Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: jasiu... » 10 wrz 2025, 20:04

IMPULS3 pisze:
10 wrz 2025, 18:13
Więc nie demonizuj prostych rozwiązań.
Rozwiązanie teoretycznie jest proste, tyle że jego wyprodukowanie wymaga bardzo dużej precyzji. Mógłbyś sprawdzić, ile taki moduł, wykorzystywany choćby w samolotach pasażerskich, kosztuje. Ponieważ lubisz filmy, to żebyś wiedział o co chodzi:

IMPULS3 pisze:
Stare i niemodne, nawet jest dużo filmów na YT
Przecież artykuł z CNN jest z 8 sierpnia 2025 roku. Czy materiał, który ma miesiąc jest stary? I czy rzeczywiście CNN stał się nie modny, bo rację to może mieć gość z kamerką z jutuba, ale nie amerykański ogromny portal?
IMPULS3 pisze:
ile by nie narobił bałaganu na świecie to rosja wiecej traci
Według twoich obliczeń pewnie tak. Wygląda na to, że Putin liczy na innym kalkulatorze, skoro nadal to ciągnie.
IMPULS3 pisze:
10 wrz 2025, 18:30
Coś z założeń osiagnął putin?
Jak się porówna mapę Ukrainy sprzed wojny i dzisiaj, to widać, że trochę osiągnął. I jak się popatrzy, to ta część pod okupacją rosyjską rośnie a nie zmniejsza się. Wybrali się Ukraińcy na tereny Rosji w ramach odwetu i jak się to dla nich skończyło? Chyba, że już nie pamiętasz.
forestgril pisze:
10 wrz 2025, 19:06
Panowie, zamiast tutaj pierdniczyć, trza drony robic
Tobie też się wydaje, jak IMPULSowi, że to taka prosta sprawa? A co, jeśli twoje drony, zamiast gonić wroga, zaczną wybuchać w Budapeszcie, albo w Rzymie?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: IMPULS3 » 10 wrz 2025, 20:21

jasiu... pisze:Mógłbyś sprawdzić, ile taki moduł, wykorzystywany choćby w samolotach pasażerskich, kosztuje.

Ty tak na poważnie chcesz porównywać te dwa urządzenia latajace? Jasiek :) ....
jasiu... pisze:Przecież artykuł z CNN jest z 8 sierpnia 2025 roku.

Pierwsze to podały rosyjskie media i to w formie filmowej wiec rozumiesz...
jasiu... pisze:Według twoich obliczeń pewnie tak. Wygląda na to, że Putin liczy na innym kalkulatorze, skoro nadal to ciągnie.

Nie będe pisał w kolo tego samego.
jasiu... pisze:Jak się porówna mapę Ukrainy sprzed wojny i dzisiaj, to widać, że trochę osiągnął. I jak się popatrzy, to ta część pod okupacją rosyjską rośnie a nie zmniejsza się. Wybrali się Ukraińcy na tereny Rosji w ramach odwetu i jak się to dla nich skończyło? Chyba, że już nie pamiętasz.

pamiętam, i co z tego, to też pokazało ze nie było w tamtym momencie w Rosji wystarczających wojsk do obrony w tym bardziej kontrofensywy.
Natomiast co do zdobyczy terytolialnych to możesz mi powiedzieć co by to miało z mienić w Rosji? Coś mnie ominęło, czy nadal ten kraj jest największym krajem swiata z mizernym zaludnieniem? A może się skurczył?
jasiu... pisze:Tobie też się wydaje, jak IMPULSowi, że to taka prosta sprawa? A co, jeśli twoje drony, zamiast gonić wroga, zaczną wybuchać w Budapeszcie, albo w Rzymie?

Wiesz co zabija produkcję takich dronów? Papierologia, przepisy brak prywatnych firm w zbrojeniówce itd... Lobby jest tylko po jednej stronie.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 61

Post napisał: szopenn » 10 wrz 2025, 20:25

IMPULS3 pisze:Możesz nie wierzyć i ja tu nic nie poradzę, natomiast może aby sobie coś uzmysłowić to wyobraż sobie ile trzeba amunicji aby zrównać z ziemię różne miasta, budynek za budynkiem. To nie są małe ilości i początek wojny pokazał ze faktycznie nie liczyli się z amunicją ale póżniej było gorzej. Z resztą przestawienie w tryb wojenny gospodarki i zakłady zbrojeniowe w tryb ciągły też duzo mówi.
I ja wiem że ile by argumentów nie dać to zawsze będzie za mało jak ktoś się uprze.

nie wiesz nic, może na stole u trumpa było coś podpisane ze tylko drony i nic więcej. Nie wiemy nic. Tak sobie możemy bajać. Baa.... kiedys było uwielbienie hitlera, stalina, dzisiaj putina i trumpa. Nawet kima pewnie niektórzy kochają.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 80
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 wrz 2025, 20:37

Jeden i ten sam temat w mediach na okrągło od samego rana. Nakręcają panikę jak przy kowidzie.
Po tym co wtedy odwalili nie wierzę w nic co pokazują w główne media.

A tak w sprawach ważnych:
Obrazek
Pisiory farbowane lisy będą opowiadać i obiecywać a jak przyjdzie zadecydować w interesie Polski to się wstrzymują.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 10 wrz 2025, 20:45

:D

dlatego lepiej glosować na tych prawdomównych :D

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 wrz 2025, 21:04

szopenn pisze:nie wiesz nic, może na stole u trumpa było coś podpisane ze tylko drony i nic więcej.

Problem w tym że to się zaczeło zanim nastał wielmożny egocentryczny Amerykanin.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 10 wrz 2025, 21:14

IMPULS3 pisze:Problem w tym że to się zaczeło zanim nastał wielmożny egocentryczny Amerykanin.

hmmm.... twoje przekonywanie niesie bezpośrednią korelacje dawnych rozmów z jasiem.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 wrz 2025, 21:18

szopenn pisze: twoje przekonywanie niesie bezpośrednią korelacje dawnych rozmów z jasiem.

Bo Wy w tych teoriach spiskowych nie macie spójności, dlatego te niby fakty są proste do zbicia. A to już Wam nie pasuje do obrazu jaki chcecie mieć. I to jest problem prawda? :P

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 10 wrz 2025, 21:21

IMPULS3 pisze:Bo Wy w tych teoriach spiskowych nie macie spójności, dlatego te niby fakty są proste do zbicia. A to już Wam nie pasuje do obrazu jaki chcecie mieć. I to jest problem prawda? :P

z mojej strony nie padłą ani jedna teoria spiskowa, po prostu ja nie wiem czy magazyny rosji są puste. Nie mam na to dowodów. Nie gloryfikuje putina jak jaś, to śmieć.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 wrz 2025, 21:27

szopenn pisze: po prostu ja nie wiem czy magazyny rosji są puste. Nie mam na to dowodów.

Za to żadnego argumentu nie przyjmujesz bo nie pasuje do tego czego się trzymasz. I gdybym napisał że tak są pełne w 70% to już byś był za tym bezkrytycznie. I tym sie różnimy, ja sledzę i wyciągam wnioski. Nie mam żadnego pierwotnego założenia ale fakty pokazują co jest bardziej pewne a co nie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”