Szlifierka do płaszczyzn Robert Blohm Simplex 7

Szukam schematu lub dokumentacji.

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Re: Szlifierka do płaszczyzn Robert Blohm Simplex 7

Post napisał: Robert_K » 04 sty 2026, 20:18

lukasz.radomski pisze:czy Ty tam masz pierścień dystansowy między zew bieżniami łożysk czy robi to obudowa korpusu?

Mam ten drugi przypadek - obudowa wrzeciennika ustala dystans między łożyskami.
Dzięki za link, bardzo ciekawy.

pukury pisze:Jest też pytanie co się dzieje po nagrzaniu ( od pracy) - co i jak się rozszerza ?

Ciężko to sprawdzić, bo zanim wyciągnę wrzeciennik to wal i łożyska już są ledwo ciepłe.

kozak12 pisze:A ja mam jedno pytanie.
Czy było dobrze i się popsuło czy tak od poczadku było?

Nie wiem, kupiłem tą maszynę jako złom (był sam korpus) bez szafy elektrycznej więc nie było tego jak sprawdzić.
kamar pisze:Ewentualnie dołóż smarowniczki kroplowe.

Jeszcze się odniosę do tego - nie bardzo jest gdzie bo obudowa wrzeciona jest wkładana we wrzeciennik, także nic nie może wystawać.

Ale jakbym już miał coś modernizować to pewnie w pierwszej kolejności wywalił bym te łożyska i zrobił to jak bozio przykazał, na pakiecie pasowanych łożysk kulkowych skośnych, ew. z przodu dwurzędowe wałeczkowe.

Pozdrawiam.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 sty 2026, 21:38

Robert_K pisze:
04 sty 2026, 20:18
wywalił bym te łożyska i zrobił to jak bozio przykazał, na pakiecie pasowanych łożysk kulkowych skośnych, ew. z przodu dwurzędowe
Nie wiem ,nie znam się , ale robiłbym wszystko, żeby uciec od towotu. Tym bardziej, że nie masz regulacji luzu. Podobnie łożyskowane
wrzeciona szlifierek otworowych mają docisk sprężyną i kropla oleju starcza na lata.
Obejrzyj ten plik , może coś pomoże

Dodane 38 minuty 26 sekundy:
tylko ja tu widzę cztery łożyska. Pewny jesteś , że nikt nie mieszał ?

Mój szybki kolega znalazl jeszcze to :
Załączniki
Schematy_Wrzecion_Szlifierskich.docx
(10.72 KiB) Pobrany 45 razy
Blohm_Simplex_7_Smarowanie_i_Kasowanie_Luzu.docx
(12.34 KiB) Pobrany 28 razy

Awatar użytkownika

kozak12
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: kozak12 » 04 sty 2026, 22:02

Robert_K pisze:
04 sty 2026, 20:18

kozak12 pisze:A ja mam jedno pytanie.
Czy było dobrze i się popsuło czy tak od poczadku było?

Nie wiem, kupiłem tą maszynę jako zlom
To niestety jak było w oryginalne nie wiadomo.
Sam kiedyś w jakiejś maszynie łóżyska przerabiałem bo te co były w oryginalne nie były dostępne nigdzie indziej poza serwisem . Cena kosmos.
Mi się udało ale wiem że przede mną ktoś próbował w podobnej maszynie i nie było dobrze.
Może jakas dtr znajdziesz. I albo do oryginału wrócić albo jakiś inny . Wrzeciono tokarki ma dwa łożyska parowane z przodu łożysko oporowe a tyl lata na kulowym i działa.
W tym wypadku trochę to dziwne. Może źle złożone bieżnie . Ktoś nie umiał naprawić i oddali na zlom

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 04 sty 2026, 23:15

kozak12 pisze:Ktoś nie umiał naprawić i oddali na zlom

Generalnie historia była inna ale nie ma się co nas tym rozwodzić , praktycznie pewne jest że nikt tam nie grzebał.
kamar pisze:Nie wiem ,nie znam się , ale robiłbym wszystko, żeby uciec od towotu. Tym bardziej, że nie masz regulacji luzu.

Ja też się jakoś bardzo nie znam ale np. Okuma robi tak wrzeciona do swoich szlifierek - do napędu sztuki i do diamentu obrotowego - sporo tego rozbierałem - wrzeciono robocze ma z przodu dwurzędowe wałeczkowe a z tyłu dwa skośne w układzie X, a na wrzecionie diamentu są 4 łożyska skośne w układzie XX. I wymiary są w mikronach, podobnie jak luz wału na boki przy naciąganiu.
kamar pisze:tylko ja tu widzę cztery łożyska. Pewny jesteś , że nikt nie mieszał ?

Raczej tak. Po pierwsze - inne łożyska nie spasują tutaj. Łożyska 32011 mają wymiary 55x102x23. Kulkowe skośne z otworem 55 nie mają wymiaru 102, nie mówiąc już o 23 albo jego połowie jakby chciał złożyć dwa na miejsce jednego skośnego.
Po drugie na obecnych łożyskach całość się składa jak klocki LEGO, napięcie to kwestia mikronów jak jeden z kolegów wcześniej wspomniał, poza tym jest bajka, wszystko pasuje i jest na swoim miejscu.
Po trzecie - odnośnie smarowania nie było tam na pewno smarowania olejowego bo z obu stron wrzeciennika jako uszczelnienie jest jedynie labirynt i to niezbyt wymyślny, dwa wypusty na części obrotowej i dwa na stałej. Olej po prostu by się wylał praktycznie od razu. Poza tym nie ma miejsca na zbiornik oleju albo oczko w obudowie ani żadnych rurek / kanałów olejowych.
Będę jutro w warsztacie to zrobię zdjęcia i wrzucę.
kozak12 pisze:Może jakas dtr znajdziesz.

Mam instrukcje użytkowania, ale o wrzecionie jest tam tyle ile wkleiłem wyżej, wygląda na to jakby to była jakiegoś rodzaju tajemnica handlowa.

Pozdrawiam.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 sty 2026, 06:03

Ty widzisz wrzeciono, ja nie. Tekst z instrukcji o przysłaniu wrzeciona do firmy sugeruje szybki demontaż z maszyny wymiennego wrzeciona. W otworówce mam zaciskaną dziurę fi ok. 100 i wszystko co tam wejdzie może robić za wrzeciono.

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 05 sty 2026, 22:39

kamar pisze:Ty widzisz wrzeciono, ja nie.

Jasne, dużo łatwiej się dyskutuje jak widać o co chodzi. Jak pisałem wczoraj zrobiłem dzisiaj kilka zdjęć, mam nadzieję, że nieco naświetlą sytuację.

kamar pisze:Tekst z instrukcji o przysłaniu wrzeciona do firmy sugeruje szybki demontaż z maszyny wymiennego wrzeciona.

Poniekąd tak jest - proszę spojrzeć na zdjęcia poniżej:
Tak wygląda korpus wrzeciennika. Jeździ on po kolumnie góa-dół. W środku w otwór widoczny na pierwszym planie wkłada się wrzeciono, którego zdjęcie jest jeszcze niżej. Wrzeciono jest mocowane od czoła na 4 śruby M8 (otwory widać wokoło otworu) oraz dociskane (ustalane) czterema robaczkami wkręcanymi od każdego boku (gwinty trzech z nich widać na zdjęciu w przednim otworze). Z tyłu jest jeden robaczek od spodu, dociskający wrzeciono do tylnego otworu i to wszystko. A że na samym końcu jest sprzęgło kłowe do zasprzęglenia z silnikiem - całość można faktycznie potraktować jako wymienną - 4 śruby, 5 robaczków i całe wrzeciono mamy zdjęte z maszyny.
Obrazek

Takie coś wyciągamy z tego otworu (wrzeciono):
Na zdjęciu sprzęgło kłowe jest już zdjęte, ale chyba widać co gdzie. Po lewej widać stożek, na który zakłada się zabierak ściernicy:
Obrazek

Po odkręceniu nakrętki i wyjęciu wału z wrzeciona widzimy taki widok:
Obrazek

Jak się przyjrzeć to nie ma tam żadnych uszczelniaczy ani nawet miejsca na nie, jedyne co jakoś zabezpiecza obie strony to uszczelnienia labiryntowe i to wszystko.

Wewnątrz obudowy wrzeciona za bieżniami widać taki jakby pierścień, da się go zdemontować po wyjęciu zewnętrznej bieżni łożyska ale nie jest on z nią związany w żaden sposób, wchodzi głębiej bazowany na innej średnicy - moim zdaniem pełni rolę odrzutnika smaru.
Obrazek

Trzymając się kolorystyki zastosowanej w pierwszym rysunku poniżej można zobaczyć elementy, które narysowałem. Zaznaczyłem też na tylnym odrzutniku miejsca gdzie "siada" łożysko i pierścień dystansowy:
Obrazek Obrazek

Przy okazji - może ktoś mi powie, co to za stożek, jak się nazywa?
Obrazek

Kamar, czy Twój szybki kolega jest w stanie to określić? Możesz udostępnić dokumentację, na której opiera się tenże w swoich wywodach? Wygląda na to, że jest to inna dokumentacja, niż ta, którą ja dysponuję.

Pozdrawiam.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 sty 2026, 22:51

Stożka Ci pewnie nie określi bo takiego wrzeciona nie znalazł. Zrób jakiś szkic z trzema wymiarami to moze znajdzie.
Na końcu tych wywodów chyba podawał żródla. Ale tak szczerze to pare wrzecion szlifierskich przerzuciłem ale takiego to nie :)

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 05 sty 2026, 23:17

kamar pisze:Na końcu tych wywodów chyba podawał żródla

Tak, ale nie podawał linków. A wpisując w google hasło, na które się powoływał wyskakują głównie płatne dokumentacje. Chociaż znalazłem jedną darmową, dotyczącą maszyny generację starszą, z lat 60-tych (moja to rocznik 73) i tam jest zupełnie inne wrzeciono - zarówno jeśli chodzi o łożyska, ale też wał silnika i wał wrzeciona to jeden wał, nie sprzęgnięty pomiędzy niczym:

Obrazek

kamar pisze:Zrób jakiś szkic z trzema wymiarami to moze znajdzie.

Proszę bardzo, mierzone suwmiarką jak potrafiłem najlepiej:

Obrazek

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 05 sty 2026, 23:40

Zbieżność można obliczyć ze wzoru
Obrazek
gdzie:
x – zbieżność
l- długość stożka
d – większa średnica stożka
d1- mniejsza średnica stożka

Wynik 5.6672760511883 to prawdopodobnie stożek 1:5 bo pomiar suwmiarką może nie być dokładny...
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 05 sty 2026, 23:46

RomanJ4 pisze: pomiar suwmiarką może nie być dokładny...

Racja.

Roman, czy Twoja encyklopedyczna wiedza podpowiada Ci co to może być za stożek? Czy to będzie jakiś autorski firmy Blohm czy jednak coś standardowego wśród stożków do szlifierek?

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”