Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Kontakt:

Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Post napisał: kamar » 07 kwie 2026, 19:20

Dwa tematy niżej w dziale

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 42

Post napisał: forestgril » 07 kwie 2026, 19:29

Dziękuję!

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 kwie 2026, 19:43

Proszę. Jak mało to tu tez troszkę agie-ems-15-t68143.html

forestgril

Post napisał: forestgril » 07 kwie 2026, 19:52

kamar pisze:
07 kwie 2026, 19:43
Proszę. Jak mało to tu tez troszkę agie-ems-15-t68143.html
Dzieki, to w końcu nie rozumiem @markcomp77 zrobił Koledze drugi generator do drutówki ?

Druga sprawa : Jak te maszyny takie stare były w Chinach już robione na “c64” to to nieprawda, że musi być precyzyjna kontrola łuku w submikrosekundach?!

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 kwie 2026, 20:14

A jak doczytasz, że chodziły na kranówce z mydłem to Ci się świat zawali :)

forestgril

Post napisał: forestgril » 07 kwie 2026, 20:21

Nie zawali, tylko tchnie nowe nadzieje! :) bo skoro Kolega uczył się pewnych rzeczy w wieku 60 lat to i ja nie jestem przegrany, bo i 44 to jeszcze nie tragedia :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 kwie 2026, 20:34

40 i 4 - prorocze :)

forestgril

Post napisał: forestgril » 07 kwie 2026, 20:35

Pamiętam, ale Wieszcz jak już się “wiksa” skończyła, to sam już nie pamiętał, co miał na myśli :)

Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25

Post napisał: oskaeg » 07 kwie 2026, 20:52

kamar pisze:Proszę. Jak mało to tu tez troszkę agie-ems-15-t68143.html
Przyznaję się przyłapałeś mnie na strszczeniu tekstu przez IA ;) Ale chyba już rozumiem, skąd wziął się zarzut o pisanie głupot.

Większość ludzi, która się wypowiada, opiera się na własnych doświadczeniach życiowych. Nie oceniam Twojej maszyny – dla mnie nie ma starych czy nowych maszyn, tylko są po prostu zaniedbane. Nie chodziło mi jednak o sprzęt, który prezentujesz w swoim temacie czy tematach, tylko o w miarę współczesne maszyny.

Jeżeli oceniłeś moją wypowiedź przez pryzmat starszych konstrukcji, to rzeczywiście może się to nie zgadzać, bo one są zbudowane inaczej – dużo prościej i często modułowo. Wiem to, bo sam mam podobną maszynę.

Miałem niedawno "okazję" (czy faktycznie okazję, to mocno dyskusyjne) zakupić dwie ogromne współczesne elektrodrążarki wgłębne, obie sterowane numerycznie. To, co mówiłem odnośnie uszkodzenia monitora LCD, tyczyło się właśnie takich współczesnych maszyn i nie uważam tego za całkowitą głupotę, bo często są tam ekrany dotykowe, za pomocą których obsługuje się maszynę. Dobra, przyznaje się do błędu, bo pracowałem kiedyś w robocie na produkcji i obsługiwałem linię produkcyjną, która miała tylko i wyłącznie panel dotykowy, dlatego jak byłem ostatnio oglądać te drążarki, to tak mi się skojarzyło, bo one też z tego co mówił sprzedawca była obsługiwana z panelu dotykowego tam na dole była jakaś klawiatura jeszcze, więc tu może się trochę rozpędziłem....

Chodzi po prostu o pewne obawy i wcześniejsze doświadczenia. Miałem problem z ekranem dotykowym w starym laptopie, gdzie niby ekran działał, ale nie było do niego sterowników w internecie, mimo że był teoretycznie powszechnym sprzętem.

Naprawdę nie obrażę się za wytknięcie błędów – może po prostu mieliśmy coś innego na myśli. Dopóki jednak precyzyjnie nie wskażesz, co było dla Ciebie głupie, nie mam jak się do tego ustosunkować i nie będę miał szansy wyjść z ewentualnego błędu.

Trzeba by było każdą maszynę dokładnie rozkładać na czynniki pierwsze i sprawdzać, jak jest zbudowana, co jest fizycznie niemożliwe. Nie jestem specjalistą od drążarek, po prostu mnie to ciekawi i staram się uczyć, podchodząc intuicyjnie i łącząc kropki.

Np, na ebayu, można podpatrzeć sobie części do niektórych charmillesów... Kiedy wypowiadałem się o elektronice, to bardziej chodziło mi o coś takiego:

Obrazek
Obrazek

Wolę iść dokładnie w tę samą stronę, w którą Ty poszedłeś, niż robić coś innego. Dlatego nie rzuciłem się na budowanie zabawek z linku, tylko chciałem dokładnie kupić taką maszynę jak Ty – z oczywistych względów. Tylko nie wiem, czy zauważyłeś, ale takich maszyn jest już bardzo mało na rynku. , a jeśli są, to kosztują tyle samo albo nawet więcej niż te współczesne (w większości przypadków zepsute), ale jednak konstrukcyjnie współczesne.

Dodane 11 minuty 7 sekundy:
forestgril pisze:Druga sprawa : Jak te maszyny takie stare były w Chinach już robione na “c64” to to nieprawda, że musi być precyzyjna kontrola łuku w submikrosekundach?!
Obejrzyj sobie filmiki z pracy maszyny kolegi kamara, (broń boże, nie krytykuje) a potem prace nowoczesnych (nawet chińskich maszyn), ciśnie się na usta tylko jedno słowo, kultura pracy...

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 07 kwie 2026, 22:27

oskaeg pisze:
07 kwie 2026, 20:52
Obejrzyj sobie filmiki z pracy maszyny kolegi kamara, (broń boże, nie krytykuje) a potem prace nowoczesnych (nawet chińskich maszyn), ciśnie się na usta tylko jedno słowo, kultura pracy...
Masz na myśli pracę samego generatora?
Ja podszedłem do tego tematu na grubo, teoria materiałów, mikroskopy, pomiary profesjonalne, symulacje, przeliczanie konstrukcji.
Konkluzja jest taka że zrobić generator to jak pierdnąć. Ale zrobić taki na poziomie dzisiejszych maszyn przemysłowych, to już jest inwestycja na poziomie używanego samochodu, nie licząc czasu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”