Program ktory zamieni JPG / BMP na cad / cam


Autor tematu
bbmaniek
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 44
Rejestracja: 09 gru 2011, 02:28
Lokalizacja: Polska/UK

Program ktory zamieni JPG / BMP na cad / cam

#1

Post napisał: bbmaniek » 28 kwie 2015, 00:54

Witam
Poszukuje jakiegos programu ktory zamienial by zdjecia ( JPG / BMP ) na pliki cad lub cam
Zalaczam zdjecie jenego z przykladowych plikow
Obrazek
Potrzebuje frezowac ( pockets ) te pola ktore sa na bialo dobrze by bylo zeby mozna bylo podawac rozne glebokosci wybierania
Nie zalezy mi na wielkiej dokladnosci +- 1 mm nie robi wielkiej roznicy
Bede wdzieczny za otrzymana pomoc
Pozdrawiam
Mario



Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3423
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#2

Post napisał: Zienek » 28 kwie 2015, 07:38

Szukaj "wektoryzacja"

https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 20tutorial

To co masz wynikowo w Inkscape możesz zapisać jako dxf, który już jest zjadliwy dla programów CAD i zwykle CAM.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#3

Post napisał: kubus838 » 28 kwie 2015, 09:28

Witam
Obejrzyj sobie program B2G.

robert


Autor tematu
bbmaniek
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 44
Rejestracja: 09 gru 2011, 02:28
Lokalizacja: Polska/UK

#4

Post napisał: bbmaniek » 29 kwie 2015, 02:53

Dziekuje za odpowiedz dla kubus838 i Zienek
Inkscape dzieli na bardzo male elementy ( duzo odcinkow ) i Pikocnc nie moze sobie poradzic z otwarciem drugiego programu niestety nie mialem czasu przetestowac
Najlepszy bylby program jak na filmie z linku ponizej





tylko gdzie go dostac tzn. program jako taki mozna sciagnac ale nie mozna "wyciagnac " z niego pliku CAD / CAM tylko jakis nieznany

Pozdrawiam
Mario

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3423
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#5

Post napisał: Zienek » 29 kwie 2015, 08:11

W Inkscape jest taka magiczna funkcja Simplify (Ctrl+L)

Obrazek

Obrazek


Autor tematu
bbmaniek
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 44
Rejestracja: 09 gru 2011, 02:28
Lokalizacja: Polska/UK

#6

Post napisał: bbmaniek » 29 kwie 2015, 11:35

Zienek funkcja Simplify bardzo znieksztalca kontur
Mial bym taka prosbe czy moglbys sprobowac wczytac plik ktory zalaczylem do swojego Pikocnc ( jesli go posiadasz ) bo moj sobie cos nie radzi
Dziekuje i pozdrawiam
Mario
Załączniki
drawing1.dxf
(151.59 KiB) Pobrany 110 razy


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#7

Post napisał: kubus838 » 29 kwie 2015, 12:27

Pozowliłem sobie również ściągnąć ten plik. Tan plik jest troche źle "zrobiony". Elementy są nie podomykane i generalnie nie dziwie się, że żaden sterownik nie chce go otworzyć. Tan plik jest do poprawy. Bo po frezowaniu wyjdą narzędzia o dość dziwnym kształcie a zwłaszcza młotek.

robert


sam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 104
Rejestracja: 07 cze 2007, 08:47
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: sam » 29 kwie 2015, 13:47

Bitmapa jest bardzo mizernej jakości - będzie trudno uzyskać przyzwoity efekt "z automatu". Mnie na Corelu X3 nie wyszło nic przydatnego.
Dużo szybciej byłoby to narysować od podstaw niż walczyć z poprawkami. Rysunek bardzo prosty, więc pewnie w mniej niż godzinę upora się z tym średnio wprawna osoba.
Ważne będzie podanie wymiarów poszczególnych elementów.

Awatar użytkownika

artmachining
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 331
Rejestracja: 20 sty 2007, 12:27
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

#9

Post napisał: artmachining » 29 kwie 2015, 16:47

Mnie się udało w ArtCAMie takie coś z automatu uzyskać w dxf, pomogłem sobie tylko funkcją automatycznej zamiany do regularnych kształtów okręgów i prostokątów - bardzo przydatne przy tego typu pracach.
Pozdr
Adam
Załączniki
rysunek.zip
(42.23 KiB) Pobrany 143 razy


Autor tematu
bbmaniek
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 44
Rejestracja: 09 gru 2011, 02:28
Lokalizacja: Polska/UK

#10

Post napisał: bbmaniek » 30 kwie 2015, 00:37

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie moim tematem

artmachining rysunek ktory zalaczyles nie dziala u mnie moze to wina ze mam AutoCad 2000 ( mechanical desktop 4 )

sam a czy jesli bitmapa byla by dobrej jakosci dalo by sie cos z tym zrobic w Corelu ?

Pozdrawiam
Mario

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”