Uziemienie w warsztacie
-
atom1477
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Re: Uziemienie w warsztacie
Tylko że to nie przeczy temu co napisał Tux. Po prostu nie rozumiesz tego co on pisze, albo udajesz i robisz gównoburzę byle tylko Twoje było na wierzchu.
-
tristar0

- Posty w temacie: 10
tuxcnc pisze:To też warto wiedzieć, że zadziałanie różnicówki może nie mieć żadnego związku z istnieniem przewodu ochronnego. tak sobie tłumacz
żadne moje twoje czy kogokolwiek zgodnie z prawem budowlanym od 2002 roku instalacja w nowych budynkach lub z instalacją elektryczną aluminiową ma być wymieniona na miedzianą zrobiona 3 lub 5 przewodowo .Mimo że nie mając w domu czy budynku instalacji 3 lub 5 przewodowej nikt cię nie zmusi na jej wymianę ale w przypadku tym cała odpowiedzialność za powstałe szkody jak pożar ,porażenie prądem spoczywa na właścicielu .atom1477 pisze:robisz gównoburzę byle tylko Twoje było na wierzchu.
Dodane 3 minuty 47 sekundy:
wiec zamiast to tłumaczyć jak tux że zadziałenie może nie mieć żadnego wpływu z istnieniem przewodu ochronnego to jego własna interpretacja .A ustawodawca nie przewiduje własnych interpretacji .
Dodane 4 minuty 40 sekundy:
I to jest koniec własnych interpretacji czy dewagacji bo określa to jednoznacznie prawo budowlane .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
tuxcnc

Gość naczytał się przepisów, których nie rozumie i jest święcie przekonany, że posiadł wszelką wiedzę...
A nie rozumie przede wszystkim tego, że głupie elektrony nic nie wiedzą o istnieniu prawa budowlanego i będą się poruszały zgodnie z prawami fizyki...
-
szopenn

- Posty w temacie: 3
atom1477 pisze:Tylko że to nie przeczy temu co napisał Tux. Po prostu nie rozumiesz tego co on pisze, albo udajesz i robisz gównoburzę byle tylko Twoje było na wierzchu.
Co wnosi to co mówi tux? że miedź przewodzi prąd i każdy przewód lub w większości metal, do którego podepniemy prąd "kopnie" jeśli doprwoadzimy do sytuacji że przepłynie przez nas prąd? Powtarza to w kółko jak debil, kiedy ktoś się pyta o uziemienie. Pewnie że uziemienie w garazu robić obowiązkowo jak nie ma.
Przyznaje tuxowi racje, kabel miedziany przewodzi prąd. Ot i tyle. A to, że pisał że na pewnym etapie PE i N gdzieś się tam zawsze łączy - no niestety, ale jest debilem. I to co on wyprawia to brak szacunku dla kogokolwiek i noszenie się swoim chorym ego. Jeśli pozwalasz na to, żeby tux miał ciebie za debila, który uziemia w bloku podłączając obudowe urządzenia elektrycznego do kaloryfera - to mu pozwalaj, ale ja się na to nie pisze. Dlatego nie rozumiem dlaczego po raz kolejny admini nie hamują zapędów tego D, który w temacie elektryki nie ma nic mądrego do powiedzenia.
-
tristar0

W przeciwieństwie do ciebie te przepisy mnie jak każdego wykonawce instalacji czy przyłączy maszyn obowiązuje ,swoją prowizorkę możesz uprawiać jak najbardziej dalej ale tylko u siebie , kary za to nie dostaniesz puki nie pracują przy tym inne osoby lub nie wydarzy się jakiś wypadek .A wtedy będzie nie ciekawie .A propagowanie nie przestrzegania zasad pbp przy obsłudze urządzeń ,instalacji to np art 160 kk, art 22 0KK czy choćby art 283 Kp.tuxcnc pisze:Gość naczytał się przepisów
Dodane 1 minuta 53 sekundy:
to dokładnie tak jak ty, też żyjesz w nieświadomości a to że nic o tym nie wiesz nie zwalnia cię z odpowiedzialności karnej , wiec powodzenia .tuxcnc pisze: głupie elektrony nic nie wiedzą o istnieniu prawa budowlanego
Dodane 4 minuty 17 sekundy:
tyle że jest nie świadom albo udaje że może robić co mu się podoba i jeszcze to propaguje jako jedyną prawdę ,mimo że jak sam napisał że od ponad 20 lat jest nie w temacie i bez prawa do dokonywania prac przy prądzie .szopenn pisze:Co wnosi to co mówi tux?
Dodane 5 minuty 13 sekundy:
Tak jak ja od 20 lat nie latam , nie skacze na spadochronie ale mogę wam tu bezkarnie opowiedzieć jak macie to zrobić ,w końcu jak się zabijecie to sami to zrobicie .W końcu ja to tylko stoję z boku i patrze na te elektrony .
Dodane 8 minuty 53 sekundy:
Tux jakbyś nie mógł ogarnąć
to kilka z moich wpisów działalności gospodarczejtuxcnc pisze:Gość naczytał się przepisów
33.14.Z - Naprawa i konserwacja urządzeń elektrycznych
33.20.Z - Instalowanie maszyn przemysłowych, sprzętu i wyposażenia
43.21.Z - Wykonywanie instalacji elektrycznych
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
atom1477

- Posty w temacie: 2
Masz tu jeszcze trochę. Przydadzą Ci się:
Dodane 2 minuty 12 sekund:
Dodane 3 minuty 44 sekundy:
Dodane 2 minuty 16 sekund:
Dodane 7 minut 45 sekund:
Dodane 1 minutę 28 sekund:
Dodane 8 minut 01 sekund:
Dodane 12 minut 52 sekundy:
Dodane 5 minut 33 sekundy:
-
tristar0

atom1477 pisze:Masz tu jeszcze trochę. Przydadzą Ci się:
brawo ty
Dodane 2 minuty 51 sekundy:
Wszystko w temacie . Z gawędziarzami erotomanami elektrykami skończyłem dyskusję .
-
tuxcnc

Warunkami przepływu prądu jest istnienie różnicy potencjałów i zamknięty obwód.
Dlatego informacja, że przewód neutralny jest uziemiony, jest bardzo istotna.
Nawiasem mówiąc, właśnie dlatego jest neutralny, bo uziemiony.
Przypomnę o czym jest ten wątek, bo chyba już wszyscy zapomnieli:
Otóż w starej instalacji bez wyłącznika różnicowoprądowego dodanie uziemienia może pogorszyć bezpieczeństwo, właśnie dlatego, że elektronom wszystko jedno czy popłyną przewodem zerowym czy uziemiającym, bo te przewody gdzieś niedaleko są ze sobą połączone.Puchacz1691 pisze: ↑08 lip 2025, 10:18Mam hobbystyczny warsztat na tyłu starego domu. Instalacja nie ma uziemienia. Do warsztatu mam doprowadzone zasilanie 3f. Czy jeśli w warsztacie wbiję w ziemię uziom to i podłączę do instalacji to będzie to miało jakiś sens?
Jeśli ktoś nie rozumie tak prostej rzeczy, to nie powinien zabierać głosu.
-
szopenn

- Posty w temacie: 3
tuxcnc pisze:Dlatego informacja, że przewód neutralny jest uziemiony, jest bardzo istotna.
Nawiasem mówiąc, właśnie dlatego jest neutralny, bo uziemiony.
czy ja ciebie zaczepiam? weź się ode mnie odwal ze swoimi głupotami. Od innych też