Jakby to wyglądało na ploterze tnącym? Ktoś prubował?
P.S.
Poza tym głównie w tym poście chodziło mi o to jak to zrobić samemu a nie, gdzie kupić

Co znaczy projekt zrobić?

Jeżeli chcesz na ploterze wycinać to trzeba zrobić dxf uszczelki .

To miało być ironicznie, nie rozważam generalnie w dzisieszych czasach dorabiania uszczelek które są dostępne, również normalia pozyskuję drogą kupnapitsky pisze: ↑17 lis 2025, 15:33Jak już chcesz sięgać do dawnych technologii, to proponuję wystukanie uszczelki na powierzchni którą będziesz uszczelniał. Nie gwarantuję że się uda, ale powalczyć możesz. W czasach słusznie minionych była to powszechna praktyka. By dopełnić całości użyj uszczelniacza hermetik rozpuszczanego denaturatem.

Opowiem Ci następującą historię.

Ploter laserowy?tuxcnc pisze: ↑17 lis 2025, 18:24.
.
.
Jesteśmy jednak na forum CNC, więc co do zasady należy polecać maszyny CNC, a nie młotki i nożyczki.
Ploter laserowy, w zupełności wystarczający do wycięcia kartonowej uszczelki to koszt rzędu 400 PLN (w zasadzie zabawka, ale działająca), a może się do czegoś jeszcze przydać.
Ja na przykład wycinam sporo kartonowych szablonów, żeby sprawdzić czy otwory pasują. W skrajnym przypadku (blok pomiędzy silnikiem krokowym a śrubą kulową) ściągałem z netu kilka razy dxf-a, każdy tak samo się nazywał, każdy odnosił się do elementu o identycznym oznaczeniu, i każdy miał otwory inaczej rozmieszczone. W końcu trafiłem na właściwy co uchroniło mnie przed kosztowną pomyłką...
Po prostu taki ploterek laserowy warto mieć...

Diabeł tkwi w szczegółach, a tu szczegółem jest głowica laserowa.

Lasery CO2?tuxcnc pisze: ↑18 lis 2025, 16:01Diabeł tkwi w szczegółach, a tu szczegółem jest głowica laserowa.
Ja akurat konkretnego modelu nie mogę polecić, bo ze swoich zadowolony nie jestem. Niby karton tną, ale jestem przekonany, że za podobne pieniądze można kupić lepsze.
Natomiast sam ploter jest kwestią drugorzędną, trudno wyobrazić sobie taki badziew, żeby się nie nadawał.
Co innego grawerowanie obrazków, ale do cięcia nie potrzeba dużych prędkości, więc nawet bardzo wiotka konstrukcja nie powinna się bujać.
Jest jeszcze opcja lasera co2 40W (K40), ale to będzie jakieś 1500 PLN, chyba że dobrą promocję trafisz.
CO2 tnie przezroczystą pleksi, lasery diodowe nie.