Programowe kasowanie luzów na nakrętce śruby trapezowej

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 12:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

Programowe kasowanie luzów na nakrętce śruby trapezowej

#1

Post napisał: MlKl » 19 mar 2012, 12:10

Gdzieś tu widziałem, że taka możliwość istnieje, ale nie mogę znaleźć. Co i gdzie trzeba wpisać, żeby LinuxCNC wiedział, o ile kroków musi dać więcej po nawrocie?



Tagi:

Awatar użytkownika

G3d
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 289
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: G3d » 19 mar 2012, 12:21

W pliku ini w sekcji konkretnych osi dodac:

BACKLASH = x.xxx
Podajemy oczywiscie w jednostkach maszyny tj. mm/inch
Automatyczny konfig chyba tego nie potrafi, nie wiedziec czemu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 12:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#3

Post napisał: MlKl » 19 mar 2012, 12:46

Dzięki, ino chyba backslash a nie backlash. W każdym razie działa :)

Awatar użytkownika

G3d
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 289
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: G3d » 19 mar 2012, 13:17

Luz z angielska nazywa sie backlash, backslash to taka skosna kreska z polskiego odwrotny ukosnik :P

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 12:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#5

Post napisał: MlKl » 19 mar 2012, 13:20

Cała racja po Twojej stronie :)


enterzbigi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 97
Rejestracja: 02 wrz 2005, 18:53
Lokalizacja: Grudzi?dz

#6

Post napisał: enterzbigi » 17 cze 2012, 09:56

Witam Chciałbym się dołączyć do tematu ponieważ mam problem po wprowadzeniu wartości BACKLASH tzn. Przy uruchomieniu programu i wykonaniu kilku poleceń wracam na bazę komendą g28 ( luz skasowany działa idealnie) i wyłączam komputer. Przy ponownym uruchomieniu i zbazowaniu osi stwierdzam że oś przesuwa się o połowę wartości luzu śruby zapisanej w konfiguracji dlaczego tak się dzieje i od czego zależy kierunek tych zmian? Z każdym uruchomieniem zero osi przesuwa się o tą wartość i mam źle zbazowaną oś, jak to usunąć? Jeśli temat jest już rozwiązany to przepraszam ale nie znalazłem tego na forum (ps. Wielkie podziękowania dla KAMARA i MIKIEGO bo przez nich złapałem bakcyla i przerabiam moją amatorską frezarkę).


Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 681
Rejestracja: 24 paź 2011, 10:54
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: Raven » 17 cze 2012, 11:07

Czy jeżeli odjedziesz ręcznie każdą osią od punktu bazowego o np. 1-2mm i wykonasz bazowanie to maszynka ustawi się w tym samym punkcie?

Jeśli tak to może gdzieś w parametrach jest ustawienie jak daleko należy odjechać osią od bazy...


enterzbigi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 97
Rejestracja: 02 wrz 2005, 18:53
Lokalizacja: Grudzi?dz

#8

Post napisał: enterzbigi » 18 cze 2012, 14:00

Zrobiłem jak pisałeś i wykonałem bazowanie maszyny, staje w tym samym punkcie idealnie na 0.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”