Unikanie budynków, drzew w locie Ok, ale linki to już naprawdę wyzwanie - z uwagi na kamery, ich rozdzielczość i prędkość lotu.
Dlaczego dodatkowa swoja płyta, na tym cały myk polega aby się nie posiłkować istniejącymi rozwiązaniami tam gdzie byłoby poniżej pasa używanie gotowca.
Dron ma mieć rozpiętość skrzydeł do 3m, aby to unieść na dwóch śmigłach na godzinę lotu trzeba śmigieł w granicach 18 cali i dużych baterii.
Tam będą olbrzymie szpilki w zasilaniu, dlatego pełna separacja galwaniczna.
Dlaczego nie gotowa płyta np: Pixhawk(STM32H743) / PX4 to są płyty do sterowania manetkami, Ja chcę autonomiczny.
Czyli wysyłasz trasę on sobie tam leci unikając przeszkód i wraca.
Do tych gotowców nie podłączę Hailo10 - To chip AI. To daje dużego kopa w planowaniu tras i sterowania lotem. Dodatkowo Ja pisałem jako oddzielna płyta to ta poza Raspberry 5 odseparowana galwanicznie do akwizycji danych i sterowania (sterowników) silników.
Poza tym Linux na pokładzie i 16GB pamięci. Tego nie powinno się porównywać pod względem możliwości.
Poza tym Pi5 to dwa interfejsy CSI, jeden dla AI a drugi np. dla aparatu 64Mpix ...
Hailo10 HAT -

Od spodu - Raspberry Pi 5 UPS HAT (E) 5V 6A Zasilacz bezprzerwowy Obsługuje baterie Li 4x21700
A na wierzchu Hailo10 w postaci HAT2
Aby w ogóle coś dodać muszę stosować złącze w bok - Raspberry Pi 40-pinowe złącze przedłużające GPIO z podwójnym rzędem i kątem prostym GPIO Edge Extension Connector dla Pi 4B 3B+ 3B Zero 2 W
PS.
Nie wiem jakie wy macie wrażenia z pracy studentów na studiach, jakoś nie mają ambicji.
Targi na mojej uczelni z osiągnięć studentów (3 rok studiów informatyki), a niektórzy prezentują pokaz na zasadzie uruchomione demo i rozpoznawanie postaci na pojedynczej kamerce na laptopie.