Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 61

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: szopenn » 10 wrz 2025, 21:41

IMPULS3 pisze:Za to żadnego argumentu nie przyjmujesz bo nie pasuje do tego czego się trzymasz

Nie, po prostu nie przyjmuje argumentów na które rozmówca nie ma dowodów.. W ten sam sposób np nigdy nie słuchałem tego co plecie jaś czy strikexp. Oni też mieli logiczne podstawy swoich argumentów.

Nie próbowałeś mi napisać, że magazyny cccp są pełne, więc teraz Twoje stwierdzenie to tylko hipoteza. Za to bardziej skłoniłbym się do tego co napisał cowboy - nie byłbym taki pewny, przecież rosja miała już tyle razy upaść. Tyle razy miała zaliczyć krach gospodarczy, a bo ropa się nie sprzedaje, a bo wagnery idą na moskwe, a bo putin ma nowotwór, a bo rosjanie są zupełnie odcięci od zewnętrznego świata - musza sobie coca cole produkować i w sklepach nic nie ma, a bo przeciętny rosjanin nie wiadomo jak cierpi bo kraj jest w stanie wojny. A bo rubel jest tak słaby, że w rosji można kupić kurort za 100 tys zł, a bo rosja ma tylko T34 i T54 na froncie bo nie ma nowych czołgów.

Jak widać obiektywnie, putin i rosja mają się świetnie. O śmierci Nawalnego i czerwonym dywanie już nie wspomnę. Dlatego nie za bardzo widzę te twoje teorie.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: IMPULS3 » 10 wrz 2025, 21:58

szopenn pisze:Jak widać obiektywnie, putin i rosja mają się świetnie.

Obiektywnie... :D :D :D
szopenn pisze:Nie próbowałeś mi napisać, że magazyny cccp są pełne, więc teraz Twoje stwierdzenie to tylko hipoteza.

Wystarczy usiaść z kalkulatorem i przemnożyć dzienne ilości wystrzałów i wyjdzie stan magazynów. No ale to nie pasuje prawda? A zdjęcia satelitarne złomu ruskiego który wyparowywuje z magazynów też nie pasuje prawda?
Poddałem się z Jaśkiem to i poddaje się z Tobą. Żyj sobie z tym obrazem wspaniałej rosji a ja dalej będe skłądał sobie różne klocki do kupy z których mi się wyłoni nie do końca wspaniała Rosja.
I jest jeszcze jedna róznica pomiędzy mną a spiskowcami, :P ja lubie i naród rosyjski i ukraiński i niemiecki i amerykański i kilka innych, za to nie ufam i nie lubie polityków i wszelkich wyznawców ideologii.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 11 wrz 2025, 07:45

IMPULS3 pisze:Wystarczy usiaść z kalkulatorem i przemnożyć dzienne ilości wystrzałów i wyjdzie stan magazynów

Uważam, że w ten sposob to co najwyżej strike może przeliczyć ilość zmagazynowanego ryżu na dni, które przeżyje jak putin wejdzie. Choć nie do końca te kalkulacje mają sens bo zawsze dron może trafić w niego, nie przewiduje, że w czasie wojny rośnie bandyterka i ktoś może go zabić w zamian za chęć zdobycia jego zmagazynowanej żywności - wszakże każdy już wie jakie skarby ma w domu wystarczy znaleć w google.

Dodane 1 minuta 38 sekundy:
IMPULS3 pisze:. Żyj sobie z tym obrazem wspaniałej rosji

A ja powtórzę, nie da się rozmawiać jeśli ktoś po raz kolejny wciska Ci coś czego nie mówisz. Ja nigdzie nie napisałem, że rosja jest wspaniała. Za to pisalem gdzieś tam, że jako narody mają sprawy poukładane tak nie inaczej - tak samo jak polacy mają swoje. Wszystko w obiektywnym świetle, że nie ma lepszych gorszych narodów - przynajmniej ogólnikowo. Ty się dziwisz uwielbieniem putina w rosji, ja się też dziwie, ale tym samym dziwie się uwielbieniem kaczora w polsce.

Zresztą, przypomne i zacytuje co pisałem - strona 22.
szopenn pisze:Niestety tam to tak nie działa. Wiara w propagandę jest tam skuteczniejsza niż w Polsce. Przeciętny pisowiec dochodzi do faktów około 10 razy później, ale uwaga... jednak dochodzi - nie tyczy się to twardogłowych, którzy twierdzą że zielony ład to tusk i że to tusk sprowadzał zatęchłą kukurydzę.
O skuteczności też trudno mówić jeśli coś jest immanentne, na porządku dziennym. Musiałoby dojść do kanibalizmu, żeby chcieli zmienić ustrój - to się tam nie wydarzy - ten naród też jest trochę pod butem - jak polacy. No i zawsze wybierał "tyranów", ale nie głupków - głupków wybiera się tylko u nas. Lubią też co my, dostawać papkę o wielkości rosji - to im wystarczy zamiast pełnego brzucha. Kochają te swoje symbole, sierp i młot, stalin, gdzieniegdzie lenin i wielka rosija aż po bieguny. Identyko. Kaczorowi mani się żeby nowo narodzony polak nie znał nic innego, tylko pis, od maleńkości. Tam to już się stało dawno, u nas - nie wiem czy to wyjdzie - może to ciut świadczyć o naszej mentalnej wyższości, ale to też nie musi wcale jej oznaczać. Ot jako naród w jednym jesteśmy lepsi w drugim gorsi. W jednym tacy a w drugim nijacy.

To bardzo ważne, bo właśnie udowodniłeś, że w ogóle nie bierzesz pod uwagę czyichś argumentów i po kilku stronach tematów - nie wiem - wygląda na to, że liczysz na to, że ktoś zapomniał o czym pisał, lub publika będzie tylko i wyłącznie czytać "na bieżąco", żeby twoje było na wierzchu. To się nazywa syndrom czy tam przykre doświadczenia z rozmowy z jaśkiem :D

Cofnij się do 22 strony, ja jestem konsekwentny. Nigdzie nie napisałem, że jestem zachwycony rosją czy putinem - to ty mi to chcesz narzucic. Napisałem i dalej twierdze - daj mi dowody na to, że magazyny w rosji są puste.

Dodane 13 minuty 2 sekundy:
IMPULS3 pisze:Wystarczy usiaść z kalkulatorem i przemnożyć dzienne ilości wystrzałów i wyjdzie stan magazynów.

tak jesszcze... nawet wiem jak te kalkulacje wyglądają, zamiast owiec, impuls sobie przed snem policzy co innego.
Obrazek

Nie wiem czy impuls zauważasz - w twoim zachwycie nad polską, że to u nas ludzie się podzielili. Jasie i drzasie twierdzą, że te drony były wystrzelone przez unie. :D :D I ty mówisz, że to rosja jest zła. :D :D

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 11 wrz 2025, 08:23

szopenn pisze:Nigdzie nie napisałem, że jestem zachwycony rosją czy putinem

Piszesz to pośrednio, twierdzac że gospodarka jest ok, paliwo jest ok, magazyny broni pełne itd... Jak to nie jest koloryzowanie trupa to co to jest?
szopenn pisze: nawet wiem jak te kalkulacje wyglądają, zamiast owiec, impuls sobie przed snem policzy co innego.

Może tak być, :P
szopenn pisze:Nie wiem czy impuls zauważasz - w twoim zachwycie nad polską, że to u nas ludzie się podzielili.

Ubolewam nad tym, ta wiara w polityków jest dla mnie niezrozumiala, ale nic na to nie poradzę.
szopenn pisze: Jasie i drzasie twierdzą, że te drony były wystrzelone przez unie. :D :D

Dlatego się wycofuje z dyskusji bo nie mam na to czasu.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 11 wrz 2025, 08:30

IMPULS3 pisze:Piszesz to pośrednio, twierdzac że gospodarka jest ok, paliwo jest ok, magazyny broni pełne itd... Jak to nie jest koloryzowanie trupa to co to jest?

nie, nie napisałem żadnego z powyższych. Ja napisałem, że wiele wiadomości czy danych (na których najwyraźniej bazujesz) twierdzi, że w rosji jest kaplica. Że nie ma paliwa bo ukraińcy zniszczyli łańcuchy dostaw, że żywność i paliwo są na kartki. Jednak nie mam dowodów na to, że jest źle, ludzie muszą tankować auta żeby dojechać do pracy i putin nie pozwoliłby sobie, żeby kraj stanął z tak prozaicznego powodu. To uważam, za bardziej logiczne i wystarczające, żeby nie mieć na to dowodów, niźli to, żeby gadać że magazyny są puste, bo policzyłem sobie wystrzelone pocisku do snu.

Ja to w kolo powtarzam i powtórzę ci jeszcze raz jeśli zajdzie potrzeba. Nie wierze, że magazyny w rosji są puste. Putin to szubrawiec - może ma w tym jakiś cel - bardziej w to wierze, jednak nie mam na to dowodów. Poczekamy zobaczymy.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 11 wrz 2025, 09:05

szopenn pisze:a napisałem, że wiele wiadomości czy danych (na których najwyraźniej bazujesz) twierdzi, że w rosji jest kaplica.

Bo wszyscy klamią oprócz:
szopenn pisze:putin nie pozwoliłby sobie, żeby kraj stanął z tak prozaicznego powodu.

No właśnie to władca doskonały który:
szopenn pisze:może ma w tym jakiś cel - bardziej w to wierze,

To ja jednak wolę policzyć te amunicję przed snem. :P

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pukury » 11 wrz 2025, 09:07

Hej.
Jest takie powiedzenie ( gdzieś to wyczytałem ) -
Rosja nie jest tak silna jak się niektórym wydaje.
Ale nie jest tak słaba jak się niektórym wydaje.
Panowie ! - g..o wiemy - co i jak.
Kto tam ma jakie zapasy i rezerwy.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

kozak12
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16

Post napisał: kozak12 » 11 wrz 2025, 11:18

pukury pisze:
11 wrz 2025, 09:07
Panowie ! - g..o wiemy - co i jak.
Kto tam ma jakie zapasy i rezerwy.
pzd.
Dokładnie wszystko co wiemy to z propagandy
Propaganda głosiła 3.5roku temu że Rosja nie czym walczyć.
Jak widać walczą do dziś.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 80
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 11 wrz 2025, 13:37

To działają te sankcje czy nie?
Sankcje ponoć miały konkretny cel - powstrzymać putina.
Ja nie widzę, żeby putin został powstrzymany.
Jak działają, to wojna powinna się dawno skończyć.
Jak nie działają - to po co były i są?
To wszystko to jest jeden wielki BIZNES.
A propaganda tłucze do łbów głupoty i ludziska się ekscytują.

Brazylia jest największym na świecie odbiorcą Rosyjskich nawozów.
A Urszulka chce kupować żywność z Brazylii i wprowadzać na europejski rynek.
A z drugiej strony namawiają do nałożenia sankcji na kontrachentów Putina.
Coś tu się klocki nie składają.
To albo nakładamy sankcje, albo podpisujemy umowy handlowe.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: upadły_mnich » 11 wrz 2025, 14:35

Dawno mnie nie było a tu zmiany, zmiany zmiany i tylko jeden temat gdzie można coś napisać.
kozak12 pisze:Propaganda głosiła 3.5roku temu że Rosja nie czym walczyć.

Nieprawda. Propaganda i to obu stron mówiła, że Ukraina padnie w kilka tygodni max. Wierzyli w to Rosjanie, Europa, USA a nawet...część Ukraińców a w TV były zdjęcia kolumn czołgów Rosjan mierzące po 20km.

Odnośnie magazynów: nikt nie wie ile tego jest ani co ważniejsze w jakim stanie ale można to szacować wg danych archiwalnych produkcji.
Faktem jest, że żadna armia nie produkuje sprzętu typu czołg do magazynów. Magazynować tj składować można amunicję.
Faktem kolejnym jest, że ten sprzęt w magazynach swoją eksploatację już przeżył. Rosja wprowadzając czołg T-72 magazynowała starsze T62/64 czy T55 bo one nadal były wtedy równoważnym przeciwnikiem dla np Chin.

Odnośnie dronów: mam wrażenie, że pierwszym dronem bojowym był...niemiecki V1 i ciekawostka miał nawigację.

I cały czas mieszamy Putina i Rosję. Czy sankcje obchodzą Putina? Tak samo jak Kim Dzong Una
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”