Bandito pisze: ↑22 wrz 2026, 14:52
Estlcam to prymitywny program w porównaniu do nx, edgecam, catia itd.
To tak jakbyś porównywał hulajnogę do wyścigówki.
Cena zupełnie inna oraz przeznaczenie zupełnie inne.
Ale nie znaczy, że hulajnoga jest prymitywna.
Ona jest po prostu taka jak ma być dla tego konkretnego zadania.
Estlcam nie jest prymitywny - chociaż jest zupełnie inny w porównaniu z topowymi programami CAM.
Ale on taki właśnie ma być - szybki w obsłudze i nauce, prosty i intuicyjny.
Estlcama nauczysz się samodzielnie w kilka chwil i zrobisz wszystko co potrzebujesz - tam nie potrzeba żadnych instrukcji - program i jego interfejs sam ci mówi co i jak zrobić.
A jeśli ktoś kiedykolwiek pisał jakikolwiek fragment CAM to wie jak bardzo skomplikowane oprogramowanie tam siedzi - tylko obsługa jest prosta bo celowany jest w proste zadania.
50 zł to nie jest cena za taki program - to byłaby cena nieuczciwa i poniżająca dla twórcy.
Biznes to kalkulacje.
Rynek na programy CAM jest dużo mniejszy niż na przykład rynek na aplikacje do odchudzania.
Apkę do odchudzania zainstaluje sobie co 20-ty, może co 50-ty więc można sprzedawać ją za 5 zł bo jak zainstaluje ją kilka milionów ludzi to zarobek jest konkretny.
Taki prosty program CAM zaintaluje cobie 1 na 1000? Może 1 na 10000? A pracy przy budowie takiego programu jest dużo więcej. Taki program nie może zwracać się przez 300 lat
Jeśli kupiłem zabawkę typu cnc3018 za kilka stówek, to wiadomo że nie chcę płacić tyle za software.
Tak, ale nawet i 5 stówek to jest bardzo tanio jak za licencję bezterminową na tak dobrze działający program.
Kupujesz raz i masz na zawsze.
Ja kupiłem licencję na Estlcam i używałem go do zarabiania pieniędzy.
Ale gdybym potrzebował hobbystycznie to też bym go kupił - bo to jest program dokładnie taki jaki hobbyście jest potrzebny.
Gdybyś sprzedawał swój soft za kilkadziesiąt zł, być może zarobiłbyś. Teraz nie sprzedając, nie zarabiasz nic.
Nie zarobiłbym

Na program poświęciłem pewnie z 5000 godzin, działało już na prawdę bardzo dużo ale do wersji sprzedawalnej pewnie trzeba by jeszcze ze 1000 godzin.
Nie zarobiłbym, po prostu jestem 5000 godzin w plecy (ale sporo się przy tym nauczyłem i wykorzystałem to później w innych projektach z których dziś żyję) a tak to byłbym 6000 godzin w plecy.
Jak myślisz? Ile licencji udało by mi się sprzedać gdybym wystawił ją po śmieszne 50 zł?
Ze 100?
To jedyne 5000 przychodu, od tego VAT i podatek i zostaje połowę mniej.
To licząc 6000 godzin pracy wychodzi stawka około 40 groszy za godzinę

Aby zarobić na tym minimalną stawkę godzinową trzeba by sprzedać z 5000 licencji w takiej cenie.
Nierealne.
Poza tym nie po to się robi własny biznes żeby zarobić minimalną stawkę godzinową

A estlcama nie dogonię bo oni też się rozwijają cały czas więc zawsze byłbym krok albo i dwa za nimi.
Poza tym pojawiają się coraz lepsze darmowe moduły na przykład we FreeCad.
Za chwilę CAM we FreeCad będzie tak dobry, że nikt nie popatrzy na proste płatne programy.