Nauczenie prawa w podstawówkach??

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Re: Nauczenie prawa w podstawówkach??

Post napisał: IMPULS3 » 22 sie 2026, 10:35

atom1477 pisze:Nakręciłeś się przeciwko, i tyle.

Ja się nie nakrecam, ja tylko nie rozumiem tego jak udawanie świadomości prawnej jest przekrecone na utrudnianie życia innym. Ale to chyba taki kierunek już pomału nieodwracalny. Jednak wolałem jak ludzie nie byli tacy "mądrzy" bo wtedy byli normalni.
A teraz dla przykladu to mamy takie sukcesy swiadomych obywateli jak na filmiku poniżej. A zeby było jeszcze straszniej to tam w pewnym momencie policjantka mówi że mają braki kadrowe. Czyli 2 radiowozy marnują czas na internetowych współczesnych bohaterów a braki kadrowe opłacą podatnicy czyli np. Ty któremu wydłużą wiek emerytalny. Bedzie super świat. Nie trzeba bedzie wojen, ludzie sami siebie zniszczą.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: jasiu... » 22 sie 2026, 11:42

IMPULS3 pisze:
21 sie 2026, 19:17
Idę stąd, bo jak już z Jaśkiem się zgadzam to znaczy że świat się kończy. :P
A może po prostu zaczynasz jaśka rozumieć?
IMPULS3 pisze:
21 sie 2026, 19:48
I to byłby dowód na autentyczność?
W Niemczech zaleca się, żeby w sytuacji w której ktoś ma wątpliwości co do autentyczności policjantów, zadzwonić na numer 110. Podkreślam - to jest oficjalne zalecenie, jeśli ktoś nie wierzy w policyjną legitymację. Należy tylko powiedzieć kontrolującemu policjantowi, że chciałbym zadzwonić na 110, żeby sprawdzić jego autentyczność. Odpowiedzią jest zawsze „bitte sehr“.

Nigdy z podobnej opcji nie korzystałem. Zawsze od razu pytam, ile pieniędzy będzie mniej na moim koncie i co pokazał wynik pomiaru.

Problem jest jeden. Jeśli policjant będzie myślał, że interwencja może przynieść mu kłopoty, to będzie się starał tak interweniować, żeby przypadkiem tych kłopotów sobie nie narobić. A mnie się podoba, jak policja strzela do bandziorów, a nie jak się przed nimi legitymuje.

Awatar użytkownika

Makler
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Makler » 22 sie 2026, 11:49

O czym Wy tu dyskutujecie.

Naga prawda:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 3,79cfc278

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: atom1477 » 22 sie 2026, 12:32

IMPULS3 pisze:
22 sie 2026, 10:35
atom1477 pisze:Nakręciłeś się przeciwko, i tyle.

Ja się nie nakrecam, ja tylko nie rozumiem tego jak udawanie świadomości prawnej jest przekrecone na utrudnianie życia innym.
Po pierwsze nie każdy udaje.
A po drugie wymaganie stosowania się do regulaminu to nie utrudnianie.
IMPULS3 pisze:
22 sie 2026, 10:35
A teraz dla przykladu to mamy takie sukcesy swiadomych obywateli jak na filmiku poniżej.
A no widzisz. To tylko przykład. I na zupełnie inną sytuację. Tu masz utrudnianie życia obywatelom, a nie funkcjonariuszom.
Dlaczego uważasz że zwykli obywatelscy "szeryfowie" utrudniają, a funkcjonariusz który robi to samo już nie?
Szczególnie że zgodnie z prawem jest na odwrót. Ci z filmiku może i utrudniają, ale zgodnie z prawem. Natomiast funkcjonariusze jeżeli utrudniają robiąc coś niezgodnie z regulaminem, to robią to niezgodnie z prawem.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 22 sie 2026, 12:48

atom1477 pisze:Dlaczego uważasz że zwykli obywatelscy "szeryfowie" utrudniają, a funkcjonariusz który robi to samo już nie?

Po raz kolejny powtarzam że głupich policjantów nie bronie, tak samo krytycznie powiem o głupich obywatelach jak i funkcjonariuszach.
Ten film to nie jedyny w necie pokaz do czego prowadzi "przestrzeganie prawa" w wykonaniu nadgorliwych osobników. I widzisz, nawet policja tam nie czai się za zakrętem aby karać za wjazd na chodnik więc kto jest tu gorszy? I widać w komentarzach ze ludziom się to podoba.
Chcesz takiego świata bo ja nie.

Dodane 51 sekundy:
jasiu... pisze:A może po prostu zaczynasz jaśka rozumieć?

Rozumieć to ja staram się rozumieć wszystkich nawet swoich oponentów, ale zgadzać sie to co innego. :P

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 22 sie 2026, 13:15

IMPULS3 pisze:
22 sie 2026, 12:48
Po raz kolejny powtarzam że głupich policjantów nie bronie
No chyba bronisz, skoro widzisz problem w tym żeby od nich wymagać przestrzegania regulaminu.
IMPULS3 pisze:
22 sie 2026, 12:48
I widzisz, nawet policja tam nie czai się za zakrętem aby karać za wjazd na chodnik więc kto jest tu gorszy? I widać w komentarzach ze ludziom się to podoba.
Chcesz takiego świata bo ja nie.
Ja nie chcę świata gdzie służby też się dopuszczają utrudniania życia.
Nie chcę też świata w którym przepisy regulują wszystko, a jedynym zabezpieczeniem przed tymi przerośniętymi regulacjami jest przymykanie oka na niektóre przepisy. Bo to oznacza wybiórcze przestrzeganie prawa, czyli zwykły obywatel będzie zwykle na tym tracił a elity i służby zyskiwały.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 22 sie 2026, 14:25

atom1477 pisze: skoro widzisz problem w tym żeby od nich wymagać przestrzegania regulaminu.

Widze problem w tym aby idiotycznie nie utrudniać im pracy bo im bardziej ludzie bedą cwaniakować tym wiecej policjantów będzie zatrudnianych bezsensownie.
Natomiast ewidentne naduzywanie władzy przez policjantów powinno byc karane często zwolnieniem z policji.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 22 sie 2026, 14:35

IMPULS3 pisze:
22 sie 2026, 14:25
Widze problem w tym aby idiotycznie nie utrudniać im pracy
Nie rozumiesz że normalny policjant postępuje zgodnie z regulaminem, a wtedy żadnego utrudniania nie ma?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: jasiu... » 22 sie 2026, 15:01

IMPULS3 pisze:
22 sie 2026, 14:25
Natomiast ewidentne naduzywanie władzy przez policjantów
Moim zdaniem zdarza się rzadko. Każdy normalny człowiek chce swoją robotę odwalić jak najszybciej, żeby mieć spokój. Czasem warto takiemu policjantowi pomóc, żeby kontrola przebiegała jak najszybciej.

Miałem kolegę w drogówce. Mieli problem z sobotnim obstawianiem okolic dyskotek. W sumie zdarzało się, że goście z dyskotek wracali też w bagażnikach. No i jak sprawdzić taką sytuację, jak papierów na przeszukanie nie ma? Najprościej poprosić o okazanie elementów wyposażenia obowiązkowego, czyli gaśnicy i trójkąta. I szansa na zajrzenie do bagażnika jest. Mądrzy od razu mówili, że bagażnik pusty, nikogo tam nie wiozą i nie musieli trójkąta pokazywać, wystarczyło podnieść klapę. Ale jak ktoś nie wiedział, to czasem za brak trójkąta (bo został po ostatniej wymianie koła) musieli co nieco zapłacić. A przecież nie o trójkąt, tylko o kumpli z dyskoteki w bagażnikach chodziło. I żeby to sprawdzić jak najszybciej.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 22 sie 2026, 15:55

atom1477 pisze:Nie rozumiesz że normalny policjant postępuje zgodnie z regulaminem, a wtedy żadnego utrudniania nie ma?

A jak określisz tego kolejnego internetowego "bohatera" który wzywa policje a póżniej się stawia? Z resztą też ów bohater dzielnie zastawił wyjazd kobiecie i jest niewątpliwie z siebie dumny.

jasiu... pisze:Moim zdaniem zdarza się rzadko. Każdy normalny człowiek chce swoją robotę odwalić jak najszybciej, żeby mieć spokój. Czasem warto takiemu policjantowi pomóc, żeby kontrola przebiegała jak najszybciej.

O tym pisze od początku tego tematu. Polecenia policji powinno się wykonywać a nie pajacować udawaniem znajomości praw, natomiast wszelkie mandaty można olać i wtedy znajomość prawa będzie weryfikowana sądownie. Proste.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”