Program ktory zamieni JPG / BMP na cad / cam


Grawer.Gift
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 534
Rejestracja: 31 mar 2012, 13:27
Lokalizacja: wawa

#21

Post napisał: Grawer.Gift » 04 maja 2015, 11:51

czad
nie bardzo wiem skąd darmowy program wie jak to ma wyglądać , ale i tak go podziwiam .

No dla przykładu :
kółko w kółku ( taki jpg)
bordowy kolor cimeny w zielonym ciemnym

przy zamianie na ,,szarości " cołośc bedzie czarna ( powiedzmy 90 % czarnego ) ale oba kolory takie same

ale to pryszcz

bo skąd darmowy program zgadnie co ma wystawać a co wgłąb?

no i jak zgadnie kształt ?

bo okcji jest wiele :
-walec stojący na walcu ( skąd zgadnie który wiekszy ? a który mniejszy ? a moze oba takie same ?)

-rura ( pierścień) - czyli pusty walec w środku

-stożek na stożku i wersja stożków odwróconych

Tą metodą można oczywiscie uzyskac coś niepodobne do niczego.
I czy program jest płatny czy bezpłatny to nie ma zasadniczego znaczenia , bo i tak uzyskamy jedynie placebo.



Tagi:


sam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 104
Rejestracja: 07 cze 2007, 08:47
Lokalizacja: Polska

#22

Post napisał: sam » 04 maja 2015, 17:38

Grawer.Gift pisze:czad
... bo skąd darmowy program zgadnie...
Gdyby zgadywał, to byłaby jakaś szansa, że za którymś razem się uda, ale problem taki, że nie zgaduje, tylko próbuje zrobić jak najlepiej potrafi. No i nie wychodzi, bo jest za głupi.
O ile wiem, to nie powstał jeszcze skuteczny program do wektoryzacji, nawet tej na płaszczyźnie, nie wspominając o trzecim wymiarze.
Zamiast zastanawiać się przez godzinę co zrobić, wolałbym zabrać się za rysowanie. Raz narysowany obiekt może się przecież stać częścią biblioteki, z której można korzystać w przyszłości.
No ale ja dziwny jestem, wiem.


Autor tematu
bbmaniek
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 44
Rejestracja: 09 gru 2011, 02:28
Lokalizacja: Polska/UK

#23

Post napisał: bbmaniek » 04 sie 2015, 01:39

Witam ponownie
A czy jesli moje zdjecie wygladalo by tak jak na ponizszym rysunku to dalo by sie cos z nim zrobic np w Corelu ?
Obrazek

Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Mario


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#24

Post napisał: lajosz » 04 sie 2015, 07:45

Kolego bbmaniek.

Jeśli masz zamiar robić rzeczy (nazwijmy to) techniczne, czyli dokładny wymiar i kształt mają znaczenie, to ŻADEN "cudowny" program Ci nie pomoże bo trzeba (jak to już ktoś napisał) obrysować to z ręki.

Natomiast jeśli tak wymiary jak i kształty nie są priorytetem, to spokojnie zwektoryzujesz to właściwie dowolnym programem któy posiada funkcję wektoryzacji, czyli CorelDraw również.

Z mojego doświadczenia przy pracy z różnymi "wektoryzerami" (o boże jak to brzmi :)), wynika, że najlepszym jak dotąd narzędziem wektoryzującym może pochwalić się Vectric Aspire, szczególnie ten w najnowszej wersji.
Wszystko intuicyjnie, szybciutko i ze znakomitym (moim zdaniem) rezultatem.

Mimo wszystko uważam, że póki co nie ma lepszej metody jak ręczne obrysowanie bitmapy.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#25

Post napisał: kubus838 » 04 sie 2015, 09:44

bbmaniek pisze:Witam ponownie
A czy jesli moje zdjecie wygladalo by tak jak na ponizszym rysunku to dalo by sie cos z nim zrobic np w Corelu ?


Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Mario
Tak, da się to zdjęcie przygotować do frezowania, a raczej z tego zdjęcia da się przygotować plik z g-codami. Otwierasz go w corelu potem usuwasz obrys a na końcu ustawiasz skale szarości wypełnienia. Wiadomo, że jedno narzędzie jest wyższe a drugi niższe. Dlatego dla tych narzędzi ustawiasz inną szarość wypełnienia. Na końcu zapisujesz jako plt i to wszystko. Z corelowego trasha efekt będzie mizerny.

robert


Stefan0910
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 01 mar 2008, 22:48
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

#26

Post napisał: Stefan0910 » 18 cze 2016, 12:09

Witam wszystkich.
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Co należy zrobić, aby wykorzystać kontury narzędzi ze zdjęcia, które wrzucił kilka postów wyżej kolega bbmaniek, tak aby wykonać projekt tablicy cieni (gąbki w której będą wycięte kontury powyższych narzędzi na odpowiednią głębokość).
Chodzi o taki efekt końcowy:
Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika

EZ-CAM Polska
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 06 sty 2016, 17:59
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#27

Post napisał: EZ-CAM Polska » 18 cze 2016, 14:50

Tutaj jeszcze jedna możliwość.

1. obraz w dowolnym formacie ładujemy do darmowego programu GIMP.
Obrazek
2. obraz należy wyeksportować z GIMP w formacie .tif
3. obraz w formacie .tif ładujemy do darmowego ADOBE STREAMLINE
Obrazek
4. w ADOBE SREAMLINE klikamy file, potem convert
5. następnie klikamy file, save as, podajmy nazwę i wybieramy format .eps
6. obraz w formacie .eps ładujemy np. do EZ-CAM MILL Express i wykonujemy dowolne operacje w środowisku CAD/CAM


Obrazek


Obrazek
EZ-CAM Polska
Oprogramowanie CAD/CAM


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#28

Post napisał: kubus838 » 18 cze 2016, 15:28

To ja mam prostsze rozwiązanie. Do phtoshopa wrzucamy zdjęcie i ustawiamy na zdjęcie czarno białe. Potem program darmowy b2g i robimy z tego dxf. A iwiadomo z dxf-em można zrobić bryłe 2d lub 3d i ustawiamy proces obróbki. To tak zgrubsza.

robert


Stefan0910
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 01 mar 2008, 22:48
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

#29

Post napisał: Stefan0910 » 18 cze 2016, 17:33

Dziękuję kolegom EZ-CAM Polska i kubus838 za pomoc!

Zaraz będę próbował;)

Awatar użytkownika

EZ-CAM Polska
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 11
Rejestracja: 06 sty 2016, 17:59
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#30

Post napisał: EZ-CAM Polska » 18 cze 2016, 17:45

kubus838 pisze:To ja mam prostsze rozwiązanie. Do phtoshopa wrzucamy zdjęcie i ustawiamy na zdjęcie czarno białe. Potem program darmowy b2g i robimy z tego dxf. A iwiadomo z dxf-em można zrobić bryłe 2d lub 3d i ustawiamy proces obróbki. To tak zgrubsza.

robert
Dobry pomysł.

Rozwiązanie które ja opisałem również daje możliwość pracy na pliku DXF. Już w trakcie konwertowania pliku .tif można wybrać zapisanie jako .dxf nie koniecznie .eps, ADOBE STREAMLINE daje taką możliwość. Wybierając format .eps kierowałem się preferencjami programu, który na pliku .eps automatycznie zaznacza obszary pracy narzędzia, przy pliku .dxf trzeba samemu je "wklikać". Format .eps można z poziomu cad/cama'a wyeksportować do .dxf, .dwg itp

Pozdrawiam

[ Dodano: 2016-06-18, 18:11 ]
Wpadł mi go głowy też inny pomysł.
Zauważyłem, że z poziomu Windows Paint, też można zapisywać pliki jako .tiff
Taki plik potem do ADOBE STREAMLINE, żeby zrobić z niego .eps albo .dxf i prosto do CAM'a.
Przeskalować na wymagane rozmiary i do maszyny, ciekawa opcja Paint CAD :cool:
EZ-CAM Polska
Oprogramowanie CAD/CAM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”