Biurkowa frezarka aluminiowo epoksygranitowa DIY
-
oprawcafotografii
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Biurkowa frezarka aluminiowo epoksygranitowa DIY
To forum jednak żyje?
Będę obserwował 
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
Arbaql
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 18
Warto może dodać, że wszystkie elementy do nowej maszyny zostały wykonane na poprzedniej, prowizorycznej maszynie wykonanej z płyty wiórowej laminowanej.
Stara maszyna ma bardzo podobny układ, czyli dwie śruby kulowe dla osi Z umieszczone na kolumnach, dźwigające belkę X z wrzecionem.
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
Czyli Kolega na frezarce z drewna zrobił frezarkę do Alu. To teraz na tej z Alu zrobić stalowe elementy do frezarki do stali! 
-
Arbaql

Zdaję sobie sprawę, że fora CNC pełne są osób mających od lat styczność z dużymi, ciężkimi wołami roboczymi stworzonymi do zamiany litego żelaza w cienkie płatki w ilościach przemysłowych. Gdy pojawia się temat maszyn biurkowych, które próbują wykonywać podobne operacje w mniejszej skali, ale z zadowalającym efektem, na twarzach wielu osób pojawia się uśmiech politowania.forestgril pisze: ↑17 maja 2026, 18:16Czyli Kolega na frezarce z drewna zrobił frezarkę do Alu. To teraz na tej z Alu zrobić stalowe elementy do frezarki do stali!![]()
W praktyce ta prowizoryczna drewnopodobna maszyna obrabia nie tylko aluminium, ale również stal, choć przy bardzo małych posuwach rzędu 5 mm/min, więc raczej w tempie geologicznym
Da się, ale człowiek ma wtedy sporo czasu na przemyślenie przyszłych konstrukcji i parametrów skrawania.

Niedowiarki pewnie pomyślą, że amator piłował takie posuwy przy 18000 rpm i tępił frez. Nic z tych rzeczy. Obroty wrzeciona poniżej 500 rpm, głębokość skrawania ok. 1 mm przy pełnej szerokości frezu 4 mm albo nawet ok. 10 mm przy niewielkim bocznym zaangażowaniu frezu rzędu 10%. Materiał: stal 1.2311.
Drewniana konstrukcja utrudnia użycie chłodziwa bez szkody dla maszyny, a umiarkowana sztywność sprawia, że powierzchnie i końcowe wymiary pozostawiają trochę do życzenia. I tak, te fotografie nie świadczą że odrabiałem stal i wykonałem gotowy element od początku do końca. Pokazują tylko że frez wszedł w materiał a maszyna nie rozpadła się, nie wydawała przy tym żadnych niepokojących dźwięków, nie wpadała w wibracje i rezonans. Sam uważam że drewniak nie nadaje się do obróbki stali, nie do tego został stworzony.
Nowa maszyna ma po prostu przesunąć granicę między „da się” a „da się bez czekania do emerytury”. Nie powstaje więc od zera, tylko jako rozwinięcie sprawdzonego układu o większej sztywności i wydajności.
-
forestgril

Ale ja nie kpiłem
ja naprawdę podziwiam! Brawo!
-
Arbaql

W takim razie dziękuję.
Po malutku walczę dalej.

Elementy mają "trzymać" dodatkowe łożyska śrub osi Z, a także krańcówki osi Z. Nie jestem przekonany czy umieszczanie tych elementów na jednym mocowaniu to najszczęśliwszy pomysł, ale nie miałem innego pomysłu gdzie wcisnąć te krańcówki.
Nie ma to jak wymyślić sobie dziwny kształt elementu a potem się głowić jak go wykonać, żeby na konec wyszło na jaw że jest bez sensu i że jedna śruba jest niemożliwa do zamontowania

-
forestgril

„ jedna śruba jest niemożliwa do zamontowania”
Kolega się nie przejmuje - klasyczny błąd amatorów
popełnia się go tylko raz w życiu 
Kolega się nie przejmuje - klasyczny błąd amatorów