Przymiarki do granitu

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1479
Rejestracja: 21 cze 2006, 23:26
Lokalizacja: Pruszków

#331

Post napisał: Zbych07 » 07 sie 2014, 09:02

:grin:

To można odetchnąć :mrgreen:
Ale bardzo fajnie, że opisałeś tę mini "wtopę" - to bardzo cenne wskazówki gdy Ktoś postanowi budować maszynkę podobną do Twojej.
Dobrze jest wiedzieć na co zwracać uwagę zarówno przy zakupie kamiennych podzespołów jak i przy ustawianiu geometrii maszynki.
Dzięki temu można uniknąć sporego stresu.

:wink:



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 145
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#332

Post napisał: ursus_arctos » 08 sie 2014, 21:13

No :) Teraz jest PROSTO - pomiędzy detal a liniał nie mogę nawet folii aluminiowej wsadzić - a taka folia ma chyba 10 czy 20 mikrometrów grubości :)


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#333

Post napisał: 251mz » 08 sie 2014, 22:05

ursus_arctos pisze:a taka folia ma chyba 10 czy 20 mikrometrów grubości
około 11um :)

kiedyś szukałem szczelinomierzy 10u do utykania pod szyny na bazowanie itp:D
a się okazało ,że jest tani substytut ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 145
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#334

Post napisał: ursus_arctos » 08 sie 2014, 22:21

Folia kuchenna występuje w grubościach od 6 do 20um, ale nie wiem, jaką akurat mam - pudełko już dawno wyrzucone ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 145
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#335

Post napisał: ursus_arctos » 21 wrz 2014, 09:38

Prace powoli idą do przodu - jest nowa podstawa (w formie szafki z wykładziną PVC na wierzchu i odpływem), są dłuższe kable, jest też nareszcie sensowna osłona pasa zębatego - rzecz dość oryginalna, którą chciałbym się z kolegami podzielić. Osłona wykonana jest z kanału elektroinstalacyjnego, co zapewnia łatwy dostęp serwisowy i bardzo prosty montaż.
Zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 423
Rejestracja: 20 lut 2012, 21:13
Lokalizacja: Polska

#336

Post napisał: spol » 21 wrz 2014, 13:26

Ursus jak wiercisz ten granit ? Z udarem , bez udaru , z woda bez wody ?? :) I jakimi wiertłami ?

Pozdrawiam !
Jak to sie nie da ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 145
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#337

Post napisał: ursus_arctos » 21 wrz 2014, 14:17

Różnie. Mam otwory fi12 robione wiertłem diamentowym (pełnym) do kamienia - większość robiłem na mokro, ale ostatnio dorabiałem otwory w podstawie i wierciłem je na sucho, z odkurzaczem i okresowym zanurzaniem wiertła w szklance ;)
Kilka otworów o mniejszej precyzji (i średnicy) wierciłem z udarem, ale takimi lepszymi wiertłami. Do zapunktowania używałem miniszlifierki i freziku z diamentami... Udar można stosować raczej w grubych płytach i daleko od krawędzi - inaczej może się coś odłupać.

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1319
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#338

Post napisał: Alvar4 » 21 wrz 2014, 16:37

Osłona na pasek całkiem fajna.
A pasek nie ma tendencji do spadania na tej rolce z dwóch łożysk? Przydała by się tam rolka z kołnierzem. Ale pewnie wszystko wyjdzie w praniu (frezowaniu). :smile:
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 145
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#339

Post napisał: ursus_arctos » 21 wrz 2014, 16:49

Nie spada z rolki, pozostałe koła mają kołnierze i to wystarcza. Maszyna już trochę popracowała i nie było problemu.


Zmierzchun
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 35
Rejestracja: 12 lis 2012, 12:21
Lokalizacja: InProMech

#340

Post napisał: Zmierzchun » 22 wrz 2014, 17:08

A można liczyć na jakiś filmik z pracy w alu np. albo w stali?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”