postprocesor do PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1057
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

postprocesor do PikoCNC

#1

Post napisał: dasza77 » 03 mar 2015, 13:09

Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale może w tym temacie wymienimy się postprocesorami z innych CAMów , a współpracującymi z PikoCNC.
Sporadycznie czasem coś pofrezuję i bardzo przyzwyczaiłem się do cam'a SimplyCAM - cam z Piko jakoś mi nie leży.
Ułożyłem w nim (ma taką możliwość) postprocesor , który moim zdaniem ładnie współpracuje z PIKO. Załączam go do tego tematu. Po wgrani należy zmienic rozszerzenie na pst.
Chciałbym też popróbować pracy na ArtCAM Insignia i poszukuję stosownego postprocecora.
Może pomysł z wymianą chwyci.
Mam nadzieję , że ta wymiana nie narusza niczyich praw. :grin:
Załączniki
PicoCNCmm.txt
postproc simply - piko
(1.55 KiB) Pobrany 325 razy



Tagi:

Awatar użytkownika

EG-SPOON
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 41
Rejestracja: 04 gru 2013, 18:26
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: EG-SPOON » 03 mar 2015, 20:04

Ja był bym zainteresowany postprocesorem do Artcam Expres .
Zawsze po załadowaniu pliku do PikoCNC muszę usuwać kilka linijek na początku i na końcu, bo maszyna robi mi zbędne ruchy, które do niczego mi są nie potrzebne.


barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 395
Rejestracja: 30 sty 2011, 22:34
Lokalizacja: monaghan

#3

Post napisał: barola » 03 mar 2015, 22:57

EG-SPOON, też mam ten problem i zaczynam od 8 linii ,ale trzeba o tym pamiętać .męczące

Awatar użytkownika

mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 569
Rejestracja: 01 gru 2004, 14:44
Lokalizacja: że znowu ...

#4

Post napisał: mumin » 04 mar 2015, 11:31

Ja generuję plik z artcama i aspire jako czysty g-code i wszystko działa, to co ma się pojawiać na początku można zmodyfikować w plikach postprocesora powyższych programów.
Ja zmodyfikowałem np załacznie chłodzenia wrzeciona po starcie i tyle.

Wiem że można to nazwać przygotowaniem postprocesora pod Piko ale żeby się tym wymieniać ? to jedna lub dwie linijki kodu.


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: WP Kamil » 25 lis 2015, 12:04

Ja po jakims czasie notorycznej edycji plikow z gcodem zmodyfikowalem postprocestor HASSa tak zeby nie wstawial na poczatku i koncu zbednych przejazdow. Problem pojawia przy obrobce zewnetrznego konturu gdy zejscie Z-tki programuje jako helikse- na podgladzie w Piko widze dodatkowe ruchy(okregi) ktore sa na materiale. Raz przylozylem frezem w material to sie nauczylem programowac zejscie po rampie i jest OK. Jednak problem lezy w tym ze modyfikujac na slepo postprocesor przeznaczony pod inna maszyne niegdy nie wiesz jak zachowa sie Piko przy nieobslugiwanych cyklach. Takze dedykowany postprocesor pod Piko wydaje nie takim szalonym pomyslem- nie kazdy kozysta z PikoCAM'a.

Awatar użytkownika

mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 569
Rejestracja: 01 gru 2004, 14:44
Lokalizacja: że znowu ...

#6

Post napisał: mumin » 25 lis 2015, 16:47

WP Kamil pisze:modyfikujac na slepo postprocesor przeznaczony pod inna maszyne niegdy nie wiesz jak zachowa sie Piko przy nieobslugiwanych cyklach. Takze dedykowany postprocesor pod Piko wydaje nie takim szalonym pomyslem- nie kazdy kozysta z PikoCAM'a.
Nie wiem czy to post w odpowiedzi na mój ale gdzie napisałem że modyfikuję postprocesor przeznaczony do innej maszyny ?

Wiem że nie każdy korzysta z Pikocama, ja na przykład nie, ja nie widzę problemu podczas pracy z Artcamem i Aspire.

Jeśli Piko obsługuje jakieś specyficzne tylko dla niego kody to jak najbardziej widzę sens w pisaniu posprocesora w innym nie.


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: WP Kamil » 25 lis 2015, 22:15

Raczej myślałem o pomyśle założyciela wątku i o tym że nie mam pojęcia jak napisać postprocesor. Jakieś problemy pojawiają się, ale obchodzę je na około. Czy ucieszyłbym się z postprocesora pod HSMworks- oczywiście. Dlatego odświeżyłem temat.


marand68
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 82
Rejestracja: 22 sty 2009, 23:07
Lokalizacja: Wrocław

#8

Post napisał: marand68 » 26 lis 2015, 21:26

No to nadszedł czas na św. Mikołaja. Mówisz i masz....
W załączniku jest postprocesor do HSMWorks zmodyfikowany przeze mnie i używany do pracy w PikoCnc.
Załączniki
PikoCNC.zip
Postprocesor PikoCnc
(9.17 KiB) Pobrany 338 razy


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: WP Kamil » 30 lis 2015, 22:58

marand68 pisze:No to nadszedł czas na św. Mikołaja. Mówisz i masz....
Zdążyłeś nawet na moje urodziny :D
Jestem w takim pozytywnym szoku że nie mogę znaleźć przycisku 'pomógł'
Jeszcze raz- patrząc na liczbę pobrań wątek ma sens.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#10

Post napisał: RobWan » 30 lis 2015, 23:51

WP Kamil pisze: nie mogę znaleźć przycisku 'pomógł'
Pomógł może obdarować tylko ten, który zakłada wątek.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”