Frezarka na stole traserskim

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

edzioCNC
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Re: Frezarka na stole traserskim

Post napisał: edzioCNC » 18 sie 2026, 15:24

Maszyna łudząco przypomina moją tylko ja mam z alu-już nie pamiętam możliw,że zainspirowałem się twoją albo kolegi alvar. Ja swoją płytę traserską planowałem frezem 12mm vhm-używką jakąś tępą na takim samym wrzecionie wyszło miodzio. Bał bym się włożyć fly cuttera za słaba moc na niskich obrotach oraz mogą wyjść wyczuwalne schodki albo fale jak nie masz idealnej geometrii. Wymienione wyżej wrzeciono daje radę po woli gryźć stal po 0,4 mm nawet ale o wierceniu wiertłami większymi niż 7mm nie ma mowy:>. Przesiadłem się jak kolega wyżej na ATC 9 kw,mam też na sprzedaż 6,5 kw mokrego chinola z zerowym biciem dawał sobie dobrze radę ale ręczna wymiana narzędzia 20 razy w ciągu godziny to jakiś obłęd :>.

Tagi:

Autor tematu
Natan5064
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 51

Re: Frezarka na stole traserskim

Post napisał: Natan5064 » 20 sie 2026, 11:24

edzioCNC pisze:
18 sie 2026, 15:24
Ja swoją płytę traserską planowałem frezem 12mm vhm-używką jakąś tępą na takim samym wrzecionie wyszło miodzio. Bał bym się włożyć fly cuttera za słaba moc na niskich obrotach oraz mogą wyjść wyczuwalne schodki albo fale jak nie masz idealnej geometrii.
Obejrzałem twój temat z budowy, i faktycznie bardzo podobnie wygląda. Widać że twój stół jest w dobrym stanie. Więc dlaczego go planowałeś? Mój ma stan zły/mocno zły. Ewidentnie ktoś miał go za stół ślusarski.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”