Reaktywacja frezarki - ulepszenia do 1k

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

Reaktywacja frezarki - ulepszenia do 1k

#1

Post napisał: deCNC » 21 cze 2017, 17:02

Witam

Od czego zacząć...
Przeglądam forum od ładnych paru lat, w 2014 zbudowałem dzięki Wam moją pierwszą frezarkę z ruchomą bramą - obszar roboczy 320x420 , nie pisałem postów jak co zrobić, od razu wziąłem się za budowę.
Zbudowałem ją z płyt meblowych, chodziła przez dwa lata jak na te podzespoły dobrze, mam teraz 1000zł na rozbudowę i chciałbym je jak najlepiej wykorzystać. Aktualnie jest rozłożona na części, ponieważ przenosiłem się w inną stronę Polski i właśnie nadszedł moment na reaktywację, a gdybym od razu założył temat, to pewnie uniknąłbym wielu błędów - największy to użycie niepodpartych wałków 16 :-)

Frezarka przeznaczona do frezowania wszelkiego rodzaju drewna, najbardziej mdf i sklejka.

To co zostaje to na pewno sterownik Zelrp 3 osiowy ,wrzeciono Kress 1050 i 3 silniki 57h76-2008b 1,9Nm

Ulepszenia:
1.Po pierwsze zmiana płyt wiórowych na sklejkę wodoodporną
2.Były użyte wałki fi 16 bez podpór - kupno wałków podpartych fi 16
http://allegro.pl/prowadnica-liniowa-fi ... 42729.html
3.Łożyska 16 zamknięte z obudowami z drewna - zamiana na łożyska otwarte z obudowami
http://allegro.pl/lozysko-liniowe-obudo ... 10117.html
4.Zamiast wężyków do połączenia śruby trapezowej i silnika sprzęgła aluminiowe
http://allegro.pl/sprzeglo-aluminiowe-6 ... 56552.html
5.Śruby trapezowe 12x3 były mocowane na łożyskach z rolek wciśnięte w drewno - teraz chcę zastosować trapezówki 16x4, stoczyć końcówki na śr.10mm i zamocować śruby na łożyskach samonastawnych.
http://allegro.pl/sruba-trapezowa-tr-16 ... 74402.html
http://allegro.pl/kp000-aluminiowa-mini ... 11419.html
6.Zastosowane nakrętki z brązu 12x3 chciałbym wykorzystać do osi Z - 2 w celu wyeliminowania luzów na śrubie, a na osie X i Y kupno nakrętek 16x4. Do tej pory nie miałem kasowania luzów i dokładność była do 0,1mm - taka dokładność mi starcza do pracy w drewnie - jak myślicie czy zastosować kasowanie na wszystkich osiach?
http://allegro.pl/nakretka-trapezowa-16 ... 43502.html
7.Przez pare miesięcy zamontowałem do Kressa uchwyt wiertarski samozaciskowy i tak wymieniałem frezy, dlatego, ponieważ w niektórych realizacjach do jednego kawałka drewna wymieniałem 5x frez w odstępie 2-3minut, czy ktoś z Was też tak robi??
http://allegro.pl/uchwyt-samozaciskowy- ... 40055.html
8. Obszar roboczy tak jak pisałem było 320x420, teraz chcę znacznie wydłużyć X do 800mm a Y do 500mm.

Z grubsza frezarka ma wyglądać tak jak na tym zdjęciu lecz wszystko ze sklejki:
Obrazek

Chciałbym poznać Wasze opinie, czy da się te pieniądze lepiej wykorzystać na rzecz tej frezarki? Z góry dzięki za wszystkie sugestie.



Tagi:


Dziejo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 48
Rejestracja: 29 cze 2005, 14:17
Lokalizacja: Wielkopolska

#2

Post napisał: Dziejo » 21 cze 2017, 19:13

Witam,
uchwyt wiertarski samozaciskowy na stożku b16 do Kressa to samobójstwo!!!
Przy frezowaniu spadnie i kogoś pokaleczy!!!! do wiercenia na małych obrotach jest OK
Pozdrawiam,
Dziejo


Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

#3

Post napisał: deCNC » 21 cze 2017, 20:32

Dziejo pisze:Witam,
uchwyt wiertarski samozaciskowy na stożku b16 do Kressa to samobójstwo!!!
Przy frezowaniu spadnie i kogoś pokaleczy!!!! do wiercenia na małych obrotach jest OK
Co do tego się zgodzę, co do tego uchwytu dałem linka do pierwszego lepszego by każdy wiedział o co chodzi, a uchwyt mam zwykły prosty, mocowanie na fi8. Jak wyglądają podzespoły które wybrałem? Czy da się lepiej coś w tej kwocie zrobić?

Zaczynam szkicować bramę na Inventorze,grubość sklejki 21mm:
Obrazek

Kiedyś myślałem by samemu zrobić podparcie pod prowadnice liniowe, wtedy zaoszczędziłby sporo i byłoby na inne ulepszenia, czy ktoś z Was robił coś takiego?
Obrazek

Powiedzmy co 5cm powiercone i nagwintowane otwory na śruby m5 ? Jak myślicie?


Dziejo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 48
Rejestracja: 29 cze 2005, 14:17
Lokalizacja: Wielkopolska

#4

Post napisał: Dziejo » 23 cze 2017, 11:27

Witam,
można tak podeprzeć prowadnice, ale moim zdaniem nie warto. Lepiej wydać na sklejkę i jej docięcie na pile formatowej oraz kupić prowadnice z podporami (lepsze sprzęgła można dać później - jak się pojawią fundusze). Podstawa to solidna konstrukcja!!! Warto na YT zobaczyć jak robią to w świecie

https://youtu.be/nTR9R3gBEjQ

i jeszcze tematy na forum:

https://www.cnc.info.pl/topics86/pierws ... t36226.htm

https://www.cnc.info.pl/topics58/400x30 ... i&start=30

i jeszcze zmieniacz do Kressa:

https://www.sorotec.de/shop/Tool-Change ... 0-V03.html

ale to jak maszyna zacznie zarabiać:)

Brama na rysunku zbyt wiotka! Lepiej zrobić konstrukcje przestrzenną poruszaną dwoma śrubami (dodatkowy silnik się kłania).
Pozdrawiam,
Dziejo


Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

#5

Post napisał: deCNC » 23 cze 2017, 20:05

Dziejo pisze: lepsze sprzęgła można dać później - jak się pojawią fundusze.
Czy chodzi Ci o sprzęgła kłowe??
http://allegro.pl/sprzeglo-klowe-cnc-be ... 22375.html

Gdybym zastosował dodatkowy silnik do napędu dwóch śrub na bramie, to wtedy byłaby potrzebna zmiana sterownika ponieważ ten jest 3-osiowy, czy połączenie równoległe do jednej osi??

[ Dodano: 2017-06-24, 19:08 ]
Ok przemyślałem pudło bramy, w środku zastosuję wyciętą sklejkę z jednej bryły, tak by wzmocnić jej konstrukcję:
ObrazekObrazek

W całości wygląda tak:
Obrazek

Czy jeszcze jakieś poprawki potrzebne czy sztywność powinna być wystarczająca?

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2083
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: Yarec » 24 cze 2017, 21:43

Pomyśl nad bramą z profili zamkniętych- spawanych , bo Będziesz poprawiać w nieskończoność.

Napęd bramy dwoma śrubami+silnikami wymaga jedynie "dołożenia" jednego ster. "krokowca") i tak będzie pracował równolegle.
Płyta osi X - nie druga równoległa płyta ale pozioma (po kątem 90°) nie będzie się "dyndać" w osi Y , to samo dotyczy "nóg" bramy !
Ta brama ma być "w około" blatu roboczego ?
Ostatnio zmieniony 25 cze 2017, 03:10 przez Yarec, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

#7

Post napisał: deCNC » 24 cze 2017, 23:56

Sterownik Zelrpa jest zrobiony na jednej płytce, da się tam tylko podłączyć 3 silniki więc to odpada. Chciałbym jednak zostać przy sklejce, w pierwszej miałem bramę z wiórówki zrobioną bardzo podobnie i naprawdę nic się nie ruszało, gorzej było, gdy brama została "powieszona" na niepodpartych wałkach 16 i wtedy zrozumiałem, że te wałki to porażka.

Potrzebuję teraz większego stołu roboczego i napewno wymiana tych wałków, ja naprawdę nie potrzebuję wielkich dokładności, tak jak pisałem 0,1mm w zupełności mi starcza.
Brama będzie w około blatu roboczego.

[ Dodano: 2017-06-25, 00:20 ]
A jakby zamiast dwóch silników zastosować dwie trapezówki i napęd przenieść za pomocą paska?

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2083
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: Yarec » 25 cze 2017, 00:38

daj link do sterownika albo schemat
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
deCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31
Posty: 31
Rejestracja: 21 cze 2017, 06:22
Lokalizacja: Katowice

#9

Post napisał: deCNC » 25 cze 2017, 00:46



upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#10

Post napisał: upanie » 25 cze 2017, 01:21

A jakby zamiast dwóch silników zastosować dwie trapezówki i napęd przenieść za pomocą paska?
Dokładnie tak. Wtedy odpadają takie problemy jak rozjazd silników. Pomijając gubienie kroków, bo to nie powinno się dziać, to może to występować podczas wyłączania. Slinki mogą "wskakiwać na pełne kroki" w różnych kierunkach. Być może mało to prawdopodobne ale ryzyko jest.
Jakby chcieć dwa silniki na zelrp-ie to tra by dodać jeden sterownik silnika.
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”