postprocesor do PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: postprocesor do PikoCNC

#21

Post napisał: bh91 » 11 lis 2019, 08:09

251mz pisze:
10 lis 2019, 20:53
W którym miejscu należy wyłączyć AllowHelicalMoves na OFF ?
O kurde. Pisałem to prawie 4 lata temu a Fusion360 dość mocno się zmieniał w tym czasie. Wtedy okienko wyglądało inaczej. Nie mniej jednak wchodziłem w jakieś głębsze opcje dotyczące komend i wyłączyłem te nieobsługiwane heliksy (to była taka długa lista z boxami to zaznaczania). Ostatnio nie robiłem obróbki wymagającej innego Cama niż ten w Piko i nie gmerałem w ustawieniach :wink:
Może postprocesor od kolegi Pawel-cnc kilka postów wyżej podpasuje?


Jest robota - jest pinonc :wink:

Tagi:


sebasbox
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 45
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: postprocesor do PikoCNC

#22

Post napisał: sebasbox » 02 sie 2020, 22:55

Jak to w końcu z tym postprocesorem, działa czy jest jakis problem? Pytam bo czekam jeszcze na maszyne ale chyba wlasnie chciałbym pracowac na F360 + PikoCNC.


sebasbox
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 45
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: postprocesor do PikoCNC

#23

Post napisał: sebasbox » 22 sie 2020, 10:23

Tak na szybko, dla kogoś kto by szukał gdzie znaleźć funkcję "Allow helical moves", to po update softu jest to wyciągnięte na wierzch.
PS. Jeszcze nie mam jak sprawdzić jak działa zestawienie F360 i Pikocnc.
Obrazek


zamik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 20
Rejestracja: 12 maja 2008, 08:46
Lokalizacja: Mielec

Re: Fusion 360

#24

Post napisał: zamik » 08 wrz 2020, 21:32

pawel-cnc pisze:
05 wrz 2017, 20:55
A to mój zmodyfikowany pod Fusion 360 dla PikoCNC (patrz zalacznik)
Przykladowy fragment wygenerowanego gkodu:

Kod: Zaznacz cały

%
(pilot przewod - material 8mm )
(no  D   taper  zMin      name )
(T1  6mm        -3mm  flat end mill )
(T3  4mm 42deg  -1.85mm  chamfer mill )
(T14 6mm 90deg  -12.05mm  spot drill )
(T21 3mm        -8.25mm  flat end mill )
 
N10  G90 G94 (absolue mode, feedrate)
N15  G21 (mm units)
(Material 144x400 )
(Zero - LD rog )
(Mocowanie jak w modelu )
(Podklad dowlony )
 
(4mm 84st. )
(T3 D=4.  TAPER=42deg - chamfer mill )
(zMin_jobs= -1.85mm )
N20  M9 (coolant off)
(T3 D=4.  TAPER=42deg - chamfer mill )
N25  T3 M6 (tool change)
N30  S16000 M3 (spindleRPM CW)
N35  M8 (coolant on)
N40  G0 X133.828 Y390. Z50.
N45  G1 F5000.
N50  G0 Z40. (rapid)
N55  G98 G81 X133.828 Y390. Z-1.847 R5. F333.33 (drilling)
N60  X135.828 Y360.55
N65  X8.155
N70  Y200.55
N75  X135.828
N80  X133.828 Y10.
N85  X135.828 Y40.55
...
N12725  X8.269 Y356.002 R4.55
N12730  G1 X8.259 Y356.402
N12735  Z50. F5000.
N12740  (XY plane selection)
N12745  M9 (coolant off)
N12750  M30
%


[ Dodano: 2017-09-05, 23:22 ]
Dorzucam jeszcze moje kolorowanie składni dla Notepad++ dla g-kodów. Wyglada to tak:
Obrazek
potwierdzam, korzystam od jakiegoś czasu, jest to dość dobry PP do F360 dla PikoCNC
jeśli dobrze pamiętam to modyfikowałem w tym PP funkcje M sterowania chłodzeniem i chyba coś jeszcze
btw - ktoś może wyjaśnić z jakiego powodu wyłączamy "Allow helical moves" ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”