Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: IMPULS3 » 06 wrz 2025, 18:18

jasiu... pisze: Cele wojenne Putina

- stworzyć strefę buforową między NATO a Rosją;
- uniemożliwić Ukrainie przystąpienie do NATO ;
- utrzymać sojusz zachodni z dala od Morza Azowskiego ;
- zapewnić dostęp do Morza Czarnego przez Krym.

Widzisz i to jest cala rozmowa z Tobą. Coś tam sobie gdzieś wyczytasz ale fakty to już Cię nie interesują.
A fakty to po pierwsze przemówienie putina w momencie inwazji i zaatakowanie Ukrainy w taki sposób aby ją przejąć. W całości anie jakieś kawałki. Wskazywało na to to ze wojska rosyjskie nie szły na Krym tylko na Kijów! Dlatego w pierwszym dniu tej wojny najlepsze oddziały rosyjskich sił specjalnych walczyły o lotnisko HOSTOMEL bo to było miejsce strategiczne. Na szczęście przegrały.
Natomiast to że póżniej ta ruska kanalia zmieniała cele specjalnej operacji wynikało z porażek jakie ponosiły rosyjskie wojska a nie z przemyślanej strategii.
jasiu... pisze:A ludzie? A to sobie jedź na południe Włoch i zobacz, co się z ludźmi stało, których ziemie przejęły firmy produkujące na tysiącach hektarów

Nie trzeba nigdzie jeżdzić, to się dzieje wszędzie tylko skala jest różna.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 61

Post napisał: szopenn » 06 wrz 2025, 20:17

IMPULS3 pisze:A ja mam polską i nie narzekam.

tlenówka czy zbiornik z dziurą? firma?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Post napisał: jasiu... » 06 wrz 2025, 20:22

IMPULS3 pisze:
06 wrz 2025, 18:18
A fakty to po pierwsze przemówienie putina w momencie inwazji.
No widzisz, a ja nie wpadłem na pomysł, że on wówczas w tym przemówieniu zwyczajnie nie ściemniał.

Ten artykuł jest w miarę logicznie napisany. Polecam skorzystać z translatora google i przeczytać. Bo wnioski są ciekawe i zakładające różne scenariusze.

A jeśli chodzi o wątek ukraińskiego zboża, to jeden ze znajomych, który dodatkowo para się hodowlą mówił mi, że teraz będzie łatwiej, bo pojawi się ukraińska pasza dla jego blondynek i uzyskanie schnitzla będzie tańsze.

W tym kontekście jeszcze jedno zdanie z cytowanego artykułu:

Podczas gdy Zachód jest oburzony na Putina, większość świata pozostaje neutralna. Dla wielu krajów Afryki, Azji i Ameryki Łacińskiej wojna na Ukrainie jest konfliktem regionalnym . Dyplomacja jest zaniedbywana. Nawet ONZ nie oferuje żadnego rozwiązania.

Zachód w końcu się znudzi, tym bardziej, że na tej wojnie traci. A z jednej strony Niemcom potrzebny jest rosyjski gaz, z drugiej ukraińska pasza, którą Ukraina będzie spłacać otrzymane od Niemiec stare Leopardy i amunicję. Ot taki mamy świat, cokolwiek by o tym nie sądzić.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 06 wrz 2025, 21:06

szopenn pisze: zbiornik z dziurą?

Odpływowa, firmy nie pamietam ale jutro poszukam, to była jakaś krótka nazwa.
jasiu... pisze:No widzisz, a ja nie wpadłem na pomysł, że on wówczas w tym przemówieniu zwyczajnie nie ściemniał.

Rożnica w tamtym czasie była taka że putin mówił z pozycji siły, choć jak się przyjrzysz na jego pysk to zobaczysz ze był spocony wiec nie była to decyzja lekka, nawet jak na takiego zawodowego mordercy.
Natomiast skoro artykuł Cię bardziej przekonuje niz ówczesne kierunki natarcia sił rosyjskich to ja już wiecej tu nic nie poradzę. Ja się opieram jeśli mogę na faktach a jesli ich nie moge zdobyć to dopiero szukam czegoś innego. Ty odwrotnie dlatego mamy inne zdania.
jasiu... pisze: z drugiej ukraińska pasza, którą Ukraina będzie spłacać otrzymane od Niemiec stare Leopardy i amunicję. Ot taki mamy świat, cokolwiek by o tym nie sądzić.

No tak, nie ma to jak uproscić do granic mozliwości aby było czytelnie. Niestety jest to bardziej skomplikowane.
Jasiek, polecam wysłuchać Ci ten filmik to moze się przestawisz, albo i nie, ale wszystko co jest w nim zawarte jest tym pod czym ja się podpisuję. I ni musisz ogladać, wystarczy posłuchać.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 wrz 2025, 21:35

IMPULS3 pisze:Odpływowa,

czyli masz zalegalizowane szambo z dziurą... ;) no ale mniejsza... następnym razem popróbuj tlenówek, może kiedyś coś drgnie i będzie lepiej.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 07 wrz 2025, 10:17

IMPULS3 pisze:Coś tam sobie gdzieś wyczytasz ale fakty to już Cię nie interesują.

puste magazyny rosji:
ocą 7 września Rosja przeprowadziła potężny atak na terytorium Ukrainy, używając bezzałogowych statków powietrznych i rakiet naziemnych. Obrona przeciwlotnicza zneutralizowała 751 celów spośród aż 818 wrogich dronów — podaje portal Ukraińska Prawda.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Post napisał: jasiu... » 07 wrz 2025, 10:27

IMPULS3 pisze:
06 wrz 2025, 21:06
Jasiek, polecam wysłuchać Ci ten filmik
Nie tylko wysłuchałem. Dodatkowo starałem się wysłuchiwać ze zrozumieniem. Przesłuchałem do końca! Pasuje do twojej postawy praktycznie w stu procentach. I dziwne, że nie zaliczasz siebie do osób "które muszą odzyskać zdolność krytycznego myślenia", o których na koniec autor filmu mówi.

Bo ja staram się omijać tych, którzy mają interes w postaci gromadzenia lajków. Staram się docierać do tekstów, publikowanych w miejscach, gdzie nie ma możliwości kliknięcia w łapkę, czy dania suba. Mało tego, staram się nie ulegać pozorom i szukam informacji w różnych miejscach. Nie ograniczam się jedynie do jednej, polskiej narracji.

Ot przykłady - lubię sobie popatrzeć choćby na niezależne mapy zdobyczy terytorialnych, choćby tu: https://storymaps.arcgis.com/stories/36 ... 1cf64bd375 - dlaczego cała inwazja idzie praktycznie po południowych terenach Ukrainy?

Czy dziwne jest to, że przy okazji obrywa zaplecze frontu? Że bombardowane są miejsca, w których nie ma bezpośredniej akcji wojennej? Ależ tak się działo na wszystkich frontach. W czasach II wojny światowej bombardowano np. Londyn. A teraz z tych samych powodów bombarduje się Kijów. Obejrzyj swój filmik o głupocie, zrozumiesz analogie.

No dobra, ponieważ jednym z twoich zarzutów było, że koncentruję się na jednym punkcie widzenia, to opuszczam niemieckie źródła. Zadowolony? Financial Times może być? No to cytujemy: Wojna jest nieprzewidywalna. Jednak najbardziej przekonujące analizy, jakie widziałem, wskazują na powolną porażkę Ukrainy – a problemy z siłą roboczą na froncie stają się coraz poważniejsze. Oznacza to, że całkowite zerwanie rozmów i kontynuacja wojny byłyby prawdopodobnie korzystniejsze dla Rosji niż dla Ukrainy.

Czyli wiemy, czemu Rosja nie chce rozejmu? Więcej masz tutaj: https://www.ft.com/content/f1774ade-72c ... 92db1ccea0

Szukamy dalej? To może po hiszpańsku? Na przykład tutaj: https://theconversation.com/el-futuro-d ... bre-251972

Scenariusz, w którym Rosja wycofa się z okupowanych terytoriów lub w którym Ukraina dobrowolnie zaakceptuje ich utratę, jest mało realny. Ukraina zaakceptowałaby oddzielenie terytoriów jedynie w długim, wieloletnim procesie, w którym naród całkowicie się zredefiniował. To już się stało w Europie : zarówno Niemcy, jak i Polska utraciły ogromne połacie ziemi po II wojnie światowej i z czasem ich społeczeństwa to zaakceptowały.

Spodziewałeś się tego, że znudzeni daleką wojną Hiszpanie dadzą przykład Polski, czy Niemiec, które zaakceptowały swoje straty terytorialne po II wojnie? A więc w dłuższym procesie Ukraina mogłaby zaakceptować utratę tych terytoriów, które im Ruskie urwali.

Zobacz, dokładnie jak w polecanym przez ciebie filmie, staram się poczytać, co się mówi w USA, w Niemczech, czy w Hiszpanii. Z tych elementów staram się wybrać jakiś pasujący do całości schemat. Staram się odrzucić tych, którym zależy na lajkach, a korzystać z źródeł, które reprezentują nawet odległe miejsca. Owszem, Hiszpania daje Ukrainie rocznie obiecany miliard euro, tylko że jak to porównasz z polską pomocą...

Może dlatego proponują Ukrainie polski scenariusz? Polska oddała wam Lwów, to wy oddajcie Odessę! Hiszpanie dość wyraźnie to napisali.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 80
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 07 wrz 2025, 10:44

IMPULS3 pisze:
06 wrz 2025, 08:14
A zachodnich nowych to się nie bali które były i są bardziej elektroniczne? Bez przesady.

Źle na to patrzysz.
Ciągnik im więcej ma elektroniki tym mniej się psuje. A jak się zepsuje, to łatwiej go naprawić, bo wiadomo co się zepsuło.
Jedyny minus jest taki, że nie każdy Bogdan w stodole samemu taki ciągnik naprawi.
No ale jeśli ktoś nie chce tej elektroniki, wciąż mógł i nadal może kupić prostego belarusa lub starego ursusa.
Ale przecież nie o to chodzi.
A w samochodzie też masz dużo elektroniki ale każdy chce jechać wyposażonym komfortowym autem a nie dużym fiatem.
W ciągniku jest to samo - wyposażenie wpływa na komfort pracy, przyspiesza i usprawnia pracę.
Ja mam jeden ciągnik z elektroniką, też już dość stary ale elektroniki sporo jest.
Ale to co się psuje i najgorzej i najdrożej naprawić to mechanika - elektronikę naprawia się bardzo łatwo.

Rolnicy kupowali zachodnie, bo polskiego ciągnika w takiej klasie i mocy nie było.
IMPULS3 pisze:
06 wrz 2025, 08:14
Natomiast atakowanie Ukrainy tylko dlatego że jest dużym producentem rolnym to nie jest żadne wyjście gdzie gra obecnie nie jest skierowana na żywność tylko na bezpieczeństwo wręcz europejskie.

Ale niech sobie będzie i największym na świecie.
Ale jak chce produkować dla Europy, gdzie obowiązują określone normy bezpieczeństwa żywności, niech spełniają te normy.
A dopóki nie spełniają powinien być kategoryczny zakaz opuszczania takiej żywności na europejski rynek!
Tak samo kraje Mercosur - sytuacja taka sama.
Więc albo mamy normy i trzeba je przestrzega albo mamy normy gdzieś i my jako europejczycy również będziemy mogli stosować tańsze i lepsze nawozy i środki ochrony bez europejskich norm, będziemy mieli tańszy prąd i paliwo potrzebne do produkcji, bez europejskich etsow itd.
Póki co Europa zarzyna swoich regulacjami, przez co psuje konkurencyjność.
Poza tym kolejny raz powtórzę - do Europy nie wjeżdża żywność od Ukraińców!
To żywność produkowana na Ukrainie ale przez europejskie i amerykańskie koncerny rolnicze.
A produkują na Ukrainie dlatego, że właśnie tam można produkować taniej bo nie ma chorych europejskich norm.
To jest jawne dymanie Europejczyków a ci się jeszcze cieszą.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 wrz 2025, 16:31

jasiu... pisze:Nie tylko wysłuchałem. Dodatkowo starałem się wysłuchiwać ze zrozumieniem. Przesłuchałem do końca! Pasuje do twojej postawy praktycznie w stu procentach. I dziwne, że nie zaliczasz siebie do osób "które muszą odzyskać zdolność krytycznego myślenia", o których na koniec autor filmu mówi.

No to chyba nasze rozumienie się różni i to dość drastycznie. :P
jasiu... pisze:Bo ja staram się omijać tych, którzy mają interes w postaci gromadzenia lajków. Staram się docierać do tekstów, publikowanych w miejscach, gdzie nie ma możliwości kliknięcia w łapkę, czy dania suba. Mało tego, staram się nie ulegać pozorom i szukam informacji w różnych miejscach. Nie ograniczam się jedynie do jednej, polskiej narracji.

Ale ześ mi teraz dowalił, :) nie wiem o co chodzi ale ja nic o lajakch nie pisałem i nawet nie oczekiwałem bo nie podawalem jakis żródeł informacji gdzie owe lajki mialyby znaczenie, wiec o co chodzi?
jasiu... pisze: dlaczego cała inwazja idzie praktycznie po południowych terenach Ukrainy?

A moze tak łaskawie wrócisz do początkowej fazy tej wojny to coś przejrzysz na oczy? I jak już przejrzysz to moze uda Ci się dojsć do wniosku ze to nie miała być wojna taka jak obecnie tylko szybkie przejęcie. A szybkie przejęcie Ukrainy to nie atak na całość tylko wybrane fragmenty. I jak jeszcze się w to zagłębisz to zobaczysz że 150.000 wojsk ruskich to za malo na atakowanie całej granicy, a jak pierwsze ataki nie wyszły to się okazało że wcale ruskie nie mają tak wielkiej armii jak to było lansowane przed wojną. Więc brak żołnierzy powoduje zawężenie frontu a nie poszerzenie.
jasiu... pisze: to opuszczam niemieckie źródła. Zadowolony? Financial Times może być?

Nie, mozesz nawet cytować żródła z Marsa, niby dlaczego miałyby zmienić moje poglądy które mam na podstawie RZECZYWISTYCH RUCHÓW WOJSK ROSYJSKICH A NIE JAKIŚ LUDZI KTÓRZY NAPISALI JAKIS ARTYKUŁ. Nawet moze gdyby to napisał polski dziennikarz to bym bardziej mu wierzył gdyż miałbym być może rozeznanie że jest to ktoś kogo "znam" i wiem że jest rzetelny. A tak to te Twoje żródła są niczym dla mnie. JA BAZUJĘ NA FAKTACH a Ty na gazetach.
jasiu... pisze:Zobacz, dokładnie jak w polecanym przez ciebie filmie, staram się poczytać, co się mówi w USA, w Niemczech, czy w Hiszpanii. Z tych elementów staram się wybrać jakiś pasujący do całości schemat.

No właśnie, Ty tylko czytasz i to to co Ci pasuje, Bo atak na Kijów jakoś Ci nie pasuje do tej ukladanki prawda?
drzasiek90 pisze:Ciągnik im więcej ma elektroniki tym mniej się psuje. A jak się zepsuje, to łatwiej go naprawić, bo wiadomo co się zepsuło.

Niekoniecznie, prosty przykład gdzie terażniejsze prostowniki rozruchowe palą elektronikę i koszty jej naprawy są wysokie. I wiem że to wina tych trefnych prostowników ale tak sobie ludzie psują swoje drogie zabawki. Dużo też jest problemów z różnymi modułami gdzie nawet poprawna diagnostyka jest cięzka bo ilość rupieci przy silnikach i skrzyniach w nowych ciągnikach przyprawia o ból głowy. A wszystko od wszystkiego jest uzaleznione. I nawet wszelkie kody błędów nie pomagają bo często mówią co innego niz faktyczna usterka.
drzasiek90 pisze:No ale jeśli ktoś nie chce tej elektroniki, wciąż mógł i nadal może kupić prostego belarusa lub starego ursusa.

No wlaśnie, bo co innego ludzie gadają a co innego robią. Jednak prestiż zwycięża a wszelkie przyszłościowe problemy idą na plan dalszy.
Ursus i Białoruś to nie prestiż, pamiętam jak w okolicy kilka lat temu funkcjonował skup swiń i zawsze bawiło mnie jak nowy ciągnik np.110 koni ciągnął wózek z 2 swińmi. No bo przecież starym ciągnikiem nie wypada się pokazać. A póżniej placz bo trzeba z a sterownik zaplacić 20.000 zł bo się zepsuło...
drzasiek90 pisze:Rolnicy kupowali zachodnie, bo polskiego ciągnika w takiej klasie i mocy nie było.

Bez przesady, duża częśc ciągników na wsi to 90-110 koni a te były.
drzasiek90 pisze:Ale jak chce produkować dla Europy, gdzie obowiązują określone normy bezpieczeństwa żywności, niech spełniają te normy.

To jest kolejny mit powtarzany jak mantra. Niech sobie każy pojedzie w sezonie i popatrzy z jaką intensywnoscią się pryska owoce w sadach. 20 razy to jest minimum. Normalnie sama ekologia. Wszystko inne też. I widziałeś aby to ktoś badał? Bo ja nie.
drzasiek90 pisze:A produkują na Ukrainie dlatego, że właśnie tam można produkować taniej bo nie ma chorych europejskich norm.

Nie dlatego, mają bardzo dobre ziemie, (nawet hitlerowskie bandy ładowali je do pociągu i przewozili do Niemiec), ale też i koszta są małe. Nie bez powodu Ukraina jest tak wielkim producentem zbóż a pomału i innych produktów.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 80
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 07 wrz 2025, 17:05

IMPULS3 pisze:
07 wrz 2025, 16:31
Bez przesady, duża część ciągników na wsi to 90-110 koni a te były.
Na małych gospodarstwach 100 KM wystarczy.
Ale na dużych 100 KM to jest o wiele za mało.
Poza tym wspomniany komfort pracy.
Porównaj sobie ursusa z lat 90 i np fergusona z lat 90.
Liczy się komfort pracy.
W ursusie miałeś wszystko na wajchy między nogami, żeby cokolwiek włączyć trzeba się zatrzymać albo gnieść sprzęgło i zgrzytać wajchą.
W fergusonie po prostu wciskasz przycisk.
Skrzynie biegów z dynamiczną zmianą przełożenia pod obciążeniem, to było w latach 90 tych w zachodnich ciągnikach, w ursusie tego nie ma.
A to jest akurat bardzo przydatne przy pracy.
Do tego klimatyzacja, komfortowa cicha kabina.
Przepaść była ogromna już wtedy - później coraz większa. To nie tak, że kupowali "zachodnie" z nienawiści do Polski.
Kupowali zachodnie, bo polskiego spełniającego wymagania nie było.
A co którzy mieli mniejsze wymagania kupowali nasze Ursusy albo sąsiednie belarusy.
IMPULS3 pisze:
07 wrz 2025, 16:31
To jest kolejny mit powtarzany jak mantra. Niech sobie każy pojedzie w sezonie i popatrzy z jaką intensywnoscią się pryska owoce w sadach. 20 razy to jest minimum. Normalnie sama ekologia. Wszystko inne też. I widziałeś aby to ktoś badał? Bo ja nie.
Nie drogi panie - to są fakty.
Nie chodzi o ilość oprysków ale o jakość i środek użyty w oprysku.
Rolnicy w UE nie mogą zakupić i stosować oprysku niespełniającego unijnych norm - a więc pryskają odpryskiem dopuszczonym do stosowania w UE.
Na Ukrainie rolnicy nie mają problemów z tym, więc mogą stosować tańsze, dużo bardziej wydajne ale bardziej szkodliwe opryski.
Tak więź zgadza się, że rolnicy w UE pryskają - bo bez opryski nic by nie było do sprzedania.
Ale pryskają zgodnie unijnymi przepisami.
Rolnicy poza Unią także pryskają, ale środkami nie dopuszczonymi w UE bo ich ta regulacja nie obowiązuje.
Czaisz różnicę?
Nie widzisz problemu w tym, że do UE wjeżdża żywność wyprodukowana przy użyciu środków niedopuszczonych do użycia w UE ze względu na ich negatywne działania?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”