Uziemienie w warsztacie

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Re: Uziemienie w warsztacie

Post napisał: tuxcnc » 17 lip 2025, 19:37

tristar0 pisze:
17 lip 2025, 19:05
chciałbym się dowiedzieć jakie ty posiadasz uprawnienie
Pracowałem jako elektryk. Co prawda było to kilkadziesiąt lat temu, przepisy się zmieniły, instalacje robi się teraz inaczej, ale prąd nadal płynie tak samo.
A teraz się ode mnie odpieprz, bo się znowu robisz upierdliwy.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 17 lip 2025, 22:36

tuxcnc pisze:Pracowałem jako elektryk. Co prawda było to kilkadziesiąt lat temu, przepisy się zmieniły, instalacje robi się teraz inaczej, ale prąd nadal płynie tak samo.
I wszystko w temacie ,a prąd kiedyś płynął tak samo do odbiorcy .Dziś już nie koniecznie bo jakbyś nie wiedział to przy fotowoltaice potrafi płynąć od odbiorcy .

Dodane 1 minuta 47 sekundy:
tuxcnc pisze:znowu robisz upierdliwy
Jakże bym śmiał to twoja domena pr***ieprzać się do wszystkich i w każdym temacie.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 18 lip 2025, 05:26

tristar0 pisze:
17 lip 2025, 22:36
jakbyś nie wiedział to przy fotowoltaice potrafi płynąć od odbiorcy .
I to jest kwintesencja twojej wiedzy i inteligencji.
Ty się w ogóle zastanawiasz jakie debilizmy wypisujesz?
Od początku Wszechświata prąd płynie od wyższego potencjału do niższego, taką drogą, która stawia mu najmniejszy opór i żadna fotowoltaika niczego w tym nie zmienia.
Jak jedną ręką złapiesz za fazę, a drugą za uziemienie, to możesz tego eksperymentu nie przeżyć - to miałem w tym wątku do powiedzenia.
Masz w tej sprawie inne zdanie?
Bo jeśli nie, to idź sobie pobiegaj, bo mnie nie bawi "dyskusja" z szydercą, któremu prąd płynie od odbiorcy do producenta.
Szczególnie, że jesteś do bólu przewidywalny i zawsze realizujesz ten sam scenariusz - najpierw przypieprzasz się bez sensu, a potem robisz z siebie idiotę...

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 18 lip 2025, 23:02

Gdyby było z kim dyskutować to może byłby i sens a skoro ty jesteś od 20 -lat nie w temacie to co mam cię uczyć czy tolerować chamstwo jakie sobą reprezentujesz . A w temacie prąd płynie w liniach energetycznych w tą stronę gdzie jest jego pobór . wiec dziś pobrałem na dom 1700w a do sieci oddałem 3250 w więc w którą stronę popłynął prąd ? .I cały czas mowa o sieci energetycznej a nie o twoich fantazjach .

Dodane 2 minuty 47 sekundy:
I nie wymądrzaj się na temat teoretycznie skoro praktycznie jesteś dwadzieścia lat opóźniony,jak to sam przyznałeś.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 lip 2025, 05:15

tristar0 pisze:
18 lip 2025, 23:02
prąd płynie w liniach energetycznych w tą stronę gdzie jest jego pobór (...) więc w którą stronę popłynął prąd ?
Nawet nie trzeba udowadniać, że jesteś idiotą, wystarczy Cię zacytować....

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: szopenn » 19 lip 2025, 09:11

Od kiedy pamiętam, mogę rzucić tematy, każdy temat uziemieniowy jest przez tuxa niszczony. Bo on zawsze musi napisać że przecież miedź jest przewodnikiem. Debil. Zgłaszajmy go - sprawmy żeby na forum było "normalnie".

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 lip 2025, 10:15

szopenn pisze:
19 lip 2025, 09:11
Bo on zawsze musi napisać że przecież miedź jest przewodnikiem. Debil. Zgłaszajmy go
Nie przypominam sobie...
Możesz wskazać gdzie tak napisałem?
szopenn pisze:
19 lip 2025, 09:11
Debil. Zgłaszajmy go
Najpierw zgłoś siebie.

-----------

Tak do wszystkich.

Napięcie 230V jest niebezpieczne i może spowodować śmiertelne porażenie.
Dlatego nigdzie i pod żadnym pozorem nie można tolerować debilizmów w rodzaju "przez uziemienie nie płynie prąd", bo ktoś może w to uwierzyć i zapłacić za to życiem.
I tylko z tego powodu, w tematach o uziemieniu, psuję dobre samopoczucie nieukom i ignorantom.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 20 lip 2025, 07:47

tuxcnc pisze:pod żadnym pozorem nie można tolerować debilizmów w rodzaju "przez uziemienie nie płynie prąd"
W instalacji elektrycznej współczesnej czyli TN-C-S nie płynie prąd i naucz się tego raz na zawsze po to jest układ różnicowo prądowy z zabezpieczeniem od 10- 30mAw standardzie . Nie myl przewodu PE z przewodem N .
tuxcnc pisze:psuję dobre samopoczucie nieukom i ignorantom
Raczej jaki ten osioł jest to widać .

Dodane 6 minuty 14 sekundy:
tristar0 pisze:nie płynie prąd i naucz się tego raz na zawsze
przez uziemienie jakbyś zrozumieć nie potrafił .

Dodane 15 minuty 37 sekundy:
Wiec może wytłumaczyć jak debilowi skoro to jest jego ulubione słowo jego na forum ,W instalacji elektrycznej jest "zero robocze" i "zero ochronne" . A po to jest ochronne by na tym przewodzie gdy pojawi się prąd to cała instalacja zostaje rozłączone nie porażając prądem , bo jak to zostało naukowo dowiedzione do 30mA przepływ prądu nie jest śmiertelny !. I jakakolwiek dalsza rozmowa i ignorantem któremu w życiu nic nie wyszło jest bezcelowa !.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 20 lip 2025, 09:22

tristar0 pisze:
20 lip 2025, 08:03
nie płynie prąd (...) gdy pojawi się prąd
Już pisałem, że wystarczy Cię zacytować....
W przewodzie ochronnym prąd nie powinien płynąć, ale może płynąć, co stanowi bardzo istotną różnicę.
Natomiast co do różnicówki, to już pisałem, że działa ona na zasadzie porównania prądów w dwóch przewodach (to co wpływa powinno wypływać). To też warto wiedzieć, że zadziałanie różnicówki może nie mieć żadnego związku z istnieniem przewodu ochronnego.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 20 lip 2025, 10:42

tuxcnc pisze:racowałem jako elektryk. Co prawda było to kilkadziesiąt lat temu, przepisy się zmieniły, instalacje robi się teraz inaczej
a ty nadal głupi jesteś , pierwsze instalacje i wyłączniki różnicowo prądowe były już w latach 20 XX wieku . Jak nie masz pojęcia do się doucz

Dodane 38 sekundy:
zacznij od tego na początek http://www.edwardmusial.info/pliki/rcd_01.pdf

Dodane 23 minuty 41 sekundy:
jakby tego było mało : cytat https://inzynierbudownictwa.pl

instalacja elektryczna musi być zgodna z przepisami określonymi w rozporządzeniu z 2002 r. [2] oraz przywołanymi w nim Polskimi Normami. Większość budynków z wielkiej płyty jest zasilana z sieci w układzie TN-C. Jest to sieć czteroprzewodowa, w której występuje wspólny przewód ochronno-neutralny PEN. Zgodnie z postanowieniami przepisów [2] wspólny przewód ochronno-neutralny w instalacji ułożonej na stałe powinien mieć przekrój żyły miedzianej (Cu) nie mniejszy niż 10 mm2 lub aluminiowej (Al) 16 mm2, czyli w większości obwodów dużo większy niż przekroje żył fazowych. Aby tego uniknąć, należy stosować układy TN-S lub TN-C-S (pięcioprzewodowe). W obu tych przypadkach przewód ochronno-neutralny PEN rozdziela się na dwa niezależne przewody: ochronny PE i neutralny N.

Ponadto rozdzielenie przewodu PEN pozwala zlikwidować wiele niepożądanych zjawisk, takich jak:

– możliwość pojawienia się napięcia fazowego (230 V) na metalowych obudowach odbiorników w przypadku przerwania przewodu PEN;

– przepływ w przewodzie PEN prądów wyrównawczych wywołanych niesymetrią obciążeń skutkujących pojawieniem się napięć w przewodzie PEN1 niekorzystnych dla odbiorników.

Rozdział przewodu ochronno-neutralnego PEN na dwa odrębne przewody spełniające różne funkcje (przewód ochronny PE i neutralny N) w przypadku układu TN-C-S powinien mieć miejsce w złączu lub w głównej rozdzielnicy budynku. Punkt tego rozdziału musi być uziemiony dla utrzymywania potencjału ziemi na przewodzie ochronnym PE. Przewód ochronny PE powinien być ponadto uziemiony także w innych możliwych punktach. Wielokrotne uziemianie przewodu PE zapewnia lepszą ochronę od porażeń oraz ogranicza asymetrię napięć podczas zwarć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”