Jak wałek silnika kurde pospawać

I czy to ma sens

Spawalnictwo i obróbka cieplna

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Re: Jak wałek silnika kurde pospawać

Post napisał: IMPULS3 » 15 maja 2026, 16:37

forestgril pisze:więc chwytam tylko na 3cm. Gdy zaciskam, to się rozcentrowuje, a nie tak łatwo wycentrować na blaszkach wirnika.

Ale to jest normalne że tak się robi wiec centrowanie poprawia sie na zaciśniętym uchwycie aż będzie dobrze. Wtedy delikatne nawiercenie małym nawiertakiem i ostrym powinno wyjść dobrze. A anwet gdyby coś poszło troszke żle to na końcowym toczeniu na gotowo możesz wsadzic małego wióra pomiędzy kła a nakiełek i też ustawisz dobrze na gotowo. Pomijam że są do tego też specjalne kły bo na jedną sztuke to raczej nie warto kupować czy robić. I tak, wymaga to chwile zabawy ale też warto się tego uczyć dziś na swojej robocie bo jak nie teraz to kiedy?
forestgril pisze: Będę kombinował jakieś spawy

No to się nie dziw że inni mają czas na budowę całych maszyn, bo jakby co to ci inni też popełniają błędy ale pózniej je eliminują. :P

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 30

Post napisał: forestgril » 15 maja 2026, 18:59

Kolega nie chce życzy mi dobrze!….

Ale czy to się może skończyć dobrze panie Bobrze…

Obrazek

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 15 maja 2026, 19:05

forestgril pisze:Ale czy to się może skończyć dobrze

Nie wiem,ja takiej ekwilibrystyki nie robiłem. :P

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 17 maja 2026, 17:08

Dobra niech okrutny świat pozna prawdę

Dodane 2 minuty 32 sekundy:
Pierwsza rundka :

Obrazek

I „poprawka”

Obrazek

Dodane 1 minuta 31 sekundy:
@pukury bez podtrzymki chciałem kombinować regulując konikiem - usuwając w ten sposób nieznośne bicie 4-7 setek

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 17 maja 2026, 17:27

forestgril pisze:I „poprawka”

Nie spawaj na okrąglo tylko wzdłuż raz za razem i Ci wyda póżniej przy toczeniu.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 17 maja 2026, 17:51

IMPULS3 pisze:
17 maja 2026, 17:27
forestgril pisze:I „poprawka”

Nie spawaj na okrąglo tylko wzdłuż raz za razem i Ci wyda póżniej przy toczeniu.
Może tak dospawam brakujący już teraz naddatek….

A następnym razem - jeśli mi się urwie - zrobię inaczej - zamiast nakrętek nagwintuję tulejkę c45 i zahartuję potem nakręcę na śrubę i dospawam.

Wątek powinien się nazywać „jak wałka kurde nie spawać”.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 17 maja 2026, 18:27

forestgril pisze: zamiast nakrętek nagwintuję tulejkę c45 i zahartuję potem nakręcę na śrubę i dospawam.

Po co hartować? Tym bardziej ze hartowanych stali się nie spawa pomimo że C45 w stanie zwykłym spawa się dobrze. Ale i tak po spawaniu w miejscu spawu robi się czasami twarda.
forestgril pisze:Wątek powinien się nazywać „

Nie, powinien się nazywać jak sobie skomplikować prostą robotę. :)

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 18 cze 2026, 16:12

I tak minęło znowu trochę czasu a na zabawy jak zwykle czasu było za mało. A Tokarka której używałem była Trochę badziewna. A jeszcze spieprzyłem i stoczyłem za dużo z jednej strony. Znowu musiałem dospawać jakiś naddatek na długości. Potem podtoczylem i okazało się ze nadal za mało było z jakiejś strony.

Dodane 1 minuta 2 sekundy:
Obrazek

I tak minęło znowu trochę czasu a na zabawy jak zwykle czasu było za mało. A Tokarka której używałem była Trochę badziewna. A jeszcze spieprzyłem i stoczyłem za dużo z jednej strony. Znowu musiałem dospawać jakiś naddatek na długości. Potem podtoczylem i okazało się ze nadal za mało było z jakiejś strony. Obrazek

Obrazek
Obrazek

Dodane 2 minuty 53 sekundy:
Postanowiłem działać radykalnie jak Szalony używając specyfiku Auto-weld

Obrazek

Pierwszym pomysłem było żeby silnik wytoczył sobie Wałek sam na starej tokarce, Przeciskałem cały Korpus do Łoża przy pomocy zacisków stolarskich jednak układ ten nie dał się dobrze wycentrować i wpadał w drgania:

Obrazek

Dodane 57 sekundy:
Z tyłu silnika był wsadzony w Kieł zamocowany w uchwycie ale otwór z przodu nie był wystarczająco Osiowy i związku z tym wszystko troszkę za mocno się trzęsła.

Dodane 2 minuty 14 sekundy:
To wymagało ode mnie kolejnej inicjatywy i postanowiłem że przytoczę sobie ten Wałek na Frezarce. Nie miałem jednak jak zamocować noża musiałem do tego celu zdjąć głowice, wywiercić w niej otwory a następnie przygotować sobie długi Profil stalowy który po spawałem z Ceownika oraz płaskownika ponawiercałem i tak dostałem uchwyt do noża Tokarskiego:

Obrazek

Dodane 2 minuty 31 sekundy:
Przytoczyłem najpierw delikatnie żeby zobaczyć jaki mam Stożek a następnie odpowiednio poprawiłem i było do dwóch trzech setek na długości tego wałka i zwężało się w stronę jego końca więc było akceptowalne. Przytoczyłem zatem pod wymiar
Obrazek

Faktycznie z jednej strony było ok a z drugiej za mało stali ale było to uzupełnione specyfikiem Auto weld:

Obrazek

Dodane 2 minuty 20 sekundy:
Dzięki dorobione mu profilowi stalowe mu do głowicy wreszcie mogłem mocować wygodnie kilka Zegarów pomiarowych Naraz tego mi zawsze brakowało na mojej fryzjerce. Tak z łatwością wy centrowałem wirnik pod frezowanie Rówka względem Łożysk:

Obrazek

Dodane 2 minuty 50 sekundy:
Zanim to zrobiłem sprawdziłem jednak wyważenie dynamiczne nowoczesną Innowacyjna metoda na Ścisk i stolarskie i V bloczki:

Obrazek

Potem stwierdziłem że nawet lepiej żeby to wszystko wisiało w powietrzu:

Obrazek

Gdy już wisiało wsadziłem w końcówkę wirnika złamany Gwintownik chwyt Sony wkrętarka i rozkręciłem do 2 000 obrotów obserwując brak znaczących drgań całego układu:

Obrazek

Dodane 3 minuty 23 sekundy:
Wszystko szło ładnie pięknie ale nie byłbym sobą gdybym znowu czegoś nie spieprzył:

Obrazek

Otóż chciałem zrobić łagodne przejście rowka i wyjść do góry manualnie Frezem - raz się udało, a Przy następnym przejściu zamiast opuszczać 100 zacząłem go podnosić jak idiota

Obrazek

Pozostało zakląć mi szpetnie i mieć nadzieję że to będzie działać

Dodane 3 minuty 9 sekundy:
Złożyłem wszystko do kupy włączyłem silnik i ładnie cichutko i praktycznie bez drgań sobie chodził. Wcześniej upewniłem się jeszcze metodą Statyczna wyważając na wypoziomowanym stole prowadnicach jak kiedyś. Czy historia skończy się happy endem? Czy będą żyli długo i szczęśliwie i czy wytoczą wiele Wałków ładnych jak ten?

Obrazek

Obrazek

Eksperci mówią tak:
https://youtube.com/shorts/1f5kRmBYWE0? ... vykyjOo3mw

Dodane 2 minuty 58 sekundy:
Jeszcze jeden istotny szczegół techniczny: Upewniłem się że wpust miał kształt Klina i rozpychał Wałek w taki sposób żeby przyciskać go do tej metalowej części raczej niż do tej plastikowej to znaczy że po plastikowej był Rowek a po drugiej była czysta Stal. Ten plastik tam miał około 10 15 setek grubości no ale wiadomo że to może z jakimś czasem się wy kruszyć itd.

Jestem pełen „bulu i nadzieji”, Ponieważ przekonałem się że poprzednio mialem po prostu za krótkie paski klinowe i one bardzo mocno ciągnęły ten Wałek więc być może poprzednia robota była dobrze zrobiona tylko Wałek był ciągle za bardzo zmęczony. Więc kto wie? Jakby to się skończyło źle to dam znać w tym wątku jeśli jeszcze będzie istniał Forum….

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”