Nauczenie prawa w podstawówkach??

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Bandito
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Nauczenie prawa w podstawówkach??

Post napisał: Bandito » 19 sie 2026, 20:00

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: atom1477 » 19 sie 2026, 20:17

jasiu... pisze:
19 sie 2026, 19:58
Bo prawdopodobieństwo, że prawo Archimedesa, czy kolejność wykonywania działań w matematyce zmieni się jest nieporównywalnie mniejsze, niż to, że zmieni się prawo, w chwili, kiedy dziecko osiągnie pełnoletność.
Pleciesz co Ci akurat przyjdzie do głowy. A jak ktoś obali poprzednią wypowiedz, to wymyślasz kolejną.

Ale skoro już mówisz o zmianach prawa, to powód może być dokładnie odwrotny.
Gdyby dzieci uczono prawa (w szczególności jakie będą mieli prawa jako dorośli ludzie) to przyszłe zmiany prawa były by mniej prawdopodobne.
Bo ktoś nauczony że do czegoś będzie miał prawo, i czekający na to, nie przyjmował by niekorzystnych zmian prawa tak łatwo.
Nietrudno się więc domyśleć że brak nauczania prawa ma przygotować dzieci do życia w świecie gdzie prawo się zmienia szybko i bez oglądania się na ich zdanie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 20 sie 2026, 00:05

Powinno się zacząć od Konstytucji, bo wiele praw (w tym obywatelskich) wynika z niej wprost, a Konstytucja nie zmienia się co kilka lat... Kto z Was czytał Konstytucję? (i nie chodzi mi o odpowiedź)
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 20 sie 2026, 09:01

Coś mi świta że wiele lat temu uczono nas o trójpodziale władzy, przwodniej roli parti i innych takich :)
A tak na serio - podstawy prawa i finansów bardzo by się przydały. Nawet jeśli prawo się zmienia - pewnie podstawy (miejmy nadzieję) pozostaje stałe.
Nie wiem jak to wygląda w tej chwili - jeśli rzeczywiście nic sensownego nie ma w szkolne, dzieci będą się "uczyć" prawa z youtube i tiktoka - może być zabawnie jeśli zaczną cytować policji pomysły amerykańskich "sovereign citizens"

Autor tematu
rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: rc666 » 20 sie 2026, 13:20

grg12 pisze:
20 sie 2026, 09:01
Coś mi świta że wiele lat temu uczono nas o trójpodziale władzy, przwodniej roli parti i innych takich :)
A tak na serio - podstawy prawa i finansów bardzo by się przydały. Nawet jeśli prawo się zmienia - pewnie podstawy (miejmy nadzieję) pozostaje stałe.
Nie wiem jak to wygląda w tej chwili - jeśli rzeczywiście nic sensownego nie ma w szkolne, dzieci będą się "uczyć" prawa z youtube i tiktoka - może być zabawnie jeśli zaczną cytować policji pomysły amerykańskich "sovereign citizens"
Był taki przedmiot szkołach, w którym o tym miało się uczyć. Ja też to pamiętam.
To co napisałem w moim pierwszym poście.
O takie właśnie nauki mi chodzi, podstawowa wiedza prawna potrzebna do życia.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: IMPULS3 » 20 sie 2026, 13:36

rc666 pisze:Takich podstawowych spraw jak np. legitymowanie obywatela czy zatrzymanie przez drogówkę.

I o tym chcesz nauczać w szkole? Ja nie mam z tym problemów. Jeśli policjant chce coś ode mnie to mu to daję bo nie mam nic do ukrycia. Z resztą zawsze mialem normalnych policjantów przy kontrolach tyle że ja też zachowywałem się normalnie a nie udawałem lepszego od nich.
Natomiast jak widzę to jest grupa głupiomadrych w internecie którzy w sposób ciągły zrobili sobie z tego sposób nażycie że wsadzają nos w nieswoje sprawy a jak policjant chce go wylegitymować to pajacyją ze nie ma do tego prawa i tak sobie żyją z tych filmików marnując czas policji. Dzięki za taką edukację. Coraz wiecej jest donosicielstwa, bezinteresownej zawisci i gównianych stosunków miedzyludzkich i szukania haków aby komuś zaszkodzic. Jeszcze tylko od małego niech tak tresują ludzi to bedzie komplet i kraj nie do zniesienia. A wszystko w imie prawa bo zasad ludzkich już powoli się pozbyliśmy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”