Komu sofcik do plazemki?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Re: Komu sofcik do plazemki?

Post napisał: IMPULS3 » 28 wrz 2026, 12:53

kamar pisze: a nie nudne klepanie tego samego.

Wszystko jest fajne w umiarze. I wszystko ma swoje zalety i wady. Czasem na produkcji gwożdzi można lepiej zarobić i w spokoju niż na produkcji samolotu. I odpowiedzialnośc mniejsza. :P
kamar pisze:I nie dziw , że szukasz motywatorów :)

Nie szukam bo nie potrzebuje, mam pomysłów na nudę na 200 lat do przodu. :) Natomiast neguje tylko te teorie o tym jak to jest się panem na swoim a niewolnikiem na etacie. Też wszystko zależy w co się trafi ale prawda jest taka że na swoim to Twoim panem jest klient a na etacie Twoim panem jest szef. To się niczym nie różni. I tu i tu trzeba zrobić zgodnie z życzeniem osoby zamawiającej daną usługę. :P

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 wrz 2026, 12:58

IMPULS3 pisze: ↑
28 wrz 2026, 12:53
i ale prawda jest taka że na swoim to Twoim panem jest klient a na etacie Twoim panem jest szef. To się niczym nie różni. I tu i tu trzeba zrobić zgodnie z życzeniem osoby zamawiającej daną usługę. :P
Jak dla mnie to pieprzenie :) Klient jest ważny i potrzebny ale nie wtedy , gdy jadę na ryby.
Co do życzeń to zaraz nazwiesz mnie dziwką bo wykonuje polecenie klienta :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 28 wrz 2026, 13:07

kamar pisze: Klient jest ważny i potrzebny ale nie wtedy , gdy jadę na ryby.

Tak samo jak pracownik etatowy na urlopie, :P
kamar pisze:Co do życzeń to zaraz nazwiesz mnie dziwką bo wykonuje polecenie klienta :)

Nie nazwę bo szanuje jako człowieka, ale mam kolegę z którym też sie sprzeczamy na ten temat i zawsze mu to samo tłumaczę że na czas gdy klient daje mi jakieś zadanie to jest moim szefem. I można sobie dorabiać ideologie o niezależnosci i nie braniu robót ale prawda jest taka że albo robimy co nam każą albo z kapeluszem wylądujemy przy jakims kościele. I może ktoś coś wrzuci do kapelusza. :)

Dodane 3 minuty 21 sekundy:
I żeby nie było to też nikomu nie odradzam samozatrudnienia ale z pewnymi POGLĄDAMI się po prostu nie zgadzam. :P

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 wrz 2026, 13:14

28 wrz 2026, 13:07
ale z pewnymi POGLĄDAMI się po prostu nie zgadzam. :P
'
Ależ wolno Ci się nie zgadzać :) Jesteś wolnym obywatelem, wolnego, czterdziestomilionowego kraju z dostępem do morza :)
A mnie wolno uważać to za pieprzenie :)
I etat i działalność są dla ludzi. Dlatego te niewolnicze teorie określam jak wyżej.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 28 wrz 2026, 13:42

kamar pisze:A mnie wolno uważać to za pieprzenie :)

Uważać można co się chce, :P wszak widać po ludziach jak to wszyscy sie garną do działalności. :)
kamar pisze:I dlatego te niewolnicze teorie określam jak wyżej.

Nie żadne niewolnicze teorie tylko fakty. Nikt nie płaci za nierobienie tylko za wyniki wiec czy to etat czy samozatrudnienie to bez różnicy bo prace trzeba wykonać tak samo a uważanie ze na etacie jest się zaleznym od szefa a na działalności to luzik to dopiero bajki dla naiwnych. I wtedy motywacje z YT mają sens dla naiwnych i płacących za te złote mysli. Bo przecież na etacie po pracy to jest zakaz rozwijania się w innych dziedzinach.... Tylko na własnej działalnosci robiąc trudne rzeczy to rozwój? HA, ha, ha, :P

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 wrz 2026, 16:28

28 wrz 2026, 13:42
czy to etat czy samozatrudnienie to bez różnicy
Wywody tak samo bez sensu jak i nomenklatura :) Ja to jestem na etacie czy samozatrudnieniu ?
A w spółkach ?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 28 wrz 2026, 16:37

kamar pisze:Wywody tak samo bez sensu jak i nomenklatura

To jest czepianie się słówek, :P Mowa była o własnej działalności kontra etat w jakiejś firmie. Wiec nazwy mają tu znaczenie drugorzędne. No chyba że ktoś chce sie nazwać prezesem to znaczenie już inne. :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 wrz 2026, 16:46

Nie czepianie się słówek tylko precyzyjne pytanie. A odpowiedzi brak. Jesteś mistrzem ogólników i unikania konkretów.
Samozatrudnienie to najczęściej śmieciowy etat a nie działalność gospodarcza.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 28 wrz 2026, 17:06

kamar pisze:Jesteś mistrzem ogólników i unikania konkretów.

Bo to ogólnikowa dyskusja, nie można konkretnie skoro Drzasiek dopiero chce za jakiś czas odejśc z etatu. Wiec ani nie mam wiedzy o nim ani o tym co on chce konkretnie robić. Więc siłą rzeczy piszę ogólnie bo każdy przypadek jest inny i wieloaspektowy więc konkretów nie będzie. :P

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 wrz 2026, 19:19

etacik dzisiaj to takie cuś jak zabezpieczenie, mne na firmowym zwyczajnie pozamiatali, wtopiłem w sądzie, bo sie pajac przyczepił ch wi czego a biegli od biegania przyznali racje, gdybyscie widzieli biegłych co mają jakiekolwiek pojecie o masynach cnc, to ja pi***ole, nie ma takich i wtedy zaczyna sie szukanie dziury w całym.
takze firemka własna jest dobra dopoki nie trafisz na zwyczajnego ch***, 4 lata pierdolenia a potem sont i odsetki i komornik i jeb 3 stówy w du**, z du** se wezmiesz jeden z drugim hehe, z etaciku przynajmniej te 3600 na zycie zostaje, taka troche wegeteacja, trzeba bedzie stad sp***dalac za czas jakis.
paru naszych kolegów tu z forum tez pozamiatali, takze firemka jest dobra dopoki jest dobrze, miałem w koncu przez 15 lat, a potem zeby znalezc robote to nikt cie nie chce zatrudnic bo nikt cie nie zna hehe.
kierunek do spierdalania stad jest dosc oczywisty - azja wschodnia lub południowo wschodnia, ale to juz ostateczność, wy sie tu gryzcie o zasadnosc miedzy etatem a firmą jdg, a tu chodzi o przezycie od do i najchetniej bez dziadowania.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”