Komu sofcik do plazemki?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Re: Komu sofcik do plazemki?

Post napisał: IMPULS3 » 29 wrz 2026, 13:49

drzasiek90 pisze:Przecież nikt nie pisał o tym, że zrobisz coś raz i do końca można z tego żyć.

Za to piszesz że jak coś robisz po godzinach to jest hobby. Wiec sie domyślam że jak rzucisz etat to bedziesz robił to hobby cały czas wiec nigdy nie przyznasz że pracujesz wiecej niż na etacie. :) No i to by wszystko tłumaczyło. :P

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 29 wrz 2026, 13:56

IMPULS3 pisze: ↑
29 wrz 2026, 13:49
Za to piszesz że jak coś robisz po godzinach to jest hobby. Wiec sie domyślam że jak rzucisz etat to bedziesz robił to hobby cały czas wiec nigdy nie przyznasz że pracujesz wiecej niż na etacie. :) No i to by wszystko tłumaczyło. :P
Strasznie namotałeś.
Zupełnie nie tak.
Poczytaj może jeszcze raz co było pisane :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 wrz 2026, 19:03

hobby to niby zainteresowania nie? idąc na etacik idziesz tam tylko dlatego ze znasz sie na tej robocie czy poniekąd masz w tym swoje zainteresowania? bo ja tak trafiłem jako cncowiec, konstruktor itd, nie jest tak tragikomicznie, ale te dojazdy mnie wk***iają, codziennie 35 km w jedną stronę.I w robocie albo jest robota albo sie szwendam poł dnia, do chaty wracam o piatej popoludniem i niewiele mi sie juz chce.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 29 wrz 2026, 20:09

bartuss1 pisze: ↑
29 wrz 2026, 19:03
hobby to niby zainteresowania nie? idąc na etacik idziesz tam tylko dlatego ze znasz sie na tej robocie czy poniekąd masz w tym swoje zainteresowania? bo ja tak trafiłem jako cncowiec, konstruktor itd, nie jest tak tragikomicznie, ale te dojazdy mnie wk***iają, codziennie 35 km w jedną stronę.I w robocie albo jest robota albo sie szwendam poł dnia, do chaty wracam o piatej popoludniem i niewiele mi sie juz chce.
No ja w pracy etatowej również przez wiele lat zajmowałem się tym co sprawiało mi przyjemność - od początku pracuje jako konstruktor elektronik a elektronika od zawsze była moim hobby. Czas mi w pracy leciał bardzo szybko i w niedziele wieczory nie miałem przygnębienia, że jutro do pracy :)
Przez jakieś 10 lat lubiłem chodzić do pracy bo zajmowałem się tam w większości ciekawymi rzeczami.
Projektowałem rzeczy nowe i ciekawe.
Ale wypaliłem się, pewne rzeczy się pokomplikowały, pewne rzeczy stały się nudne a niektóre zadania frustrujące.
Ja dojeżdżam 36 km a więc łącznie dziennie potrzebowałem zmarnować na to 10 godzin z dojazdami.
Działalność założyłem bo od zawsze wiedziałem, że to jest to co mi jest "potrzebne" - założyłem ją jeszcze w okresie gdy do pracy etatowej chodziłem z przyjemnością.
Teraz już tak nie jest, praca etatowa mnie frustruje i przygnębia a to co robię prywatnie w swojej działalności i poza nią mnie cieszy i sprawia mi przyjemność. I w dodatku przynosi większy zysk niż etat (nie wliczając gospodarstwa rolnego :)).
Więc dlaczego mam odczucia jakie mam.
Może kiedyś znowu mi się odmieni ale na ten moment jest tak i dlatego docelowo etat idzie w odstawkę.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 30 wrz 2026, 08:01

A ja cieszę się, że różne moje hobby nie stały się moją pracą tylko były cennym dodatkiem do różnych zadań do wykonania.
Człowiek z czasem dojrzewa. Potem podejmuje decyzję zmiany.
Następuje odmłodzenie, nowe ciekawe rzeczy aż do kolejnego dojrzewania. ;-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 30 wrz 2026, 12:16

pitsa pisze: ↑
30 wrz 2026, 08:01
A ja cieszę się, że różne moje hobby nie stały się moją pracą
Ale gdy hobby jest pracą to tak jakbyś wogóle nie pracował.
Ja tam cały czas tak wszystko układam aby robić rzeczy które sprawiają mi frajdę.
A jak coś przestaje sprawiać frajdę bo coś się pokomplikowało (jak na przykład teraz etat) to po prostu z tego rezygnuję i wymyślam coś nowego co sprawia mi frajdę :)
W ten sposób czas w pracy lub przy pracy wogóle się nie dłuży a zarabianie na życie nie jest przykrym obowiązkiem tylko ciekawym wyzwaniem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 30 wrz 2026, 17:34

ja mam powoli powyzej uszu tych wszystkich solidworksów, cadcamów, planowania produkcji itd, bo to w kołko to samo i jeszcze trzeba decydowac cos czy zakład zrobi czy nie zrobi, a potem najwyzej krótkie spiecie z preziem hehe i tak w kółko, może i przemysł ciezki, ale jak przechodsz koło tych detalików 20 kilkutonowych tysieczny raz to nie robią zadnego wrazenia.
Jedyne co sie naumiałem w tym wszystkim to modelowanie w solidworksie na sto tysiecy sposobów róznych chujówmujów.
A jednak szukam ciekawszego sposobu na zarabianie na zycie i najlepiej masowo, co ja masochista zeby w kółko te same parametry wklepywac w camie zeby sie dowiedziec co i ile czasu trwa bo potrzebne do oferty? hehe. No gatunki stali sie zmieniają i parametry tez, ale nie tak bardzo zeby sobie wahlowac nimi jak imionami z kalendarza. Po kilku latach pracy jako technolog cnc cad cam i ch wi cos tam jeszcze to zaczyna byc zwyczajnie nudne.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: kamar » 30 wrz 2026, 17:49

bartuss1 pisze: ↑
30 wrz 2026, 17:34
i ch wi cos tam jeszcze to zaczyna byc zwyczajnie nudne.
Tobie to już nic nie pomoże :) Zamiast robić wszystko, zacznij coś porządnie i z efektem :) Giełda, pisarstwo, szkutnictwo, cnc .
Co jeszcze zostało ? :)
Oddychanie jeszcze Cię nie nudzi ?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: IMPULS3 » 30 wrz 2026, 18:47

kamar pisze:Co jeszcze zostało ? :)
Strikowi i tak nie dorówna nikt na tym forum. :P
Fajie jest robić wiele rzeczy i nawet te nudne są też do przełknięcia ale muszą być fajni ludzie wokól tego, więc może to jest problemem a nie sama nudna robota. Bo w sumie w pewnym sensie to wszystko jest nudne-kwestia czasu. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”