Śruby mają gwint M10, ta ze zdjęcia jest z innej maszyny.
Jak zrobić śrubę z zaokrąglonym jaskółczym ogonem
-
Wotan
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 4
Re: Jak zrobić śrubę z zaokrąglonym jaskółczym ogonem
Gdyby wpust był idealny mógłbym pobawić się w jakieś przyrządy.
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 13
Bo robiłeś coś innego...grzes_rupinski1 pisze: ↑16 sie 2025, 16:38Kolega jak zawsze swoje 3 grosze .
Robiłeś coś co ma z góry określone przesunięcie w taki sposób?
Ja chciałem i nigdy mi nie pasowało.
Zawszy musiałem zastosować uchwyt z niezależnymi szczękami albo podkładki.
-
grzes_rupinski1
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 18
.
Dodane 2 minuty 57 sekundy:
W uchwycie z źle włożonymi szczękami nie masz precyzyjnej regulacji zakresie kilku milimetrów .
Jest regulacja o skok gwintu szczęki .
Dodane 1 minuta 5 sekundy:
Dodane 2 minuty 57 sekundy:
Albo ty nie robiłeś tylko widziałeś .tuxcnc pisze: ↑16 sie 2025, 17:38Bo robiłeś coś innego...grzes_rupinski1 pisze: ↑16 sie 2025, 16:38Kolega jak zawsze swoje 3 grosze .
Robiłeś coś co ma z góry określone przesunięcie w taki sposób?
Ja chciałem i nigdy mi nie pasowało.
Zawszy musiałem zastosować uchwyt z niezależnymi szczękami albo podkładki.
W uchwycie z źle włożonymi szczękami nie masz precyzyjnej regulacji zakresie kilku milimetrów .
Jest regulacja o skok gwintu szczęki .
Dodane 1 minuta 5 sekundy:
Mam M16 ale ich nie przerobi już
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
tuxcnc

To nie jest regulacja, tylko przesunięcie.
Naprawdę nie mam ochoty tłumaczyć Ci rzeczy oczywistych, więc powiem w wielkim skrócie, jak nie zrozumiesz, to twój problem.
Wyobraź sobie że masz dwa uchwyty tokarskie "ze źle włożonymi szczękami" i zaciskasz w nich zwykły wałek. Masz teraz możliwość obrócenia jednego uchwytu względem drugiego i to jest ta regulacja.
Twój problem polega na tym, że chciałeś toczyć wałek włożony ekscentrycznie w uchwyt, a nie zrobić regulowany przyrząd do którego dopiero mocuje się obrabiany przedmiot.
To nie jest to samo.
-
grzes_rupinski1

[/quote]
A więc tylko widziałeś wiesz jakie trzeba uchwyty tokarskie aby zrobić mimośród o przesunięciu 150mm 200mm ?
A przyrząd jest bardzo prosty kol impuls zasugerował jak to na wyglądać .
Ja zrobiłem plansze o średnicy większej niz średnica obrotu . W tej flanszy otwór z gwintem m16 na średnicy obrotu . wkręciłem półprodukt wykonany z pręta o średnicy (u mnie chyba 40) z gwintem m 16 z tyłu nakrętka kontrującą i trochę zabawy i gotowe.
[
tuxcnc pisze: ↑16 sie 2025, 20:28To nie jest regulacja, tylko przesunięcie.
Naprawdę nie mam ochoty tłumaczyć Ci rzeczy oczywistych, więc powiem w wielkim skrócie, jak nie zrozumiesz, to twój problem.
Wyobraź sobie że masz dwa uchwyty tokarskie "ze źle włożonymi szczękami" i zaciskasz w nich zwykły wałek. Masz teraz możliwość obrócenia jednego uchwytu względem drugiego i to jest ta regulacja.
Twój problem polega na tym, że chciałeś toczyć wałek włożony ekscentrycznie w uchwyt, a nie zrobić regulowany przyrząd do którego dopiero mocuje się obrabiany przedmiot.
To nie jest to samo.
A więc tylko widziałeś wiesz jakie trzeba uchwyty tokarskie aby zrobić mimośród o przesunięciu 150mm 200mm ?
A przyrząd jest bardzo prosty kol impuls zasugerował jak to na wyglądać .
Ja zrobiłem plansze o średnicy większej niz średnica obrotu . W tej flanszy otwór z gwintem m16 na średnicy obrotu . wkręciłem półprodukt wykonany z pręta o średnicy (u mnie chyba 40) z gwintem m 16 z tyłu nakrętka kontrującą i trochę zabawy i gotowe.
[
Psycholog ? Czy kto.
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
tuxcnc

Człowieku, co Ty pieprzysz?grzes_rupinski1 pisze: ↑16 sie 2025, 22:28A więc tylko widziałeś wiesz jakie trzeba uchwyty tokarskie aby zrobić mimośród o przesunięciu 150mm 200mm ?
Jakie przesunięcie 200 mm?
Ameryki nie odkryłeś.grzes_rupinski1 pisze: ↑16 sie 2025, 22:28A przyrząd jest bardzo prosty kol impuls zasugerował jak to na wyglądać .
Tak by to miało wyglądać, bo inaczej się przecież nie da.
Mimośród miał być tylko do korekcji ewentualnego błędu "średnicy obrotu", jak to nazwałeś, i regulacja rzędu kilku milimetrów byłaby w zupełności wystarczająca.
Niczego nie zrozumiałeś, wystrugałeś sobie chochoła, a potem dzielnie się z nim rozprawiłeś...
-
grzes_rupinski1

.
Dodane 5 minuty 35 sekundy:
Dodane 5 minuty 42 sekundy:
bo nie mogę już tego gościa czytać. Więcej czasu poświęca na pisanie tych teorii niż zajmuje zrobienie tych śrub. .
Dodane 5 minuty 35 sekundy:
W sankach narzędziowych średnica obrotu to około 150tuxcnc pisze: ↑17 sie 2025, 03:25Człowieku, co Ty pieprzysz?grzes_rupinski1 pisze: ↑16 sie 2025, 22:28A więc tylko widziałeś wiesz jakie trzeba uchwyty tokarskie aby zrobić mimośród o przesunięciu 150mm 200mm ?
Dodane 5 minuty 42 sekundy:
Kolego wrzuć mi na PW wymiary tych śrub zrobię Ci jak chcesz za darmo.
bo nie mogę już tego gościa czytać. Więcej czasu poświęca na pisanie tych teorii niż zajmuje zrobienie tych śrub. .
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
tuxcnc

I ta średnica to przesunięcie?grzes_rupinski1 pisze: ↑17 sie 2025, 11:04.
Dodane 5 minuty 35 sekundy:W sankach narzędziowych średnica obrotu to około 150tuxcnc pisze: ↑17 sie 2025, 03:25Człowieku, co Ty pieprzysz?grzes_rupinski1 pisze: ↑16 sie 2025, 22:28A więc tylko widziałeś wiesz jakie trzeba uchwyty tokarskie aby zrobić mimośród o przesunięciu 150mm 200mm ?
Przesunięcie czego?
Wróćmy do mojego wpisu, z którym próbujesz nieudolnie polemizować, wypisując kolejne głupoty :
Nie rozumiesz?tuxcnc pisze: ↑16 sie 2025, 14:32Tutaj taki przyrząd sprowadza się do tarczy z otworem o średnicy (rzeczywistej a nie nominalnej) dorabianej śruby.
Gdyby ta tarcza była dwudzielna i ekscentryczna, to można by ją mocować w zwykłym uchwycie trójszczękowym, ale ze "źle" włożonymi szczękami, co umożliwiałoby dość precyzyjną korekcję średnicy w zakresie kilku milimetrów.
No cóż, zdarza się.
Ale to co wypisujesz nie ma najmniejszego sensu i daj sobie już spokój, zanim całkiem odjedziesz...
-
grzes_rupinski1

Średnica okręgu po którym obracają się sanki to około 150 mm
na takim okręgu trzeba umieścić śrubę aby zrobić promienie
Ostatnio zmieniony 17 sie 2025, 11:39 przez grzes_rupinski1, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway