W *.cam nie ma informacji o wymiarach. Te wymiary wylicza program podczas odczytywania pliku.
Tu nie chodzi o informacje widoczne w zakładce INFO.
Może być i bez tego. Ważne żeby była możliwość robienia notatki przypisanej do projektu.
Dużo ważniejsze jest to, że do danego projektu (pliku CAM) będzie dokładnie o tej samej nazwie plik TXT.
Dzięki temu:
pracownik nie musi klikać nigdzie poza programem,
ma pod ręką dostępne indywidualne notatki do projektu.
Dobrze, że plik CAM jest ładnym strukturalnym plikiem tekstowym, jednak nie ma w nim podanych wymiarów projektu, to robi tylko program w momencie wyczytania. Podobnie nie ma tam na przykład skalowania gdy skaluje się plik tylko obrabiany plik CAM jest przeliczany na nowe wymiary. Jakby to powiedzieć, są różne style pracy, różne workflow. Nie odpowiada mi to ale akceptuję. Aż tylu przekształceń z czasem nie robię aby to doprowadziło do utraty jakości pliku. Po prostu to sprawdziłem.
Dla mnie istotna jest możliwość wpisywania informacji produkcyjnych dla pracowników. Korzystam z tego od lat w programie CNConv w którym zrobiona została odpowiednia zakładka. Tam informacje tekstowe zapisywane są bezpośrednio w pliku KON z ustawieniami. W każdym projekcie mam z kilka, kilkanaście linijek tekstu, czasem więcej w popularnych projektach. Na komputerach z CNConv mam plików setki. A jak wygląda notatka w tym programie możesz zobaczyć tutaj w tym wątku:
wyskakujace-zolte-karteczki-t24661.html
tak kiedyś zaproponowałem:
i tak też zrobił prokopcio.
Wskazałem INFO jako miejsce na wpisywanie dodatkowych informacji do pliku tekstowego. To minimalna ingerencja w program. Jeden przycisk (w miejscu w jakim już jeden przycisk działa), proste otwarcie pliku w zewnętrznym programie. Moim zdaniem to byłoby pomocne w pracy z tym programem.