Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35
Kontakt:

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: drzasiek90 » 02 lip 2026, 12:02

Daniu pisze:
02 lip 2026, 11:53
Nie rozśmieszaj mnie… 😃
A ty mnie możesz? 😉

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 56

Post napisał: IMPULS3 » 02 lip 2026, 12:05

drzasiek90 pisze:Aż nie wierzę, że można takie głupoty opowiadać...

Bo nie masz pojęcia o putinie. Gdybyś połaczył kropki to byś miał wynik. A Ty masz Brauna. :P
Objęcie władzy nad Ukraina byłoby pretekstem do rozmów o powrocie do strefy wpływów w europie wschodniej. Granica wschodnia byłaby w calości połaczaona z Rosjią a że to była wtedy 2 armia świata dodatkowo wzmocniona przez ukraine to trudno byłoby komukolwiek się sprzeciwiać. I tak jak na początku wony z Ukraina nikt za bardzo się nie wychylał tak i za Polską też nikt by nie stawał. Te wszelkie gwarancje to wiadomo jak się kończą bo Ukraina też je miała.
Samo NATO też nie jest skore do wojny wielkoskalowej a słabośc pokazało że nawet amunicji nie ma dla Ukrainy jak i na Iran też ma zbyt mało. A Rosja swoich sojuszników też miała i ma nadal tyle że obecnie jest mocno osmieszona.

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Daniu » 02 lip 2026, 12:12

A powiesz mi co Cię śmieszy w moich wypowiedziach?
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 02 lip 2026, 12:19

IMPULS3 pisze:
02 lip 2026, 12:05
Bo nie masz pojęcia o putinie. Gdybyś połaczył kropki to byś miał wynik.
Jestem wdzięczny bozi, że nie łączę kropek tak jak ty 🤣
IMPULS3 pisze:
02 lip 2026, 12:05
Objęcie władzy nad Ukraina byłoby pretekstem do rozmów o powrocie do strefy wpływów w europie wschodniej. Granica wschodnia byłaby w calości połaczaona z Rosjią a że to była wtedy 2 armia świata dodatkowo wzmocniona przez ukraine to trudno byłoby komukolwiek się sprzeciwiać.
I dlatego w tak ważnej dla Rosji sprawie pojechali "załatwić to" nieprzygotowaną armią.
Człowieku, czy ty wogole czytasz jakie brednie piszesz?
Powtórzę jeszcze raz.
Gdyby Rosja miała zająć Ukrainę to by to załatwili w pierwszych dniach gdy Ukraina nie miała jeszcze aż takiej armii.
W tym momencie mamy za swoją granicą doskonale wyposażoną i wyszkoloną armię w narodzie, który Polsce wcale przyjazny nie jest.
I to samo się przyczyniliśmy do tego 🤣 Brawo 😉

Polska jest w NATO - Rosja nie zaatakuje NATO od tak.
"Operacja" na Ukrainie to jeden wielki przekręt do robienia ogromnych interesów i ogromnych pieniędzy.

Powiedz mi, jeśli to Putin stoi za zabójstwem tylu ludzi i kraj uznany jest za terrorystyczny to dlaczego go po prostu nie zgarną?
Osame spod ziemi wydarli gdzie nikt nie wiedział gdzie jest a Putin to się nawet specjalnie nie kryje z tym gdzie jest.
I nawet na czerwonym dywanie go przyjmują i piątkę z prezydentem USA zbija.
Na prawdę tak trudno się te kropki łączy?

Dodane 3 minuty 42 sekundy:
Daniu pisze:
02 lip 2026, 12:12
A powiesz mi co Cię śmieszy w moich wypowiedziach?
Naiwność?
Nie chcę z tobą wchodzić w grube utarczki, bo pomimo sporych różnic w poglądach jak dotąd wydaje mi się, że udaje nam się zachować dystans.
Dziwi mnie, czemu nie jesteś bardziej krytyczny do tego co ci serwują, ale może po prostu to kwestia w jakim się obracasz.
Chciałbym wiedzieć o jakiej to odpowiedzialności polityków mówiłeś ale pewnie się nie dowiem.
Robią co chcą że szkodą dla narodu i nikomu nic się nie dzieje. Więc ja nie wiem co to za odpowiedzialność.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 02 lip 2026, 12:54

drzasiek90 pisze:Powtórzę jeszcze raz.
Gdyby Rosja miała zająć Ukrainę to by to załatwili w pierwszych dniach gdy Ukraina nie miała jeszcze aż takiej armii.

No i to jest taka rozmowa. Ukraina na wojnie z Rosją była od 2014 roku. To że w mniejszej skali to nic nie znaczy ale miał dość czasu na to aby cokolwiek się przygotować i to robiła. 2022 to nie było zaskoczenie.
Ale skoro braunologia mówi inaczej to może i było inaczej bo kto mógłby się jego mądrości sprzeciwić.
Koniec z mojej strony skoro fakty są opisywane jako brednie a przypuszczenia jako pewnik to nic tu po mnie. Masz swój braunowski świat to se w nim żyj. :P

Dodane 25 minuty 3 sekundy:
A na koniec dlaczego komuś z kraju nie objętego przepisologią wszystkiego jest tu dziwnie....
https://www.youtube.com/shorts/SW2B6O4nbfw

Daniu
Posty w temacie: 7

Post napisał: Daniu » 02 lip 2026, 13:03

Napisałem, że emocjonujesz się każdym tematem i po tym wnioskujesz moją naiwność?
Ale kto i co mi serwuje?
Oczywiście, że jestem krytyczny, ale nie odpalam się z byle powodu, bo jak sobie coś przemyślę to dochodzę do wniosku, że w niektórych kwestiach postąpiłbym podobnie.
Akurat nie chodziło mi o odpowiedzialność karną, ale taka ogólna za wykonawstwo wypowiadanych słów. Bo można peplac co ślina na język przyniesie, ale jak później trzeba zrobić co się mówiło to sie zaczyna człowiek liczyć ze słowami, a później trzeba tłumaczyć, że to „wyrywanie słów z kontekstu” itp itd..

Ale jak już nawiązałeś do karnej to jestem pewien, że jakby Tusk którego tu wspomniałeś kogoś zamknął to pierwszy byś lamentował…
Pomijam fakt, że były już zatrzymania dwóch panów, po czym niejaki Maliniak ich ułaskawiał.. kilku tez ma zarzuty, ale jakoś pouciekali za granicę..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 02 lip 2026, 14:25

IMPULS3 pisze:
02 lip 2026, 12:54
Koniec z mojej strony skoro fakty są opisywane jako brednie a przypuszczenia jako pewnik to nic tu po mnie.
Powiedz mi dlaczego dotąd nie schwytano Putina?
Na prawdę uważasz, że wywiady krajów które włączają się w pomoc Ukrainie nie mają do tego narzędzi?
Otóż mają, ale to nie nie opłaca.
Samo schwytanie byłoby tańsze, ale nie dało by się dalej pod przykrywką wojny kontynuować tego do czego ta wojna służy.
Bo ta wojna ma trwać aby robić biznesy i przekręty.
Nie uwierzę nigdy, że ta wojna to wymysł jednego człowieka.
A ty jeśli jesteś naiwny to wierz w co chcesz.
A gdy się przekonasz że się myliles to będziesz udawał że tematu nie było. Jak z covidem 🤣

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: szopenn » 02 lip 2026, 14:28

drzasiek cię zablokował? Powód do DUMY haha

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 02 lip 2026, 14:35

Daniu pisze:
02 lip 2026, 13:03
Napisałem, że emocjonujesz się każdym tematem i po tym wnioskujesz moją naiwność?
Oceniam całokształt a już kilka razy w tematach politycznych to pokazałeś.
Daniu pisze:
Bo można peplac co ślina na język przyniesie, ale jak później trzeba zrobić co się mówiło to sie zaczyna człowiek liczyć ze słowami, a później trzeba tłumaczyć, że to „wyrywanie słów z kontekstu” itp itd..
Co ty opowiadasz. Patrz na 100 konkretów Tuska 🤣
Nawet się nie tłumaczył ani żadnej odpowiedzialności nie poniósł. Zaśmiał się swoim wyborcom w twarz, napluł im w twarz a oni się cieszą jak pięknie deszczyk rosi 😉
Daniu pisze:
Ale jak już nawiązałeś do karnej to jestem pewien, że jakby Tusk którego tu wspomniałeś kogoś zamknął to pierwszy byś lamentował…
A w życiu 😉 tam niewinnych nie ma.
Tylko jakby chciał być uczciwy to by musiał w pierwszej kolejności swoich pozamykać a oto to nie podejrzewam.
Patrz jak teraz bronią Trzaskowskiego.
W kampanii Rafałek chwalił się że zarządza tyloma szpitalami a ten Południowy to nawet sam wybudował.
A teraz twierdzi że to nie on jest odpowiedzialny 🤣
A słuchałem kilka wywiadów w radio to jak tylko redaktor cokolwiek na ten temat wspomni to każdy platformowiec normalnie by się zaszlachtować dał za Rafałka 😉
I nic mu nie zrobią, wybielą dziada.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 02 lip 2026, 14:42

drzasiek90 pisze:Powiedz mi dlaczego dotąd nie schwytano Putina?

Pisalem o tym już kiedyś. Taka jest umowa pomiędzy politykami ze siebie na wzajem nie ruszają. I nie tylko putina to dotyczy.
Choć akurat putin ma jakieś chorobliwe ilości ochrony i testerów tego co żre.
Co do tego niby mitycznego zarabiania na wojnie to mając władzę możesz zarządzic że zbudujesz w każdym miescie 20 nowych szpitali tylko problemem nie jest to że na tych szpitalach możnaby zarobić bo możnaby, tylko mentalnośc polityków. Jak się przyjrzysz im wszystkim to oni nie chcą rozwiązywać problemów ludzi tylko chcą mieć przypisane zdobywanie władzy. I albo upajają się władzą we własnym kraju albo sięgają dalej. Tu nie trzeba teorii spiskowych tu trzeba patrzec co oni robią i jaki jest to typ ludzi. Twój ulubieniec Żeleński też do nich się zalicza. Ma kilka momentów na plus ale ma całkiem sporo na minus. Taka natura ludzi władzy.
drzasiek90 pisze:A gdy się przekonasz że się myliles to będziesz udawał że tematu nie było. Jak z covidem 🤣

Znowu ten covid, mam znajomych co poniesli akurat wtedy koszty zdrowotne więc nie była to jakaś zwykła grypka. Ja akurat byłem w grupie tych co o dziwo nie chorowali a zazwyczaj choruje zawsze w zimie. Zaszczepionych też znam i też żyją pomimo wieku jako tako.
Jedyne co mam niepewne to co wiedzieli politycy, czyli czy wiedzieli ze nie bedzie aż tak żle czy nie wiedzieli i za wczasu panikowali-tego nie wiem i się nie dowiem więc nie będe dopisywał do tego ideologii.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”