Przymiarki do granitu

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#321

Post napisał: ALZ » 05 sie 2014, 23:54

Płyty od kamieniarza zawsze są krzywe. Nie pozostaje ci nic innego jak wysłać to co masz do Lublina, tam regenerują płyty pomiarowe granitowe.



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 145
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#322

Post napisał: ursus_arctos » 06 sie 2014, 08:34

Raczej nie podejdzie się tam żadnym większym narzędziem - krzywa płyta jest już elementem bramy, a feralna powierzchnia znajduje się pomiędzy "łapami". Co najwyżej rozważam opcję zdarcia powierzchni szlifierką i odwzorowania na niej (w jakimś kompozycie) powierzchni wzorcowej. Tak były robione bazy pod prowadnice Y. Tyle, że tutaj musiałbym jeszcze wykombinować, jak zamaskować inserty, żeby ich nie zakleić

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#323

Post napisał: gaspar » 06 sie 2014, 08:44

Płaskość granitu od kamieniarza niestety zawsze będzie losowa.

Dlatego właśnie w mojej konstrukcji ramiona na której spoczywa cała ruchoma brama są regulowane w każdej płaszczyźnie a następnie po ustawieniu geometrii na trwale zablokowane "na amen".
My traktujemy granit jako solidną podstawę, na której nie musi być idealna płaszczyzna wymiarowa, płaskość na poziomie +/-0,5mm jest dla mnie akceptowalna.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 145
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#324

Post napisał: ursus_arctos » 06 sie 2014, 09:08

No trudno - będzie zabawa w ustawianie. Szkoda tylko materiału zmarnowanego na krzywe detale.


GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Posty: 636
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

#325

Post napisał: GumiRobot » 06 sie 2014, 09:22

W inserty wkręć wkręty dociskowe lub zalej je parafiną/stearyną/woskiem, później gorący drut i po sprawie


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#326

Post napisał: 251mz » 06 sie 2014, 09:23

ursus_arctos,
Kup granit ode mnie , tu jest wszystko proste co do setki - gwarantuje :)


DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 861
Rejestracja: 06 kwie 2007, 19:12
Lokalizacja: Pionki

#327

Post napisał: DOHC » 06 sie 2014, 09:31

Nie sprawdzałeś płaskości tego granitu liniałem przed złożeniem ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 145
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#328

Post napisał: ursus_arctos » 06 sie 2014, 11:28

@251mz: teraz to już trochę późno... Możliwe, że skończy się budową nowej bramy, to wtedy pomyślę :)
@Gumi: właśnie o parafinie (czy nawet plastelinie) myślałem,
@DOHC: Głównie sprawzałem wzdłuż, ale na skos już jak widać niewystarczająco.


DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 861
Rejestracja: 06 kwie 2007, 19:12
Lokalizacja: Pionki

#329

Post napisał: DOHC » 06 sie 2014, 14:04

ursus_arctos pisze:@251mz: teraz to już trochę późno... Możliwe, że skończy się budową nowej bramy, to wtedy pomyślę :)
@Gumi: właśnie o parafinie (czy nawet plastelinie) myślałem,
@DOHC: Głównie sprawzałem wzdłuż, ale na skos już jak widać niewystarczająco.
Kurcze niefart :/. Powodzenia w wychodzeniu z opresji. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 145
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#330

Post napisał: ursus_arctos » 06 sie 2014, 23:14

Muszę zrehabilitować kamieniarza i przyznać się do błędu. Otóż... zmierzyłem płytę i była prosta. Zmierzyłem ją przed montażem. Po doklejeniu boków bramy już nie mierzyłem - na jednej z baz na końcu była warstewka żywicy epoksydowej, która miała jakieś 0.2mm grubości. Była przezroczysta i mi umknęła. Zdarłem ten syf papierem ściernym (twardość granitu była tu po mojej stronie - elegancko zeszła sama żywica, pozostawiając nietknięty kamień) i teraz jest prosto - ostateczny test w postaci frezowania zrobię jutro - dzisiaj już cisza nocna. Na przy ustawianiu prostopadłości żadnego banana nie stwierdziłem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”