postprocesor do PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1057
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

#11

Post napisał: dasza77 » 30 lis 2015, 23:54

dodałem punkt :mrgreen:
Czy to takie ważne ?



Tagi:


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#12

Post napisał: bh91 » 11 sty 2016, 19:11

Hej panowie!
Nie wiecie jaki postprocesor do Fusion360 pasowałby do PikoCNC? Na razie albo wyskakują mi dziwne rzeczy, albo komunikat o złych instrukcjach :/ Pliki oczywiście zmieniam na *.nc i dodaje % na początku.
Jest robota - jest pinonc :wink:


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#13

Post napisał: bh91 » 13 sty 2016, 18:01

Posiedziałem, pogmerałem posprawdzałem - Do pikoCNC w Fusion 360 działa postprocesor Carbide 3D - trzeba jedynie zmienić funkcję AllowHelicalMoves na OFF.

Działają też OSAI i BOXZY - trzeba zmienić wcześniej wspomnianą opcję oraz dodać "%" na początku programu.
Jest robota - jest pinonc :wink:


mad_rc
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2012, 11:48
Lokalizacja: Rzeszów

#14

Post napisał: mad_rc » 30 sty 2016, 19:06

Witam :smile:
A czy może wie ktoś jaki ustawić postprocesor do Pico w CATIA V5?
Z tego co zauważyłem to Catia wykorzystuje IMSpost https://www.ims-software.com/en


grzegorz.d3
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 39
Rejestracja: 21 sty 2009, 22:24
Lokalizacja: Polska

Postprocesor do Pikocnc

#15

Post napisał: grzegorz.d3 » 17 gru 2016, 15:29

Witam napisał ktoś postprocesor do Alphacam.


pawel-cnc
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 9
Rejestracja: 05 wrz 2017, 19:41
Lokalizacja: Poznań

Fusion 360

#16

Post napisał: pawel-cnc » 05 wrz 2017, 20:55

A to mój zmodyfikowany pod Fusion 360 dla PikoCNC (patrz zalacznik)
Przykladowy fragment wygenerowanego gkodu:

Kod: Zaznacz cały

%
(pilot przewod - material 8mm )
(no  D   taper  zMin      name )
(T1  6mm        -3mm  flat end mill )
(T3  4mm 42deg  -1.85mm  chamfer mill )
(T14 6mm 90deg  -12.05mm  spot drill )
(T21 3mm        -8.25mm  flat end mill )
 
N10  G90 G94 (absolue mode, feedrate)
N15  G21 (mm units)
(Material 144x400 )
(Zero - LD rog )
(Mocowanie jak w modelu )
(Podklad dowlony )
 
(4mm 84st. )
(T3 D=4.  TAPER=42deg - chamfer mill )
(zMin_jobs= -1.85mm )
N20  M9 (coolant off)
(T3 D=4.  TAPER=42deg - chamfer mill )
N25  T3 M6 (tool change)
N30  S16000 M3 (spindleRPM CW)
N35  M8 (coolant on)
N40  G0 X133.828 Y390. Z50.
N45  G1 F5000.
N50  G0 Z40. (rapid)
N55  G98 G81 X133.828 Y390. Z-1.847 R5. F333.33 (drilling)
N60  X135.828 Y360.55
N65  X8.155
N70  Y200.55
N75  X135.828
N80  X133.828 Y10.
N85  X135.828 Y40.55
...
N12725  X8.269 Y356.002 R4.55
N12730  G1 X8.259 Y356.402
N12735  Z50. F5000.
N12740  (XY plane selection)
N12745  M9 (coolant off)
N12750  M30
%


[ Dodano: 2017-09-05, 23:22 ]
Dorzucam jeszcze moje kolorowanie składni dla Notepad++ dla g-kodów. Wyglada to tak:
Obrazek
Załączniki
notepad++_gcode_syntax.zip
(987 Bajtów) Pobrany 111 razy
pikocnc.zip
(8.93 KiB) Pobrany 166 razy


cyqlop
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 24 lis 2010, 00:20
Lokalizacja: Czułów k/kraków

#17

Post napisał: cyqlop » 01 lis 2017, 23:58

kurcze bo dalej mi pisze w kodzie g18 czy g19 mimo że wgrałem twój post procesor


przemjas
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 22
Rejestracja: 07 sty 2008, 07:33
Lokalizacja: Elbląg

Re: postprocesor do PikoCNC

#18

Post napisał: przemjas » 08 lis 2017, 14:39

Czy jest jakiś gotowy postprocesor z ZW3D do PikoCNC?


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: postprocesor do PikoCNC

#19

Post napisał: bartekn86 » 17 maja 2018, 20:42

czy ktoś dysponuje postprockiem do solidcama ?


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re:

#20

Post napisał: 251mz » 10 lis 2019, 20:53

bh91 pisze:
13 sty 2016, 18:01
Posiedziałem, pogmerałem posprawdzałem - Do pikoCNC w Fusion 360 działa postprocesor Carbide 3D - trzeba jedynie zmienić funkcję AllowHelicalMoves na OFF.

Działają też OSAI i BOXZY - trzeba zmienić wcześniej wspomnianą opcję oraz dodać "%" na początku programu.

Obrazek

W którym miejscu należy wyłączyć AllowHelicalMoves na OFF ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”