówki i napęd przenieść za pomocą paska?

Dokładnie tak. Wtedy odpadają takie problemy jak rozjazd silników. Pomijając gubienie kroków, bo to nie powinno się dziać, to może to występować podczas wyłączania. Slinki mogą "wskakiwać na pełne kroki" w różnych kierunkach. Być może mało to prawdopodobne ale ryzyko jest.
Jakby chcieć dwa silniki na zelrp-ie to tra by dodać jeden sterownik silnika.
upanie pisze: W przypadku silnika krokowego to jego jakość nie zagwarantuje, że po odłączeniu i włączeniu zasilania będą one "na tym samym kroku". Śruby będą trochę inaczej obciążone i inaczej będą ciągnąć. Jeden obróci się w jedną stronę a drugi może w przeciwną.
Teoretycznie jeśli wszystko jest idealnie złożone, śruby idealnie takie same itp, itd to problemu nie powinno być, no ale...
Z resztą sam nie wiem czy ten problem może być wielki. Bo jak raz przekosi bramę w jedną mańkę to później powinno skosić w drugą.



Tagi:

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2083
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#52

Post napisał: Yarec » 22 sie 2017, 19:10

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#53

Post napisał: upanie » 23 sie 2017, 06:21

Jam to pisał. Nadal uważam, że to lepsze rozwiązanie.
Raz, że bezpieczniejsze a dwa, że sterownik jeden. Co to za problem aby pas naciągnąć? Poza tym po co sprężyna? Wręcz nawet IMO nie można dawać sprężyny a naciąg zrobić na sztywno.
Są maszynki na dwa silniki, tego nie neguje. Ale ja jakoś mam zakorzenione we łbie aby sytuacje awaryjne przewidywać i tak zaprojektować a by w razie awarii problemów było jak najmniej.
W przypadku napędu jednym silnikiem to jak on się spier... to maszyna nie będzie jeździć w jednej osi.
Jak będą dwa silniki i jeden się spier... to jeden bok bramy stanie a drugi będzie jechał. Co się wtedy stanie?
No to zależy od różnych czynników ale raczej będzie smutno. Zwłaszcza w przypadku amatorskich maszynek gdzie to jakiś kabelek się dołączy albo urwie albo czegoś tam się nie podłączy podczas chociażby testów. A przecież tu na forum gęsto jest wpisów w stylu "sterownik przestał działać". Noi jeden przestanie a drugi nie.

Yarec - a ten film to tak dla rozrywki czy to ma być przykład dwóch silników na oś? Z filmu nie widać.
czilałt...


Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

#54

Post napisał: deCNC » 23 sie 2017, 17:35

Też tak zostanie. Dużo drożej mnie wyjdzie dokupienie sterownika, silnika itp niż jazda na jednym silniku+koła i paski. Poza tym też tak myślę ile będzie problemów gdy któryś z silników stanie, byłoby na pewno nie za miło, w końcu to amatorska maszynka, wiadomo, że ta w filmiku przy awarii jednej strony zapewne ma jakieś zabezpieczenie, że druga strona staje w takim przypadku.

Ok więc tak:
oś Z - na śrubę 12x3 sprzęgło kłowe 6,35x6,35:
http://allegro.pl/sprzeglo-klowe-6-35mm ... 38631.html
oś X - na śrubę 16x4 sprzęgło kłowe 6,35x10:
http://allegro.pl/sprzeglo-klowe-6-35mm ... 39268.html
- pasek
http://allegro.pl/pasek-pas-zebaty-3m-9 ... 11221.html
-koła
http://allegro.pl/kolo-zebate-pod-pasek ... ml#thumb/1

Na razie wygląda to tak:
Obrazek

W te profile boczne, które się ugięły pod wpływem przykręcania śrub będą wsadzone profile aluminiowe odpowiedniej grubości.
Co do kół - jak je zabezpieczyć przed obracaniem?? Może tak jak tu jest to wykonane??:
http://allegro.pl/zebatka-kolo-napedowe ... 50280.html

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2083
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#55

Post napisał: Yarec » 27 sie 2017, 20:06

upanie - sorry pomyliłem linki a miałem filmik gdzie jeden krokowiec "zdechł" ale brama była na tyle sztywna że nie przekosiła się w płaszczyźnie poziomej (do rombu) i jechała.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


ajt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 117
Rejestracja: 23 sty 2009, 19:21
Lokalizacja: Radom

#56

Post napisał: ajt » 27 sie 2017, 23:25

deCNC pisze: Co do kół - jak je zabezpieczyć przed obracaniem?? Może tak jak tu jest to wykonane??:
http://allegro.pl/zebatka-kolo-napedowe ... 50280.html
Można i tak, ale zamiast samemu wiercić, lepiej kupić gotowe. Pierwsza z brzegu aukcja, z jakimś paskiem w komplecie, bo nie chciało mi się szukać samych kółek:
http://www.ebay.com/itm/2PCS-3M-Timing- ... 20e019caaa
albo takie coś:
https://www.ebay.com/p/3m-Timing-Pulley ... 0005.m1851


Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

#57

Post napisał: deCNC » 29 sie 2017, 01:08

Jakoś nie widzę tej przesyłki z Chin, pewnie pare tygodni będzie szła. Znalazłem już z otworami i mocowaniem na pl stronie - to koło na silnik:
http://sklep.cncprofi.com/kolo-zebate-3 ... -6-35.html
Koła na śruby:
http://sklep.cncprofi.com/kolo-zebate-3 ... -fi-8.html
Koła można złapać dwoma śrubami i do tego chcę jeszcze koła mocowane na śrubach trapezowych zabezpieczyć tak:
Obrazek
Nie dość, że będą dwie śruby trzymały to śruba 16x4 będzie podtoczona tak, by wystawała za koło i będzie tam zagwintowany pręt na nakrętkę M8 i wtedy będzie jeszcze koło dociśnięte do śruby. Czy tak wystarczy?
Jeszcze myślę jak zamocować koło na wale silnika - dwie śruby będą trzymały, ale wydaje mi się, że to będzie mało.


Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

#58

Post napisał: deCNC » 07 wrz 2017, 17:57

Słysząc cenę za zarobienie śrub (50zł jeden koniec) postanowiłem rozwiązać to inaczej, nie chciałem jednak robić wszystkiego domowymi sposobami typu szlifierka, wiertarka itp. Będzie wyglądało to tak:

Obrazek

Dwa łożyska UCPA204 będą trzymały metrową śrubę na jej końcach - z racji tego, że takie łożyska mają śr.wewn. od 20mm - takie właśnie łożyska zastosuję, a pomiędzy łożysko a śrubę dam rurę aluminiową 20x2 i środek łożyska będzie dokręcony z obu stron stalowymi nakrętkami 16x4 (długość nakrętki 12mm).
Także oś powinna zostać na samym środku, zapewne gorsze bicie byłoby po szlifowaniu wałka kątówką. Jedynie będę musiał jakoś przetoczyć kawałek śruby w miejscu gdzie będzie koło zębate(24 zęby, 9mm) zakończone dociskiem z nakrętki samohamownej M8- które już będzie w jakimś stopniu trzymać koło.Będę musiał przegwintować końcówkę. Dodatkowo dwie śruby dociskające koło do śruby. Czy ktoś z Was wykonywał coś podobnego?


Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

#59

Post napisał: deCNC » 11 wrz 2017, 11:24

Ok nikt nie podpowiedział czy tak jest dobrze lecz zamówiłem tak jak pisałem, bo nie chcę tej frezarki robić w nieskończoność. W pierwszej CNC też tak było i nigdy nic się nie poluzowało.

Mam jednak kolejny problem z doborem pasa zębatego. Miało być tak:
Obrazek

Tylko, że nie ma takiego pasa który mi potrzebny, odległość między śrubami to 850mm więc pas musiałby mieć conajmniej 1800mm po obwodzie , najdłuższy jaki znalazłem to 1070mm. Myślę o takim rozwiązaniu:
Obrazek

Czyli w tym przypadku 2 pasy 945mm :
http://allegro.pl/pas-pasek-zebaty-3m-9 ... 70198.html
Do tego 4 koła zębate:
http://allegro.pl/kolo-zebate-na-pasek- ... 28716.html
- po kole na śrubę i dwa koła na silniku, wtedy zamiast naciągów silnik będzie posuwał się w górę/dół i będzie napinał te dwa paski.
Czy tak może być i czy znacie jakieś tańsze rozwiązanie?


ajt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 117
Rejestracja: 23 sty 2009, 19:21
Lokalizacja: Radom

#60

Post napisał: ajt » 11 wrz 2017, 11:45

Najdłuższy pasek u sponsora forum:
https://www.ebmia.pl/pasy-zebate-szerok ... tml?page=3
ma 1863mm, więc powinien wystarczyć :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”