Uziemienie w warsztacie
-
Puchacz1691
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
Uziemienie w warsztacie
Mam hobbystyczny warsztat na tyłu starego domu. Instalacja nie ma uziemienia. Do warsztatu mam doprowadzone zasilanie 3f. Czy jeśli w warsztacie wbiję w ziemię uziom to i podłączę do instalacji to będzie to miało jakiś sens?
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Uziemienie w warsztacie
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 10
Jeśli zadajesz takie pytanie, to znaczy że nie będzie to miało sensu.Puchacz1691 pisze: ↑08 lip 2025, 10:18Czy jeśli w warsztacie wbiję w ziemię uziom to i podłączę do instalacji to będzie to miało jakiś sens?
Uziemienie może zabezpieczać (jeśli jest prawidłowo wykonane), jak i może być przyczyną śmiertelnego porażenia (jeśli przez uziemienie zamknie się obwód).
Dlatego uziemienia nie stosuje się zawsze i wszędzie, a tylko tam, gdzie jest to uzasadnione.
Dodane 3 minuty 51 sekundy:
Nie wiem kto to pisał, ale dałem radę doczytać tylko do połowy, takie to są herezje.
-
strikexp

- Posty w temacie: 1
Bardziej użyłbym bednarki. Istotna jest rezystancja uziemienia, powinna być bardzo mała. Do tego potrzebujesz bezpiecznika różnicowoprądowego aby odłączał w przypadku upływu prądu poza obwodem fazowym.
Tak naprawdę standardem teraz jest instalacja 5-cio przewodowa. Trzy fazy, neutralny i uziemienie. Gdy używasz zasilania jednofazowego to prąd płynie pomiędzy przewodem fazowym a neutralnym.
Zadawałem niedawno podobne pytanie na elektrodzie, najlepiej uziemienie i przewód neutralny podciągnąć bezpośrednio z domu przewodem 5-cio żyłowym.
Tak naprawdę standardem teraz jest instalacja 5-cio przewodowa. Trzy fazy, neutralny i uziemienie. Gdy używasz zasilania jednofazowego to prąd płynie pomiędzy przewodem fazowym a neutralnym.
Zadawałem niedawno podobne pytanie na elektrodzie, najlepiej uziemienie i przewód neutralny podciągnąć bezpośrednio z domu przewodem 5-cio żyłowym.
-
tuxcnc

Wyrażasz się bardzo nieprecyzyjnie.strikexp pisze: ↑13 lip 2025, 20:16Bardziej użyłbym bednarki. Istotna jest rezystancja uziemienia, powinna być bardzo mała. Do tego potrzebujesz bezpiecznika różnicowoprądowego aby odłączał w przypadku upływu prądu poza obwodem fazowym.
Przewód neutralny też jest uziemiony, tylko w pewnej odległości. Wynika z tego, że prąd może sobie płynąć przewodem fazowym i uziemieniem, co właśnie jest niebezpieczne dla użytkownika.
Natomiast istota działania wyłącznika różnicowoprądowego jest zgodna z jego nazwą, czyli porównuje się prąd w przewodach fazowym i neutralnym i odcina fazę jeśli zostanie wykryta różnica.
Czyli podsumowując, przy wyłączniku różnicowoprądowym można uziemiać dowolnie wszystko, ale bez róznicówki takie uziemienie może być przyczyną śmiertelnego porażenia (prąd popłynie do uziemienia, ale róznicówka nie zadziała, bo jej nie ma).
-
tristar0

przyganiał kocioł garnkowituxcnc pisze:Wyrażasz się bardzo nieprecyzyjnie.
w jakiej ? bo wg prawa energetycznego powinien być na każdym słupie elektrycznym i nie dalej jak 500metrów .W większości przypadków mowa o sieci energetycznej typu TN-C gdzie przewód neutralny wychodzi z transformatora który pracuje w układzie gwiazdy i ten neutralny to jest środek , dodatkowo na słupach energetycznych powinno być uziemienie. jak w temacie "uziemienie w warsztacie " można rozumieć jako rozdział przewodu PEN na PE +N czyli przejście w układ TN-C-S i różnicówkę tak przedstawioną .Tylko słowem nie wspomniałeś że przewód PEN po rozdziale na na PE+ N nadal są z sobą połączone przed tą różnicówką .A przewód PE powinien być dodatkowo uziemiony przy domu budynku najlepiej szpilką uziemiającą od 3-do 6 metrów w ziemi i podłączony przewodem 10mm2 z przewodem neutralnym inaczej zwanym PEN.tuxcnc pisze:Przewód neutralny też jest uziemiony, tylko w pewnej odległości
Dodane 8 minuty 56 sekundy:
TAK pod warunkiem że zrobisz wszystko zgodnie ze sztuką a nie na sztukę .Popatrz sobie nawet na tym YT jak fachowcy to robią ,nie domorośli szpece jak tux .Puchacz1691 pisze: Czy jeśli w warsztacie wbiję w ziemię uziom to i podłączę do instalacji to będzie to miało jakiś sens?
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Puchacz1691
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
RCD mam. Wbiłem 3m pręta obok warsztatu i podłączyłem do skrzynki przewodem 16mm ² .
-
tristar0

w większości wypadków jest wystarczające na terenach podmokłych ,gliniastych , w terenie piaszczystym trzeba bić głębiej ,najlepiej było by dla świętego własnego spokoju sprawdzić rezystancję .https://rst.pl/pomiary-rezystancji-uziemienia/Puchacz1691 pisze:Wbiłem 3m pręta obok warsztatu
zwróć uwagę na Tablica 1. Współczynniki sezonowych zmian zastępczej rezystywności gruntu
Dodane 3 minuty 39 sekundy:
Z drugiej strony wszystkiego sam nie zrobisz więc czasem warto zaprosić jakiegoś elektryka z uprawnieniami na pomiary ,zrobi protokół i śpisz spokojny latami i wiesz że wszystko jest ok .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
tuxcnc

Ty to jednak trollem jesteś...
Zadajesz debilne pytanie, sam sobie na nie odpowiadasz i twierdzisz że to dowód na to, że ja głupi jestem.
"500metrów" to nie jest "w pewnej odległości"?
Bezdyskusyjnie jest.
Widzisz, ja nie zamierzałem pisać tu doktoratu, a jedynie zwrócić uwagę na fakt, że uziemieniem można zamknąć obwód, bo gdzieś (i nie ważne konkretnie gdzie) łączy się ono z przewodem neutralnym.
Chcesz się powyżywać i udowodnić że mądrzejszy jesteś?
To weź się za takie debilizmy z linkowanego tutaj https://www.ebmia.pl/wiedza/porady/auto ... ym-polega/
W przewodach uziemiających nie płynie prąd oraz posiada on bardzo niski opór elektryczny. Dzięki bezpośredniemu połączeniu z ziemią prąd z uszkodzonego gniazdka czy urządzenia nie przepłynie przez człowieka, lecz właśnie przez przewód uziemiający. Odprowadzi do ziemi zbędne ładunku, gdzie rozpłyną się nie powodując szkód dla otoczenia.
-
tristar0

Nie czuje potrzeby mając uprawnienia energetyczne od 20 lat łącznie z pomiarami ,ale chciałbym się dowiedzieć jakie ty posiadasz uprawnienie no chyba żeś takie erotoman gawędziarz elektryk boś kilka falowników made in china podłączył albo ze spawarki za 200pln chciałeś zrobić źródło prądu bodajże indukcyjnego pieca .tuxcnc pisze:Chcesz się powyżywać i udowodnić że mądrzejszy jesteś
w tym przypadku nie śmiem temu zaprzeczyć ,nawet z przytaknę i zgodzę się w całe rozciągłości twojej samooceny .tuxcnc pisze: że ja głupi jestem.