Frezarka 67K25 z sterowaniem pół CNC naprawa
Jak nią naprawić
-
Dawid92
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Re: Frezarka 67K25 z sterowaniem pół CNC naprawa
Do przeróbki tej nakrętki od Z przeszukaj tematy Kamara, on tam pokazywał napędzaną nakrętkę we frezarce. Wałki tak jak pisał kolega, obciąć ile tam chcesz i na tych istniejących miejscach gdzie jest bieżnia z miejscem pod klin daj sprzęgło kłowe. Z tym Y i przekładnią kątową może być problem przez luzy nawrotne. Ciekawe w jakim stanie prowadnice i kliny są
-
Baddafin
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 16
Osie Z i Y mają napęd przez nakrętkę i mnie to martwi. Ale nie mogę się poddać. Y nie planuje w żadnym razie robić na przekładni jak już to właśnie do tej nakrętki się podłączyć i przekładnia pasowa jednak moja wiedza o mechnice jest mniejsza niż bardziej doświadczonych kolegów z forum.
Przez weekend nie za dużo zrobię ponieważ jadę do mojej Mamy na weekend. W niedzielę może coś zobaczę jak wrócę.
Przyszła mi na email dokumentacja techniczna nie wiem od kogo ale bardzo dziękuję mu za to.
Podsylam go może ktoś będzie potrzebował na przyszłość
Przez weekend nie za dużo zrobię ponieważ jadę do mojej Mamy na weekend. W niedzielę może coś zobaczę jak wrócę.
Przyszła mi na email dokumentacja techniczna nie wiem od kogo ale bardzo dziękuję mu za to.
Podsylam go może ktoś będzie potrzebował na przyszłość
-
bartuss1
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
zabaweczka , niech sie młodzi uczom.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Baddafin
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 16
Eugeniów 27-350 granica świętokrzyskiego z mazowieckim.
na razie to mocno mnie szkoła organiczna ale na pierwszym miejscu nauka a potem maszyny.
do przeniesienia napędu planuje użyć koła zębatego z pasem HTD 8M ale koła są trochę drogie z tego co się dowidziałem możliwe było by wykorzystanie kół z silnika 1.9tdi i starego 2.0 wtedy od czoła nakrętki bym je dołożył (przykręcił na kilka śrub wydaje się prostsze od dorobienia klina)i przez pasek do serwa AC tylko najpierw się przejść do lokalnego warsztat i przymierzyć pasek czy pasuje bo różnie podają źródła że jest kompatybilny lub 9,525 mm (3/8 cala) i wtedy odpada. coś jak na zdjęciu i dałbym do obróbki aby spasować aby obejmowało lub przylegało z frontu do nakrętki śruby trapezowej.

-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 5
Koła wcale nie są strasznie drogie, choć na Twoim miejscu wziąłbym 5M. Trochę bardziej dostępne i koła i pasy.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!