Creality CR-Scan Ferret SE

Dyskusje dotyczące skanowania i skanerów 3D
Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Creality CR-Scan Ferret SE

Post napisał: tuxcnc » 15 paź 2025, 21:30

Tanio trafiłem, to kupiłem... https://aliexpress.com/item/1005009398653325.html
W polskim sklepie około 1100 PLN.
Gdyby ktoś chciał kupić na Aliexpress, to jest tam jedna trefna oferta. Jest taniej, ale na chwile obecną 33 osoby kupiły, ale nikt jeszcze nie otrzymał przesyłki. Może jakiś problem logistyczny, ale nie po to się kupuje, żeby czekać i się wnerwiać...
Z tej aukcji co zlinkowałem, towar dostałem po dwóch dniach.

Nie spodziewałem się cudów po najtańszym urządzeniu, ale zostałem niemile zaskoczony.
Przed zakupem obejrzałem dwa czy trzy filmy na YouTube i co prawda autorzy zastrzegali że jakość jest gorsza niż urządzeń z półki 2000-3000 PLN, ale efekty osiągali całkiem przyzwoite i na pewno praktycznie użyteczne.
Po zainstalowaniu oprogramowania i podłączeniu skanera nic nie chciało działać, po ekranie latały tylko kolorowe plamy, a nawet jak coś się zeskanowało, to była totalna katastrofa...
Ponieważ "innym działa", to zacząłem szukać i okazało się, że to typowa przyczyna, czyli na ustawieniach domyślnych nie chce działać...
Po przełączeniu parametrów kamery IR na "manual" udało się znaleźć parametry na których dało się coś zeskanować.
Tutaj jest trochę informacji https://wiki.creality.com/en/3d-scanner ... /tutorials

Tematu nie założyłem żeby się pochwalić, tylko dlatego, że szukam konkretnych informacji.
Otóż skanowanie "z ręki" ani nie jest wygodne, ani nie daje dobrych rezultatów, choć w pewnych sytuacjach nic lepszego się nie wymyśli.
Jednak do wielu prac można by było zrobić sobie takiego prymitywnego robota, który obracałby przedmiot i przesuwał kamerę. Tutaj nie ma co przeginać i pewnie wystarczyły by proste silniczki DC z wbudowaną przekładnią planetarną.
Tyle tylko, że przy zerowym doświadczeniu trudno mi ocenić jak szybko powinny się one kręcić...
Może ktoś coś doradzić?

Poniżej pierwszy w miarę udany skan.
Jak widać, do ideału daleko, ale na pewno da się zrobić dużo lepiej...
(Skanował z ręki to żółte pudełko, kawałek laptopa jest przypadkiem)
Obrazek

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Creality CR-Scan Ferret SE

Post napisał: Steryd » 16 paź 2025, 00:27

Nie jestem pewny jak w dreality, ale pewnie mechanizm ma taki sam jak w revopointach. Tam program ładnie i wyraźnie podpowiada, że skanowany obiekt najlepiej jakby znajdował się w stałej odległości ± 50mm od ustawionej w programie i skanowanie powierzchni z prędkością najlepiej ok. 50-100mm/sek.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 17 paź 2025, 20:28

Trochę dzisiaj próbowałem i zaczyna mnie to wnerwiać...
Skaner zepsuty nie jest, bo czasem coś daje się zeskanować całkiem dobrze, ale zwykle nie wychodzi nic sensownego.
Zapewne jest to kwestia ustawień, ale pojęcia nie mam jakie one powinny być, więc to szukanie igły w stogu siana...
Użyłem stolika obrotowego (zwykły krokowiec bez żadnej przekładni) i faktycznie daje się kręcić dość szybko. Przy bardzo wolnych obrotach skaner głupieje, czyli odwrotnie niż można by się było spodziewać...

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 gru 2025, 23:33

Od ostatniego wpisu nie miałem serca dla skanera, ale tak z doskoku majstrowałem przyrząd do automatycznego skanowania.
Fotki nie zrobię, bo jest noc i brak warunków, może wkleję jutro.
Przyrząd składa się z podstawy (płyta mdf), pionowej osi obrotowej (nema17 i przełożenie 1:4), oraz ramienia na osi silniczka z przekładnią planetarną (nema 17 i przełożenie 1:27).
Działa to tak, że oś obrotowa kręci się dość szybko, a ramię ze skanerem powoli przemieszcza się z pozycji poziomej do pionowej.
Niestety ten silniczek z przekładnią jest wykonany wyjątkowo tandetnie i oś lata na boki. (Luz przekładni nie ma znaczenia, bo kasuje go ciężar ramienia). Niby działa, ale profesjonalne to nie jest.
Sterowanie jest na TC55V (to ten co nie obsługuje g-kodów, choć zasadniczo działa tak samo).

No i znowu nie wiem co dalej.
Program dostarczony przez producenta skanera jest ewidentnie pisany dla debili.
Tutaj kolejny raz muszę tłumaczyć idiotom, którzy mają problemy z elementarną logiką, że "program pisany dla debili" określa pewne cechy oprogramowania, a nie osoby która go używa.
Po prostu debilom nie należy niczego tłumaczyć, bo i tak nie zrozumieją, tylko zrobić kilka przycisków o kretyńskich nazwach, spośród których można wybierać. Na przykład można sobie ustawić "face" jeśli chce się skanować twarz. Problem polega na tym, że nie wiadomo jakie cechy ma ustawienie "face" i do czego jeszcze da się go użyć, więc jeśli mamy do zrobienia coś, czego nie przewidzieli autorzy programu, to będziemy błądzili we mgle...

Dzisiaj postanowiłem kupić jakąś maskotkę do zeskanowania, bo doszedłem do wniosku, że przedmioty które posiadam niespecjalnie się do tego nadają. Maskotki były drogie i nie bardzo mi się podobały, więc ostateczny wybór padł na tandetnego aniołka ze styropianu, który zeskanował się rewelacyjnie:
Obrazek
On naprawdę tak wygląda i o żadnych szczegółach nie ma w nim mowy.
Ważne jest to, że w skanie nie ma żadnych dziur, ani przesunięć, które są prawdziwą plagą kiedy próbuję zeskanować inne przedmioty.
Pojęcia nie mam jaka jest przyczyna tego, że styropian tak dobrze się skanuje, a metal nie chce wcale.

Cóż, nie pozostaje nic innego jak próbować...

grzegorz_sg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: grzegorz_sg » 02 gru 2025, 06:45

Przedmioty skanowane metodami optycznymi, najlepiej gdy są matowe i jasne.
Metale są niewygodne do skanowania ponieważ się (błyszczą ).
Pomaluj detal np. farbą podkładową w spreju, powinno pomóc.
Są specjalne środki do matowania.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 02 gru 2025, 14:44

Obiecana fotka. (nie czepiajcie się jakości, bo nie mam czasu na zabawę)
Obrazek
To nie jest docelowe urządzenie, tylko przyrząd do testów zrobiony z tego co było pod ręką.
Jak już pisałem, silniczek z przekładnią nie nadaje się, bo oś wyjściowa jest źle ułożyskowana i giba się na boki.
Także oś obrotowa jest tymczasowo, bo co prawda jak najbardziej się nadaje, ale kupiłem ją do innego projektu.
No i na koniec, te profile aluminiowe też trzeba by było zastąpić czymś lżejszym.
W każdym razie do testów się nadaje.

Dodane 5 minuty 14 sekundy:
grzegorz_sg pisze:
02 gru 2025, 06:45
Są specjalne środki do matowania.
Czytałem o tych środkach, ale chyba było tam napisane żeby ich używać do przedmiotów przezroczystych...
W każdym razie, z tego co piszesz wynika, że są przedmioty których bez kombinacji zeskanować się nie da?

tomareks
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: tomareks » 02 gru 2025, 15:41

tuxcnc pisze:Czytałem o tych środkach, ale chyba było tam napisane żeby ich używać do przedmiotów przezroczystych

Błyszczące, czarne lub półprzezroczyste powierzchnie odbijają światło albo pochłaniają je, przez co skaner „nie widzi” geometrii, dlatego też styropian dobrze sie zeskanował, chcąc uzyskac dobre wyniki trzeba uzywac sprayu matującego.
Kraj nasz jak i forum nasze, chorzy i upośledzeni ludzie przy władzy!.

mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: mag999 » 02 gru 2025, 17:16

Nie dam ręki ale gdzieś na fb widziałem info ze suchy szampon się nadaje do matowania detali

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Skanery 3D”