Gwint lewy trapezowy
gwint wewnetrzny TR14x2
-
misiek37
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 20
Re: Gwint lewy trapezowy
Ten z płtyką SNR0010K11 będzie za szeroki
Pisze że min 14mm otwór pod gwintowanie, a 12mm musi być pod tr14

Dodane 4 minuty 36 sekundy:
最小加工孔径:14 Minimalna średnica otworu obróbczego: 14
Dodane 5 minuty 30 sekundy:
Ten powinien być dobry, bez płytki kosztuje 30RMB

-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 9
Po pierwsze, sam trzonek może być tani, ale cena pasujących płytek może wyczyścić...
Po drugie, ten nożyk ma średnicę 8mm. Jak weźmiesz za duży wiór (a przy gwincie trapezowym musisz), to Ci się ugnie, albo co gorsza wpadnie w wibracje. Na ile przejść zamierzasz toczyć ten gwint? Na manualu to jest masochizm i bardzo głupi wybór na pierwszą naukę...
-
Adam Domański
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

Prawym nożem na lewych obrotach wewnątrz nie zrobisz.tuxcnc pisze:Prawym nożem da się toczyć gwint na prawych obrotach na zewnątrz lub na lewych obrotach wewnątrz.
-
rc36

- Posty w temacie: 5
Adam Domański pisze:Prawym nożem na lewych obrotach wewnątrz nie zrobisz.
Mylisz się.
misiek37 pisze:Ten z płtyką SNR0010K11 będzie za szeroki
Pisze że min 14mm otwór pod gwintowanie, a 12mm musi być pod tr14
W tabeli jest napisane że średnica minimalna otworu wynosi ⌀12, więc idealnie na styk.

-
Grzegorz53

- Posty w temacie: 2
rc36 pisze: Adam Domański pisze:
Prawym nożem na lewych obrotach wewnątrz nie zrobisz.
Mylisz się.
NIE ZROBISZ
rc36 pisze:Żeby wytoczyć wewnętrzny gwint trapezowy 14x2 lewy, trzeba wytaczaka SNR0010K11 i płytkę 11IR 2 TR.
Nie polecam, płaszczyzna płytki nie będzie prostopadła do linii śrubowej gwintu. W nożu bez płytki podporowej kąt pochylenia zwykle wynosi 1,5°. Dla gwintu TR14x2 kąt wynosi około 2,5° i sumaryczny błąd będzie 4° (przez użycie prawego noża do lewego gwintu).
Polecam prosty nóż na wkładki ze stalki lub VHM, uniwersalny prawy - lewy, kąt mocowania wkładki można dowolnie ustawić przez szlifowanie powierzchni dociskowej.
W tokarce TSB 16/20 są 2 nakrętki rozsuwane klinem i muszą być one przykręcone do sanek idealnie w osi śruby, bo inaczej cały czas się zużywają.
-
Adam Domański

rc36 pisze:Mylisz się.
No jestem ciekawy jak to zrobisz bo jestem przy tokarce i w żaden sposób nie wychodzi, może przeczytaj jeszcze raz moją odpowiedź
Grzegorz53 pisze:NIE ZROBISZ
-
misiek37
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 20
Nóż jest ze stali spręzynowej SNL0008K11
lepsze to niż bym musiał takie ostrze wyszlifować ze stalki
Gdzie dwóch Polaków tam 3 opinie
Chce się spytać o brąz pisze że to gatunek B663
Jest o mięka odmiana, ale nie dostępna,
Czy RG7 bedzie dobry jako zamiennik?
Jaka najlepszqa odniana na nakrętke
lepsze to niż bym musiał takie ostrze wyszlifować ze stalki
Gdzie dwóch Polaków tam 3 opinie
Chce się spytać o brąz pisze że to gatunek B663
Jest o mięka odmiana, ale nie dostępna,
Czy RG7 bedzie dobry jako zamiennik?
Jaka najlepszqa odniana na nakrętke
-
atom1477

- Posty w temacie: 8
Twoja wypowiedz zawiera tylko prawdę objawioną, ale bez wyjaśnienia dlaczego miało by się nie dać zrobić.Adam Domański pisze: ↑30 gru 2025, 08:54No jestem ciekawy jak to zrobisz bo jestem przy tokarce i w żaden sposób nie wychodzi, może przeczytaj jeszcze raz moją odpowiedź![]()
Ja robiłem w różnych wersjach. W tej co podałeś pewnie też bo to jedna w podstawowych (z tych cudowanych).
Po prostu trzeba nożem wyjechać poza oś wrzeciona i gwintować z drugiej strony. Ewentualnie nóż zainstalować do góry nogami. Czego konkretnie wymaga wersja którą kwestionujesz nie chce mi się teraz myśleć, ale wiem że się da.
Lewy gwint prawym nożem też robiłem, po prostu mocując nóż pod kątem. Nie zawsze się tak da, ale u mnie się dało bo miałem spory zapas wysokości imaka (sporo podkładek pod nożem).
To montowanie pod kątem jest rozwiązaniem na ten problem:
Tak więc wszystko się da, kwestia tylko czy na tak małej tokarce i tak małym gwincie.Grzegorz53 pisze: ↑30 gru 2025, 00:37Nie polecam, płaszczyzna płytki nie będzie prostopadła do linii śrubowej gwintu. W nożu bez płytki podporowej kąt pochylenia zwykle wynosi 1,5°. Dla gwintu TR14x2 kąt wynosi około 2,5° i sumaryczny błąd będzie 4° (przez użycie prawego noża do lewego gwintu).
W sumie jest jeszcze podstawowe pytanie: czy to ma być toczone na tej tokarce do której ma być ta nakrętka?