Jak sobie wpiszesz „tool presseters”, to Ci wyskoczy trochę takich „zabawek”, ale na co dzień wystarczy suwmiarka, a mocowanie typu weldon nawet tego nie wymaga, resztę pomierzy sobie sama maszyna, no, chyba że nie ma układu do mierzenia narzędzi, wtedy faktycznie „zabawki” wspomniane powyżej mogą okazać się niezbędne.kamar pisze:I pytanie do praktyków — używa się jakichś przyrządów do dokładnego i powtarzalnego ustawienia narzędzia w oprawce ?
Elektrowrzeciono z jamnika 1.5 kW/2800 automat
-
JacekBelof
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
Re: Elektrowrzeciono z jamnika 1.5 kW/2800 automat
Jak nie potraficie zapanować nad spamem, to p_i_e_r_d_o_l_ę ja was!
-
Dawid92
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 9
Może taki patent, przekręcasz w prawo i naciskając wewnątrz przycisk otwierasz lub zamykasz. Po przekręceniu w lewo przycisk nie działa.

-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 150
- Kontakt:
Nie o to biega. U mnie 80 % roboty to frez ⌀ 8. Przygotowuje kilka oprawek z nim i jak pęka czy się tępi to pauza, wymiana i dalejJacekBelof pisze: ↑18 sty 2026, 12:21chyba że nie ma układu do mierzenia narzędzi, wtedy faktycznie „zabawki” wspomniane powyżej mogą okazać się niezbędne.
bez wycieczek na manowce. Po drugie, to wszystkie frezarki mają jedną tabelę narzędzi i wszystkie narzędzia Z=0.
Wycieczki i pomiar to tylko jak mus.
Z pstryczkiem w szereg cefki będzie będzie chyba wygodniej.
-
qqaz
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 9
No dobrze, podpowiem.
W ISO są, w raczej być powinny , gwinty na dnie stożka tulejki ER gdzie wkrecony może być robaczek dostepny od strony ogona. Montujesz oprawkę w pomocnicym stożku ISO30, (takie stanowisko do montażu) zaciskasz oprawkę drązoną srubą a stamtąd siegasz do robaczka który wypycha frez do wymaganej dlugości - czujnik zegarowy z płytką albo jakaś elektryczna sprawa z ledem ustawia długość do 0,01mm. Oczywiście wypychanie już po wstepnym zacisnieciu tulejki.
Umiesz robić gniazdo we wrzecionie to takie coś tez zrobisz. Dasz rade.
Dodane 2 minuty :
włsciwie skoro to ja podpowiadam to na głowie staniesz by zrobić to inaczej. Albo wcale
Dodane 2 minuty 52 sekundy:
A jeżeli oprawki nie maj gwintu może mieć w sobie robaczkaa gwintu ale są przelotowe to śruba zaciskająca może mieć w sobie "robaczka"
Dodane 1 minuta 35 sekundy:
jakiś bełkot. Ale wiadomo o co chodzi.
W ISO są, w raczej być powinny , gwinty na dnie stożka tulejki ER gdzie wkrecony może być robaczek dostepny od strony ogona. Montujesz oprawkę w pomocnicym stożku ISO30, (takie stanowisko do montażu) zaciskasz oprawkę drązoną srubą a stamtąd siegasz do robaczka który wypycha frez do wymaganej dlugości - czujnik zegarowy z płytką albo jakaś elektryczna sprawa z ledem ustawia długość do 0,01mm. Oczywiście wypychanie już po wstepnym zacisnieciu tulejki.
Umiesz robić gniazdo we wrzecionie to takie coś tez zrobisz. Dasz rade.
Dodane 2 minuty :
włsciwie skoro to ja podpowiadam to na głowie staniesz by zrobić to inaczej. Albo wcale
Dodane 2 minuty 52 sekundy:
A jeżeli oprawki nie maj gwintu może mieć w sobie robaczkaa gwintu ale są przelotowe to śruba zaciskająca może mieć w sobie "robaczka"
Dodane 1 minuta 35 sekundy:
jakiś bełkot. Ale wiadomo o co chodzi.
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 17
Ja sobie wyciąłem otwór w płycie szlifowanej na stożek tak, żeby oprawka opierała się kołnierzem mocowania w magazynie ( wiem, że one nie są referencyjne, ale w setkach się mieszczą w stosunku do stożka) i wysokosciomierzem łapałem wstępnie pod sondę narzędziową. Powtarzalność w dychu spokojnie, jakby się postarać i jakiś dobry wysokościomierz, to pewnie można by uzyskać parę setek.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
kamar

- Kontakt:
A to na pewno
Dokładność nie musi być w mikronach, dycha spokojnie wystarczy ale ustawiane szybko .
Widzę że znowu muszę sam wymyślać
Dodane 50 sekundy:
I o czymś takim myśle
-
Malaxis
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
Redukcja ISO40 na ISO30 to niewielki koszt, można by nią podrasować precyzję systemu Streryd'a.
Chodzi rzez jasna, żeby zamiast wycinać gniazda to taką redukcję na stałe przymocować do stołu a w nią wkładać oprawkę ISO30 z frezem, gdyby coś nie było jasne
Co prawda brak sensownego docisku oprawki w gniazdo będzie też generował jakieś niedokładności ale wydaję mi się, że będą to akceptowalne wartości.
P.S. Nie musi to być redukcja ISO40 na ISO30 tylko właściwie cokolwiek co ma precyzyjnie wykonane gniazdo ISO30 i da się to jakoś zamontować do stołu.
Chodzi rzez jasna, żeby zamiast wycinać gniazda to taką redukcję na stałe przymocować do stołu a w nią wkładać oprawkę ISO30 z frezem, gdyby coś nie było jasne
Co prawda brak sensownego docisku oprawki w gniazdo będzie też generował jakieś niedokładności ale wydaję mi się, że będą to akceptowalne wartości.
P.S. Nie musi to być redukcja ISO40 na ISO30 tylko właściwie cokolwiek co ma precyzyjnie wykonane gniazdo ISO30 i da się to jakoś zamontować do stołu.
-
kamar

- Kontakt:
Aż taki wyrywny to nie jestem, żeby stożek darmo robić, coś się dobierze . Tym bardziej, że ISO40 też się ma przydać.
Dodane 3 minuty 9 sekundy:
Lekki docisk chyba jednak będzie. Nie potrzebuję określony wymiar tylko powtarzalny.
-
kamar

- Kontakt:
Chyba wymodzę coś takiego:
Gniazdo się zrobi na ISO40 i redukcja na 30. Jakiś zderzak , przykręci się do szafki z frezami i wystarczy.
Gniazdo się zrobi na ISO40 i redukcja na 30. Jakiś zderzak , przykręci się do szafki z frezami i wystarczy.