Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: jasiu... » 03 wrz 2025, 20:06

IMPULS3 pisze:
03 wrz 2025, 18:50
Jego narracja była przez lata taka sama
Bo ci przypomnę, jaka była przez wszystkie lata narracja KO i Tuska. Masz kwotę wolną od podatku na poziomie 60 tys. rocznie? To jest polityka.
IMPULS3 pisze:
03 wrz 2025, 18:50
Nie wiem co on gada bo nie oglądam
I tu jest twój problem. A myślę, że o Starlinkach, nadających z Rumunii, za które płaci Polska powinieneś obejrzeć.

A może wiesz, ile z ogromną rzeszą Ukraińców, uciekających przed wojną, przeszło do strefy Schengen osób, które będą tutaj tworzyły piątą kolumnę? Możesz odpowiedzieć oczywiście, że żaden z ludzi sterowanych z Kremla się przy okazji nie urządził a te akty podpaleń, czy...

Ot takie to wszystko przypadkowe.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: IMPULS3 » 03 wrz 2025, 20:55

jasiu... pisze: To jest polityka.
Polityka a geopolityka to jednak czymś się różni, prawda?
jasiu... pisze:A może wiesz, ile z ogromną rzeszą Ukraińców, uciekających przed wojną, przeszło do strefy Schengen

No własnie tu jest problem, bo ja mówię o geopolityce i zagrożeniu dla nas jako państwa a Ty o tym że ktoś tam zwiał i mąci lokalnie w jakimś mieście. To też nie jest to samo.
Aha, i wygoglowałem sobie tego speca z filmiku, no więc:
"Zawodowo - konsultant i trener szefów sprzedaży oraz sprzedawców. Z zamiłowania - komentator rzeczywistości, która kręci się wokół nas coraz szybciej i w coraz mniej racjonalnym kierunku."
No cóż, nie jest to dla mnie żadne wartosciowe żródło informacji. Takich speców to na każdej ulicy znajdę i to niekoniecznie trzeźwych.
Po za tym czemu te szkoleniowce nie wezmą jakiejś upadającej firmy i nie pokażą jak ją wskrzesić? Przeciez są tacy mądrzy i wybitni... Daj spokój z takimi znawcami.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 04 wrz 2025, 16:53

Całe szczęście, że nie było internetu w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Naczytałbyś się o ludziach, którym nie po drodze było z władzą. Ot przykład księdza Popiełuszki, który przechowywał podziemne czasopisma, ale i farbę drukarską, granaty z gazem łzawiącym, naboje i materiały wybuchowe. To się nazywało "prowokacja na Chłodnej" i sporo ludzi po takich incydentach wyrabiało sobie zdanie o ówczesnej opozycji. Co to za problem dziś podkopać czyjąś wiarygodność?

Oczywiście, możesz wierzyć, że Ukraina jest krystaliczna, jak nie przymierzając dziewczyna z piosenki Kultu "Baranek".

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 04 wrz 2025, 17:18

jasiu... pisze:Oczywiście, możesz wierzyć, że Ukraina jest krystaliczna,

Nie napisalem że taka jest i nie napiszę ze któreś państwo takie jest. Ale ja mówię o bezpieczeństwie narodowym i geopolityce a nie duperelach. I zamiast budować w obecnej nieciekawej sytuacji jakieś wspólne cele to jedni skłócają nas z Ukrainą inni z Niemcami a jeszcze inni z innymi. Finał będzie taki jak zawsze, czyli przez pojedyńczych matołów my jako kraj będziemy osamotnieni.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 wrz 2025, 17:25

jasiu... pisze:
04 wrz 2025, 16:53
Ot przykład księdza Popiełuszki,
Toś pojechał :) Zrównać Wydział X z byle wioskowym głupkiem z dostępem do szybkiego internetu. :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 04 wrz 2025, 17:33

jasiu... pisze:Co to za problem dziś podkopać czyjąś wiarygodność?

Ten pan z poniższego filmu mówi dokladnie to co ja uważam. I nie jest to byle kto bo jest to człowiek nauki. I ja jemu bardziej wierzę bo on ma dane na których się opiera. Mówi to jka jest obecnie w kwestii informacji w 18.30 minucie filmu.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 04 wrz 2025, 19:53

O widzisz.

Prawdziwa informacja jest ta, która nam się podoba. To święte słowa. Jeśli ktoś łyknie jednego niusa i uzna, że ten nius odpowiada jego wyobrażeniom, to dalej nie szuka.

Kiedyś mówiło się, że prawda leży po środku. Nie zrozum mnie źle, problem sprzedawanych na aukcjach starlinków jest znany. Podobnie jak i kilka innych innych poruszanych w filmie problemów.

Ostatni raz, jak byłem w Katowicach, dojeżdżałem z lotniska na tamtejszy dworzec autobusowy. I coś zauważyłem. Wejdź sobie na stronę Flixbusa i zobacz ile autobusów dziennie kursuje z Katowic do Kijowa. Albo do Odessy. I te autobusy nie boją się tak w czasie wojny jeździć? A kto tymi autobusami w takim razie jeździ?

Materiał z 28 sierpnia. Jak cierpią Ukraińcy w czasie wojny (okolice Odessy). Ukrainka nagrała:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 04 wrz 2025, 21:58

jasiu... pisze: Nie zrozum mnie źle, problem sprzedawanych na aukcjach starlinków jest znany. Podobnie jak i kilka innych innych poruszanych w filmie problemów.

Ty swoje i nic więcej . Nie dogadamy się. Nie interesuje Cię nic poza takimi właśnie głupotami w stylu kto coś tam zrobił i ile na tym zarobił.
Poddaje się bo to nie ma sensu.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 05 wrz 2025, 14:39

IMPULS3 pisze:
04 wrz 2025, 21:58
Nie interesuje Cię nic poza takimi właśnie głupotami w stylu kto coś tam zrobił i ile na tym zarobił.
Jeśli dla ciebie jest głupotą interesowanie się, dlaczego polski podatnik sponsoruje ukraińskich cwaniaków, to faktycznie nie ma o czym mówić.

Prawda jest taka, że obecnie Ukraina jest podzielona na dwie strefy, rozgraniczone frontem. To co jest okupowane żadnej pomocy nie dostaje. Pomoc trafia do tej części, która jest nadal niepodległa.

I w czasie, kiedy Niemcy, USA, czy Francuzi zapewniają sobie zyski z ewentualnej odbudowy ukraińskiej infrastruktury, Polska finansuje wszystko z twoich między innymi podatków. Podoba ci się to? A dodatkowo o wielu rzeczach milczy.

Wiesz co było treścią umowy Trumpa z Zelenskim na temat pierwiastków ziem rzadkich? Wiesz może co było treścią zawartej przez Niemcy i Ukrainę umowy z dnia 18 listopada zeszłego roku "über Zusammenarbeit in den Bereichen Wissenschaft, Technologie, Innovation und Hochschulbildung"? A przecież Macron również rozmawiał o ukraińskim licie i tytanie.

A co zapewnił sobie, podpisując umową z Ukrainą polski rząd?

Też nie wiem. Polacy zostali wyr..... bez mydła, tak coś mi się wydaje. Przekonamy się prawdopodobnie, jak Claas i Deutz-Fahr zaczną zbierać pszenicę na ukraińskim czarnoziemie. I nagle się okaże że to ziarno najwyższej klasy, a dla pszenicy z Polski pozostanie Sudan i Etiopia.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 05 wrz 2025, 16:14

jasiu... pisze:Jeśli dla ciebie jest głupotą interesowanie się, dlaczego polski podatnik sponsoruje ukraińskich cwaniaków, to faktycznie nie ma o czym mówić.

Bo to nie ma znaczenia. W grę wchodzą tak duze pieniądze że to co jest zmarnowane się po prostu nie liczy.
A najważniejsza rzecz to to że póki co putin nie osiągnął tego że moze sobie stanąć na ukraińskiej ziemi tuż przy naszej granicy.
PS. Tuskolandja wczoraj powiedziala ze miesięcznie nas czyli polskę amerykański żołnierz kosztuje 15.000. dlarów. Wiec jeśli jest ich 10.000. złołnierzy to miesięcznie placimy jako kraj 150.000.000. dolarów. To jest cena niby bezpieczeństwa za jeden miesiac. A to tylko żołnierze a gdzie reszta? Wiec Ty mi tu o jakiś drobiazgach ukraińskich piszesz... (kropki pomiędzy cyframi dla lepszego widzenia zer, :P )
Jasiek, z czałym szacunkiem ale nie rozumiesz o co w tym chodzi dlatego zajmujesz sie plotkami a nie poważnymi sprawami.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”