piła formatowa cnc
-
bartuss1
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
piła formatowa cnc
mam chyba bzika na punkcie sterowania kazda ruchoma osią. kupiłem sobie taka przecinarke do płytek, tyle ze załoze tarczę do cięcia aluminium i naped podłuzny na srubie kulowej (mam takowa pod ręką) wykorzystam lekko walniety układ z mixpolu (oś Y jest spalona a wykorzystam tylko x) i silniczke 1,89Nm.
przeznaczenie do przecinania pasów blachy aluminiowej, kanciaków itp.
recznie sie posuwu nie da ustalic bo albo przyhamuje tarcze (napęd 1,5kW) albo co gorsza szarpnie, a tak przy ustalonym posuwie powiedzmy 50mm/min utnie sie bez zbednych komplikacji, załączam fotke.
przeznaczenie do przecinania pasów blachy aluminiowej, kanciaków itp.
recznie sie posuwu nie da ustalic bo albo przyhamuje tarcze (napęd 1,5kW) albo co gorsza szarpnie, a tak przy ustalonym posuwie powiedzmy 50mm/min utnie sie bez zbednych komplikacji, załączam fotke.
- Załączniki
-
- formatowka1.JPG (53.56 KiB) Przejrzano 4559 razy
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
termit_tm
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
dlaczego śruba kulowa co z tego ze ja masz ? dostałeś ją ? a jeśli nawet to rozsądniejsze było by sprzedanie jej i kupienie trapezowej szczególnie że miał byś mniejszy skok kulowe to zazwyczaj skok powyżej 5mm a taka pila raczej będzie powolna
widząc budowę tej maszyny to zamierzając ciąć aluminium wolał bym pospawać coś samemu szczególnie w twoim przypadku ....
widząc budowę tej maszyny to zamierzając ciąć aluminium wolał bym pospawać coś samemu szczególnie w twoim przypadku ....
-
bartuss1
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
prowadnice tu sie nie nadają do niczego, cały mostek trzeba zrobic na "normalnych" prowadnicach.
oryginalnie 4 łozyska w jakis rowkach w profilu. napęd bardzo ładnie rozwiązany i zostanie po prostu przełozony
[ Dodano: 2008-03-08, 18:35 ]
przerobiłem rame od termika na piłe, sterowanie z mixpolu troche cienkie, musze pomyslec o m542, predkosc cięcia 50mm/min - profil stalowy scianka 4mm - tarcza do ciecia alu jeszcze nie dotarła, a skoro w stali daje rade to czemu by nie w alu
oryginalnie 4 łozyska w jakis rowkach w profilu. napęd bardzo ładnie rozwiązany i zostanie po prostu przełozony
[ Dodano: 2008-03-08, 18:35 ]
przerobiłem rame od termika na piłe, sterowanie z mixpolu troche cienkie, musze pomyslec o m542, predkosc cięcia 50mm/min - profil stalowy scianka 4mm - tarcza do ciecia alu jeszcze nie dotarła, a skoro w stali daje rade to czemu by nie w alu
- Załączniki
-
- formatowka8.JPG (42.7 KiB) Przejrzano 4503 razy
-
- formatowka7.JPG (43.81 KiB) Przejrzano 4478 razy
-
- formatowka6.JPG (49.64 KiB) Przejrzano 4485 razy
-
- formatowka5.JPG (39.8 KiB) Przejrzano 4478 razy
-
- formatowka4.JPG (52.56 KiB) Przejrzano 4486 razy
-
- formatowka3.JPG (42.13 KiB) Przejrzano 4493 razy
-
- formatowka2.JPG (47.03 KiB) Przejrzano 4508 razy
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
norwid
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 2
Re: piła formatowa cnc
Zastanawiam się nad kupnem piły do produkcji frontów z MDF. Potrzebuję czegoś, co będzie dawało gładkie krawędzie, bez poszarpanych brzegów. Warunki produkcyjne raczej średniego obciążenia.
-
norwid
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 2
W przypadku MDF warto od razu brać maszynę z podcinakiem – szczególnie jeśli pracujesz z materiałami foliowanymi albo lakierowanymi. Ja bym celował w coś klasy Lazzuri FX – mają spory wybór modeli o różnej długości stołu, np. FX 1600 albo FX 2200. Zobacz tutaj: https://www.lazzuri.pl – dość kompaktowe jak na swoje możliwości, a zapewniają dokładne cięcie i łatwą regulację głębokości.
-
birgade
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
Super pomysł na automatyzację przecinarki – szanuję bzika na punkcie precyzyjnego sterowania! Śruba kulowa z silnikiem 1,89 Nm i recyclowany mixpol (oś X) da płynny posuw 50 mm/min bez szarpania tarczą 1,5 kW, idealny do alu blach. Dodaj endswitch na bezpieczeństwo (unikniesz wjazdu w ramę i pożaru od wiórów), podłącz Arduino z GRBL do sterowania (jednym przyciskiem feedrate), użyj mgiełki olejowej do chłodzenia tarczy oraz testuj od 20-30 mm/min z termowizorem. Wygląda obiecująco na fotce – daj znać, jak pierwsze cięcie!