Program ktory zamieni JPG / BMP na cad / cam


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#11

Post napisał: kubus838 » 30 kwie 2015, 19:37

Jeżeli bitmapa jest dobrej jakości można się nią pobawić w corelu draw i corelu photo paint tak aby wyfrezować na cnc. Prgram sterujący frezarką step2cnc posiada możliwość otwarcia plików bmp. Czyli w corelu bmp "przerabiamy" zdjęcie na czarno biała, otwieramy w step2cnc i frezujemy. W przypadku innego sterownika ze zdjęcia robimy g-cody i otwieramy w programie sterującym. Czyli np: ze zdjęcia robimy plik stl za pomocą programu darmowego b2g i robimy g-cody dla postprocesora danego sterownika i mozna frezowac rzeźbe ze zdjęcia.

robert



Tagi:


G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 304
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#12

Post napisał: G3d » 30 kwie 2015, 23:13

Wszystko to tylko półśrodki.
Trace zawsze zrobi siekę ze ścieżki.

Obrysowywać z łapy! Jedyna słuszna droga :)
Mniej gadania - więcej robienia.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#13

Post napisał: kubus838 » 30 kwie 2015, 23:59

G3d pisze:Wszystko to tylko półśrodki.
Trace zawsze zrobi siekę ze ścieżki.

Obrysowywać z łapy! Jedyna słuszna droga :)
Jeżeli robisz płaskorzeźbe to po co obrysowywać. Na zwykłym zdjęciu ustalasz poziom szarości a potem możesz z tego zrobić g-cody. Po co sobie roboty dokładać. A jak chesz mieć ideał to robisz z takiego zdjęcia plik stl i zamieniasz go na siatki. W trakcie zamiany ustalasz dokładność ale to już przy użyciu CAD-a. W przypadku bez CAD-a w corelu robisz zdjęcie czarno białe czyli jednoczęsnie ustalasz poziom szarości potem wyostrzasz robisz c-cody i juz masz plik do frezowania. Po co sobie roboty dokładać z obrysem - kto by się w to bawił.

robert


Autor tematu
bbmaniek
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 44
Rejestracja: 09 gru 2011, 02:28
Lokalizacja: Polska/UK

#14

Post napisał: bbmaniek » 01 maja 2015, 00:30

Panowie zerknijcie na filmiki ktore zalaczylem
Uzywaja tam programu w ktorym kilkoma kliknieciami zamieniaja zdjecie w gotowy projekt tylko jak z tego wyciagnac cos co bylo by zjadliwe dla frezarki
Pozdrawiam
Mario


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#15

Post napisał: kubus838 » 01 maja 2015, 00:39

Płatne prgramy do artacam albo aspire z darmówców to b2g i chyba jeszcze blender ale nie jestem pewien.

robert

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#16

Post napisał: Yogi_ » 01 maja 2015, 12:50

Witam :-)
bbmaniek pisze:Panowie zerknijcie na filmiki ktore zalaczylem
http://www.osaapamerica.com/ ale nie mogę się doszukać ceny.
Pozdrawiam
Krzysiek


Autor tematu
bbmaniek
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 44
Rejestracja: 09 gru 2011, 02:28
Lokalizacja: Polska/UK

#17

Post napisał: bbmaniek » 02 maja 2015, 00:48

Yogi_ to juz widzialem program jako taki jest darmowy zeby stworzyc projekt ale nie mozna w nim zrobic pliku CAD lub CAM pewnie firma ma jakis dodatkowy program za pomoca ktorego z wykonanego przez nas projektu robia reszte
Pozdrawiam
Mario


G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 304
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#18

Post napisał: G3d » 02 maja 2015, 20:44

kubus838 pisze:
G3d pisze:Wszystko to tylko półśrodki.
Trace zawsze zrobi siekę ze ścieżki.

Obrysowywać z łapy! Jedyna słuszna droga :)
Jeżeli robisz płaskorzeźbe to po co obrysowywać. Na zwykłym zdjęciu ustalasz poziom szarości a potem możesz z tego zrobić g-cody. Po co sobie roboty dokładać. A jak chesz mieć ideał to robisz z takiego zdjęcia plik stl i zamieniasz go na siatki. W trakcie zamiany ustalasz dokładność ale to już przy użyciu CAD-a. W przypadku bez CAD-a w corelu robisz zdjęcie czarno białe czyli jednoczęsnie ustalasz poziom szarości potem wyostrzasz robisz c-cody i juz masz plik do frezowania. Po co sobie roboty dokładać z obrysem - kto by się w to bawił.

robert
No jasne, ale ja mówie o przykładzie z 1 posta :)
Mniej gadania - więcej robienia.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#19

Post napisał: kubus838 » 02 maja 2015, 21:18

G3d pisze: No jasne, ale ja mówie o przykładzie z 1 posta :)
A ja mówie o obu plikach czy to jest dxf czy bmp w corelu można to zrobić bez obrysowania. Jak już skala szarości zaczyna sie od kolry białego a kończy na czarnym. Fakt na słabym zdjęciu trzeba niektóre linnie poprawiać - ale mozna to zrobić bez problemu. Pamiętaj, że kontur rysunku to lnnia po której może "przechodzić" frez.


robert


krzycho102
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 57
Rejestracja: 12 lip 2012, 15:37
Lokalizacja: Mazowieckie

#20

Post napisał: krzycho102 » 04 maja 2015, 11:05

BBmaniek sprawdź sobie ZW3D - też można zrobić obrazek wektorowy z dowolnej grafiki. Oczywiście, jeżeli obrazek będzie średniej jakości to może być z tym trochę zabawy, ale wtedy można załatwić sprawę poprzez obrysowanie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”