Wyliczenia kół zębatych

Proszę o weryfikacje wyliczeń kół zębatych

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
karol75
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 11

Re: Wyliczenia kół zębatych

Post napisał: karol75 » 10 sie 2026, 12:35

Tak, skłaniam się ku dronowi ale to jest duże wyzwanie.

Unikanie budynków, drzew w locie Ok, ale linki to już naprawdę wyzwanie - z uwagi na kamery, ich rozdzielczość i prędkość lotu.

Dlaczego dodatkowa swoja płyta, na tym cały myk polega aby się nie posiłkować istniejącymi rozwiązaniami tam gdzie byłoby poniżej pasa używanie gotowca.
Dron ma mieć rozpiętość skrzydeł do 3m, aby to unieść na dwóch śmigłach na godzinę lotu trzeba śmigieł w granicach 18 cali i dużych baterii.
Tam będą olbrzymie szpilki w zasilaniu, dlatego pełna separacja galwaniczna.

Dlaczego nie gotowa płyta np: Pixhawk(STM32H743) / PX4 to są płyty do sterowania manetkami, Ja chcę autonomiczny.
Czyli wysyłasz trasę on sobie tam leci unikając przeszkód i wraca.
Do tych gotowców nie podłączę Hailo10 - To chip AI. To daje dużego kopa w planowaniu tras i sterowania lotem. Dodatkowo Ja pisałem jako oddzielna płyta to ta poza Raspberry 5 odseparowana galwanicznie do akwizycji danych i sterowania (sterowników) silników.
Poza tym Linux na pokładzie i 16GB pamięci. Tego nie powinno się porównywać pod względem możliwości.

Poza tym Pi5 to dwa interfejsy CSI, jeden dla AI a drugi np. dla aparatu 64Mpix ... :-D

Hailo10 HAT -

Od spodu - Raspberry Pi 5 UPS HAT (E) 5V 6A Zasilacz bezprzerwowy Obsługuje baterie Li 4x21700
A na wierzchu Hailo10 w postaci HAT2
Aby w ogóle coś dodać muszę stosować złącze w bok - Raspberry Pi 40-pinowe złącze przedłużające GPIO z podwójnym rzędem i kątem prostym GPIO Edge Extension Connector dla Pi 4B 3B+ 3B Zero 2 W

PS.
Nie wiem jakie wy macie wrażenia z pracy studentów na studiach, jakoś nie mają ambicji.

Targi na mojej uczelni z osiągnięć studentów (3 rok studiów informatyki), a niektórzy prezentują pokaz na zasadzie uruchomione demo i rozpoznawanie postaci na pojedynczej kamerce na laptopie.

Bandito
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Bandito » 10 sie 2026, 17:51

Skoro chcesz pochwalić się swoim dronem przy pracy dyplomowej, zainteresuj się kiedy wymagane jest pozwolenie i szkolenie na drona. Lepiej znać przepisy, aby potem nie było przypału.

Autor tematu
karol75
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: karol75 » 10 sie 2026, 19:26

W myśl polskich przepisów nie mogę go zbudować. :-D

Bandito

Post napisał: Bandito » 10 sie 2026, 19:43

Jeśli wyrobisz sobie wymagane papiery, to może będziesz mógł...

Awatar użytkownika

Arbaql
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Arbaql » 10 sie 2026, 21:31

Zaczęło się od kalkulatora a kończy na czarnej magii.
Przyznam, że niezwykle ambitny projekt nie tylko pod kątem informatyki ale również (a może przede wszystkim) inżynierii.
Zabawa dla dużych chłopców. Jeśli chodzi o sterowanie: soft i płytki, nie mam zbyt wiele do powiedzenia. Na temat mechaniki chętnie bym porozmawiał: na przykład dlaczego takie duże gabaryty drona i dlaczego dedykowane przekładnie do zmiany pozycji wirników.
To że w międzyczasie napisałeś od niechcenia kalkulator przekładni, którego użyjesz raz w całym projekcie, i co jest tylko promilem problemów do rozwiązania w świetle całego projektu, świadczy o tym że jestem geniuszem lub szalencem i ciężko będzie mi Cię zrozumieć.
Ale rozumiem,. że urzekł Cię twój własny pomysł. Życzę Ci powodzenia i wytrwałości.
W tym co napisałem nie ma krzty kpiny czy ironii.

Autor tematu
karol75
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: karol75 » 11 sie 2026, 09:38

Tak, wiem, że jest ambitny.
Nie wiem czy nie przesadziłem. Z którym profesorem nie rozmawiam to mówią, że temat ponad mgr. a Ja robię dopiero inż. w wieku 50lat. :-D
Dlatego rozpatruję środowisko obrabiarki CNC wydaje się prostsze. Pisanie programów wcale nie jest takie trudne jak większość myśli. Ja robię to od 30 lat: Delphi, C, C++,C#,PHP, Javascript; Windows, Linux, AVR,ARM tak naprawdę to jest niewielka różnica. Ale ja do szkoły jeździłem z książką o programowaniu w Turbo Pascal w rękach taką żółtą Marciniaka. Spojrzenia ludzi wokół bezcenne.

Czemu rozpiętość 3m?
Efekt wow jeżeli się uda to może najlepsza praca inż. w historii uczelni. Po co się rozdrabniać. :-D
Dlaczego dedykowane przekładnie? Stabilność, obciążenia i wibracje. Kamery muszą mieć stabilny obraz.
Tutaj musi być stabilność lotu jeżeli skrzydło za silnikiem też ma się obracać razem z gondola silników to musi być stabilne. Obracające się same silniki, podczas pionowej pracy silników tracą dużo ciągu. Dlatego pomysł aby skrzydła za gondolami obracały się razem z silnikami. W przypadku obrotu całych skrzydeł mechanizm musi być jeszcze większy.

Wstępna koncepcja
Obrazek

Mam kuzyna w stanach, jego praca inżynierska to bolid uczelniany. Tylko że oni na uczelni mają dostęp do obrabiarek CNC (jak ja mu zazdroszczę) robisz projekt, zlecasz i masz. Warunek praca zostaje na uczelni.

Jak to było „Trzeba mieć fantazję, dziadku!” Życie musi mieć smak inaczej to tylko wegetacja.

Trzeba przyznać że żyjemy w czasach, że tylko sięgnąć i wiedza jest w zasięgu ręki. Więc prawdę mówiąc tylko My jesteśmy ograniczeniem.

Jak ktoś chce pomocy w programowaniu, elektronice lub ma ciekawy projekt zapraszam [email protected] pomogę w miarę możliwości. Praca po 12-14 godzin to jednak wyczerpuje.

Dodane 35 minuty 22 sekundy:
No chyba że ktoś ma zlecenie płatne ;-D
to [email protected]

Awatar użytkownika

Arbaql
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Arbaql » 11 sie 2026, 09:54

To jak miałbyś teraz rozwiązać problem dostępu do obrabiarek CNC by wykonać części do drona? Proste elementy z aluminium można wykonać na obrabiarce skręconej na kolanie, dedykowane koła zębate do własnych przekładni to nie jest coś co "zlecasz i masz", lub co można wykonać tak po prostu samemu, chyba że wystarczy wydrukować w 3D. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Może lepiej jakbyś zostawił sobie drona na magisterkę, a teraz zajął się nudnym środowiskiem obrabiarki CNC (cokolwiek masz na myśli pod tą nazwą)
Wydaje się , że można by zbudować znacznie mniejszego i lżejszego drona który z powodzeniem spełniał by założenia misji, mechanika jest drugorzędna, najważniejsza jest jego autonomia i to ona będzie oceniana, poza tym wszelkie niepowodzenia jak kolizje czy upadki z wysokości mogą być bardzo kosztowne.
Wstępna koncepcja ciekawa, jednak start pionowy na dwóch śmigłach to dodatkowe utrudnienie, może warto by rozpatrzyć trzecie pojedyncze na ogonie... Nie próbuje Cię zniechęcić, wydaje się jednak że przy takim projekcje nie wystarczy wiedza z informatyki ale też doktorat z awioniki.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2026, 10:17 przez Arbaql, łącznie zmieniany 1 raz.

Bandito

Post napisał: Bandito » 11 sie 2026, 10:00

Może gdybyś wybrał inną uczelnię i kierunek, byłoby Ci łatwiej zbudować swój dron. https://pl.wikipedia.org/wiki/PR-5_Wiewi%C3%B3r_%2B

Autor tematu
karol75
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: karol75 » 11 sie 2026, 10:22

To nie jest tak, że ja mam w domu tylko nóż do styropianu i wiertarkę. ;-D

Mam w domu tokarkę Bernardo Hobby 500 i ZX7045 Mi wystarczają. Do tego podzielnica i parę innych zabawek, czekam na frezy modułowe. Tokarka do drewna, Pilarka Dewalt DWE7485 ... . Ale to są maszyny amatora, nie uważam się za profesjonalistę.
Nie potrzebuję obecnie CNC. Do wykonania tego co potrzebuję, nie jest Mi potrzebna. Przydał by się stół obrotowy do frezarki.

"nudnym środowiskiem obrabiarki CNC" - obrabiarka + całe środowisko napisane przeze mnie i dodatkowo podpięte pod sterowniki windows (11 ma sterowniki do obrabiarek 3D) własny pulpit obrabiarki. To naprawdę nie jest trudne.
Spójrzcie serwis na którym jest kalkulator bm.kassp.pl to praca około roku - 1,5. 600 tabel, kilkaset plików. Nadal nie uważam że to jest jakiś kosmos, zwykła praca rzemieślnicza.

Widzisz, Ja jestem zdania, że obrabiarki CNC ( głównie z powodu ich ceny ) nie są potrzebne poza produkcją wielkoseryjną lub wielko marżowo. Uważam że przeciętny ogarnięty rzemieślnik zrobi to samo na zwykłych obrabiarkach. Kwestia czasu i pieniędzy. A większość ludzi, którzy pracują na CNC ( zawodowo ) to są skrypciarze. GCode to skrypt, a nie program, Tak samo jak Javascrip, Python i wiele innych.
Popieram posiadanie ploterów CNC dla zabawy tworzenia. Dla udowodnienia sobie, że potrafię to zrobić lub chcę się tego nauczyć. To jest ok. Nie lubię pozerów, patrzcie jaką sobie super duper obrabiarkę kupiłem, a wasze są do du... . A jednocześnie nie wie Co to jest DTR. Albo dziedziczy firmę po Tatusiu i pierwsza jego decyzja to zakup Tesl... .

Uważam, że ręce ludzkie potrafią wykonać wszystko kwestia czasu i pieniędzy.
Wielokrotnie ostrzyłem noże do struga i dłuta na zwykłym kamieniu i one goliły włosy na przedramieniu. Skrobiąc można wykonać lepszą płaszczyznę dla obrabiarki niż po szlifowaniu.

Tokarki z przed 100 lat potrafią także pracować dokładnie, a przecież nie było CNC.

Obecnie mamy ciągłą gonitwę i wszechobecne kreowanie rynku dlatego wszyscy uważamy, że CNC jest lepsze.

Ale zrobił się manifest, zaraz Mi zamkną wątek. :-D

Dodane 1 minuta 10 sekundy:
Bandito pisze:
11 sie 2026, 10:00
Może gdybyś wybrał inną uczelnię
Daleko ode mnie , Oni mają bliżej do Ukrain...
On nie jest pionowego startu.

Awatar użytkownika

Arbaql
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Arbaql » 11 sie 2026, 11:10

Załóżmy, że Cię rozumiem. Ja złapałem nieco inne zajawki - zbudowałem lichą frezarkę CNC, by zbudować na niej kolejną sztywniejszą frezarkę, by móc wykonywać samodzielne elementy do autorskich mini ekstruderów ślimakowych z pompą płynnego plastiku, na granulat lub przemiał, by używać ich w druku 3D... To niszowe zainteresowanie (ekstrudery) wymagało ode mnie nauki programowania i lutowania( drukarki nie są przystosowane do takich ekstruderów), jak i opracowania całej technologii wykonania elementów ( zbudowania i zaprogramowania oddzielnego CNC do szlifowania ślimaków ekstrudera). Ktoś normalny kupił by gotową maszynę i program. Ja robię sobie pod górkę bo wszystko ma być tanio i po swojemu.
Może się mylę ale to co napisałem brzmi równie niedorzecznie jak Twój dron. Choć Ty masz zamiar użyć go do zdobycia tytułu, a ja to robię po prostu dla siebie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”