AI w warsztacie

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Re: AI w warsztacie

Post napisał: senio » 21 lis 2025, 18:40

kamar pisze:
21 lis 2025, 14:35
Wygląda to nieszczególnie ale dopytamy jak przywróci głos :)
Ja otworzyłem jeszcze raz nowy chat. Nie wklejając mu zdjęć na free działa normalnie długo i nie rozłącza. Ale po nierównej walce stwierdzam, że nic się kompletnie nie zmieniło w temacie AI i ngcgui. Jak nie potrafił tak nie potrafi dalej. Po dodaniu linka do dokumentacji ngcgui, podania przykładów działających subów jak co jest rozpisane, euforia Ai ogromna. Łeb popiołem posypał ile to błędów zrobił i teraz już będzie tylko ach i och bo już wszystko wie.

I nic z tego. Z każdą kolejną poprawką jest tylko gorzej. Mam wręcz wrażenie, że tak po 10 próbie jest całkiem pogubiony. Zmienia wszystko, nie pamięta co robił, od czego zaczynał tylko wali kolejne gnioty i tak do zmęczenia przeciwnika na odczep, aż w końcu zgasi światło bo ile można.

Ja mam dość jeśli chodzi o Ai i ngcgui. Nawet już nie będę próbował bo szkoda na niego czasu :D

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 147
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2025, 18:48

senio pisze:
21 lis 2025, 11:24
OK zobaczymy od zera co spłodzi :D
Nic nie spłodzi :)
Zeżarł kolejny limit, a suba nie zrobił :) Chyba się nie da tego zrobić sparametryzowane. Pojedyńcze koło generował (gorzej niż CAM).
Także ja się poddaje. Mam już dość dużą bazę wygenerowanych i musi wystarczyć. A jak braknie to koledzy poratują :)

Dodane 2 minuty 27 sekundy:
senio pisze:
21 lis 2025, 18:40
Ja mam dość jeśli chodzi o Ai i ngcgui. Nawet już nie będę próbował bo szkoda na niego czasu :D
Boś se taki wybrał :) Mniej pokręcone robiłem i poprawiałem. NGCGUI to nie CAM.

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 21 lis 2025, 18:51

kamar pisze:
21 lis 2025, 18:48
Nic nie spłodzi :)
Zeżarł kolejny limit, a suba nie zrobił :)
Dokładnie tak. Mniej niż zero.
kamar pisze:
21 lis 2025, 18:48
Boś se taki wybrał :) Mniej pokręcone robiłem i poprawiałem.
Wymyśl sobie łatwy. Np. Proste toczenie. Zapodaj mu od zera i poczekaj na efekty :D

Po tej euforii

Kod: Zaznacz cały

Super, teraz wszystko jasne – mamy działający wzór i możemy zrobić Twój sub zębatki zgodnie z tym stylem, żeby NGCGUI/LinuxCNC go zaakceptował.

Najważniejsze zmiany względem poprzednich wersji:

SIN i COS przyjmują tylko prostą zmienną w stopniach – żadnych dzielenia/mnożenia w nawiasie funkcji.

Każda operacja matematyczna wykonywana jest w osobnej linii.

Parametry wejściowe #1-#9 przypisane do lokalnych zmiennych.

Każda linia G-kodu jest samodzielna, nawiasy kwadratowe [ ... ] są poprawnie sparowane.
Jak zapodał suba to się rozłączyłem. Nawet nie wklejam co spłodził bo szkoda miejsca na serwerze :D .

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2025, 19:13

To nie jest tak, zawiesza się na łukach. trapezowe zęby robił mi bez problemu ale nie chciałem.
A coś ala kobyła Mikigo to chyba spróbuje zrobić. Jakieś trzy czopy z fazkami i podcięciami. Tokarzowi może się przydać.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: IMPULS3 » 21 lis 2025, 20:02

kamar pisze:A coś ala kobyła Mikigo to chyba spróbuje zrobić. Jakieś trzy czopy z fazkami i podcięciami.

Ja unikam takiego rozbudowanego zestawu bo zawsze łatwo przy kolejnych wpisach coś pominąć co było wcześniej ustawione i pózniej jest nieoczekiwana niespodzianka. :P
Ustawiłem sobie suby tak że mam kolejno czop-to Wasz, póżniej jest walec-to Miki i dalej mam ten swój wykończeniowy i ten zestaw mi obrabia wszystko. A finalnie używam najkrótszych czyli walca i mojego i nie muszę się pilnować ze coś zapomniałem usunąć po poprzednich ustawieniach.
Ale fakt, jak sub będzie za darmo to spróbować można. :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: strikexp » 21 lis 2025, 20:05

@senio
Bo to jest LLM a nie AI, on operuje tylko na języku i statystyce. Każda odpowiedź jest statystyką.
Jak wchodzą tematy których nie można natłuc jak wypracowanie na języku polskim. To okazuje się że to debilne narzędzie.
Oczywiście operowanie na języku ma też wiele dodatkowych zagadnień, jak programowanie, tłumaczenie, zbieranie i przetwarzanie danych. Jednak przy zagadnieniach inżynieryjnych których nie da się opisać prosto językiem, to zaczyna robić kompletne głupoty.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: Avalyah » 21 lis 2025, 21:26

strikexp pisze:Bo to jest LLM a nie AI, on operuje tylko na języku i statystyce. Każda odpowiedź jest statystyką.

Warto o tym pamiętać.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: strikexp » 21 lis 2025, 21:50

No i ma też taką zaletę że zamiast przeglądać książki i czytać całe rozdziały. Można dostać streszczenie w minutę. Tylko tutaj znowu okazuje się że często to streszczenie to jest 80-90% wiedzy. Jak komuś to odpowiada to ok, jak nie, to może wtopić.
Nie ma też dostępu do komercyjnych książek, więc już nieraz wyłożył mi się na precyzyjnych pytaniach i okazało się że gówno wie. Nawet nie był mi za bardzo w stanie podać angielskiej książki gdzie konkretne informacje znajdę.
Więc literatura z PRL nadal rządzi.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2025, 22:45

senio pisze:
21 lis 2025, 18:51
Jak zapodał suba to się rozłączyłem. Nawet nie wklejam co spłodził bo szkoda miejsca na serwerze :D .
No, kolego :) Po drobnej korekcie i przykładzie, wypluł kobyłę, że Miki się chowa :) Dane kazałem podstawić przykładowe .

Obrazek Obrazek

To teraz karzemy mu to przystosować toto do roboty :)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2025, 22:50 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 21 lis 2025, 22:49

kamar pisze:
21 lis 2025, 19:13
To nie jest tak, zawiesza się na łukach. trapezowe zęby robił mi bez problemu ale nie chciałem.
Córka skończyła kursy Ai i podpowiedziała mi, że do kodowania trzeba korzystać z claude a nie GPT. No więc zapytanie i zupełnie inaczej działa ten Ai jeśli chodzi o kodowanie bo do tego jest stworzony. Fakt, że ten sub na koła łańcuchowe jest wyjątkowo podły, ale prawie go ogarnął. Pochylenie zębów jest na ostatnim etapie, jednak do kosmetyki tego brakło mi czasu za free na jedno podejście. Ja w nim widzę potencjał i tego suba też prawdopodobnie dokończy. Jakieś prostsze patrząc na jego działania myślę, że w locie ogarnie. To inna liga niż ten GPT. Spróbuj. Na tą chwilę jest tak :D
sub.jpg
Ostatnio zmieniony 21 lis 2025, 22:54 przez senio, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”