Komu sofcik do plazemki?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Re: Komu sofcik do plazemki?

Post napisał: IMPULS3 » 29 wrz 2026, 13:49

drzasiek90 pisze:Przecież nikt nie pisał o tym, że zrobisz coś raz i do końca można z tego żyć.

Za to piszesz że jak coś robisz po godzinach to jest hobby. Wiec sie domyślam że jak rzucisz etat to bedziesz robił to hobby cały czas wiec nigdy nie przyznasz że pracujesz wiecej niż na etacie. :) No i to by wszystko tłumaczyło. :P

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 29 wrz 2026, 13:56

IMPULS3 pisze: ↑
29 wrz 2026, 13:49
Za to piszesz że jak coś robisz po godzinach to jest hobby. Wiec sie domyślam że jak rzucisz etat to bedziesz robił to hobby cały czas wiec nigdy nie przyznasz że pracujesz wiecej niż na etacie. :) No i to by wszystko tłumaczyło. :P
Strasznie namotałeś.
Zupełnie nie tak.
Poczytaj może jeszcze raz co było pisane :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 wrz 2026, 19:03

hobby to niby zainteresowania nie? idąc na etacik idziesz tam tylko dlatego ze znasz sie na tej robocie czy poniekąd masz w tym swoje zainteresowania? bo ja tak trafiłem jako cncowiec, konstruktor itd, nie jest tak tragikomicznie, ale te dojazdy mnie wk***iają, codziennie 35 km w jedną stronę.I w robocie albo jest robota albo sie szwendam poł dnia, do chaty wracam o piatej popoludniem i niewiele mi sie juz chce.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 29 wrz 2026, 20:09

bartuss1 pisze: ↑
29 wrz 2026, 19:03
hobby to niby zainteresowania nie? idąc na etacik idziesz tam tylko dlatego ze znasz sie na tej robocie czy poniekąd masz w tym swoje zainteresowania? bo ja tak trafiłem jako cncowiec, konstruktor itd, nie jest tak tragikomicznie, ale te dojazdy mnie wk***iają, codziennie 35 km w jedną stronę.I w robocie albo jest robota albo sie szwendam poł dnia, do chaty wracam o piatej popoludniem i niewiele mi sie juz chce.
No ja w pracy etatowej również przez wiele lat zajmowałem się tym co sprawiało mi przyjemność - od początku pracuje jako konstruktor elektronik a elektronika od zawsze była moim hobby. Czas mi w pracy leciał bardzo szybko i w niedziele wieczory nie miałem przygnębienia, że jutro do pracy :)
Przez jakieś 10 lat lubiłem chodzić do pracy bo zajmowałem się tam w większości ciekawymi rzeczami.
Projektowałem rzeczy nowe i ciekawe.
Ale wypaliłem się, pewne rzeczy się pokomplikowały, pewne rzeczy stały się nudne a niektóre zadania frustrujące.
Ja dojeżdżam 36 km a więc łącznie dziennie potrzebowałem zmarnować na to 10 godzin z dojazdami.
Działalność założyłem bo od zawsze wiedziałem, że to jest to co mi jest "potrzebne" - założyłem ją jeszcze w okresie gdy do pracy etatowej chodziłem z przyjemnością.
Teraz już tak nie jest, praca etatowa mnie frustruje i przygnębia a to co robię prywatnie w swojej działalności i poza nią mnie cieszy i sprawia mi przyjemność. I w dodatku przynosi większy zysk niż etat (nie wliczając gospodarstwa rolnego :)).
Więc dlaczego mam odczucia jakie mam.
Może kiedyś znowu mi się odmieni ale na ten moment jest tak i dlatego docelowo etat idzie w odstawkę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”