Wytwarzanie szkła
-
qqaz
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Re: Wytwarzanie szkła
wylanie na stopiony metal ma służyć tylko do wstępnego ostudzenia. Pływający glut szkła nie pływa na płaskiej powierzchni metalu tylko jedynie pływa jako jakaś bryla ,podobnie jak lód w wodzie, a powierzchnia styku jest taka jaka wynika ze spójności szkła(temperatura) tiksotropii, ciśnienia brzegowego kropli gluta, i różnych takich. Dlatego klepanie aby wstępnie rozpłaszczyć lepką bryłę do momentu gdy ostygnie i skrzepnie osiągając plastyczną spójność i umożliwiając przeniesienie na gorącą płytę stalową i dociśnięcie drugą - wtedy masz "szybę" Wcześniej się nie da bo temperatura gluta nadtopi powierzchnię formowania i się całość sklei na amen.
-
jasiu...

Jest mnóstwo filmów z rzemieślniczego wytwarzania szkła, choćby z warsztatów na Murano. I jeśli ktoś się wybiera do Wenecji to taką wycieczkę na Murano (często połączoną z wycieczką na Burano) mu polecam. Tyle, że to dotyczy szkła artystycznego.
Nie ma możliwości w domowych warunkach wyprodukować szyby. Jeśli ktoś obejrzy filmiki, jakie wstawia Pilkington, to zrozumie i tłumaczyć mu nie trzeba.
Nie ma możliwości w domowych warunkach wyprodukować szyby. Jeśli ktoś obejrzy filmiki, jakie wstawia Pilkington, to zrozumie i tłumaczyć mu nie trzeba.
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 8
Pieprzysz takie głupoty, że zęby bolą kiedy się je czyta...qqaz pisze: ↑22 cze 2025, 09:16wylanie na stopiony metal ma służyć tylko do wstępnego ostudzenia. Pływający glut szkła nie pływa na płaskiej powierzchni metalu tylko jedynie pływa jako jakaś bryla ,podobnie jak lód w wodzie, a powierzchnia styku jest taka jaka wynika ze spójności szkła(temperatura) tiksotropii, ciśnienia brzegowego kropli gluta, i różnych takich. Dlatego klepanie aby wstępnie rozpłaszczyć lepką bryłę do momentu gdy ostygnie i skrzepnie osiągając plastyczną spójność i umożliwiając przeniesienie na gorącą płytę stalową i dociśnięcie drugą - wtedy masz "szybę" Wcześniej się nie da bo temperatura gluta nadtopi powierzchnię formowania i się całość sklei na amen.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Float_(szk%C5%82o)
-
Staszek_Staszek
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 6
Jak zwykle mamy zbyt mało informacji aby udzielić sensownej odpowiedzi.
Nie wiem co autor ma myśli - "jednakowa grubość".
Czy wystarczy np. 0,1 µm na 100 mm długości?
Czy ma być płasko-równoległe?
Takich pytań mógłbym zadać kilkadziesiąt, ale autor przypuszczam że już się nie pokaże więc sobie na razie daruję.
Nie wiem co autor ma myśli - "jednakowa grubość".
Czy wystarczy np. 0,1 µm na 100 mm długości?
Czy ma być płasko-równoległe?
Takich pytań mógłbym zadać kilkadziesiąt, ale autor przypuszczam że już się nie pokaże więc sobie na razie daruję.
-
atom1477

- Posty w temacie: 5
Informacji w pewnym sensie jest dość, tylko strikexp jak zwykle porywa się z motyką na słońce, nie wiedząc nawet na co się porywa.Staszek_Staszek pisze: ↑22 cze 2025, 10:45Jak zwykle mamy zbyt mało informacji aby udzielić sensownej odpowiedzi.
Nie mam na myśli że nie wie że to trudne, choć to też. Tylko o to że On nawet nie wie na co konkretnie się porywa.
Jakby wiedział to by nam napisał. A nie napisał.
Napisał wyłącznie o wytwarzaniu szkła, a więc o stapianiu proszków. Nie było mowy o uzyskiwaniu szyby!
Dopiero po pociągnięciu go za język wyszło że chodzi o szybę.
A temat domieszek sprytnie pomija, bo nie chce się przyznać go głupoty jaką wymyślił.
Podsumowując: informacji jest dość żeby wiedzieć że to kolejna głupota.
Ale jest ich za mało żeby rzeczowo (choć tylko teoretycznie) porozmawiać.
-
qqaz

Szanowny wszystkowiedzący kol.Tuxu.
Wrzucenie brylastego gluta do jeziorka nie jest tym samym co zasilanie stopionym szkłem ze szczelinowego wypływu i jeszcze przy zachowaniu ciągłości i równomierności tego procesu.
A taki inteligentny.
Wrzucenie brylastego gluta do jeziorka nie jest tym samym co zasilanie stopionym szkłem ze szczelinowego wypływu i jeszcze przy zachowaniu ciągłości i równomierności tego procesu.
A taki inteligentny.
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 8
Oczywiście że nie jest.
Wrzucanie szklanego gluta do stopionego metalu pokrytego warstwą tlenków jest debilizmem, który nie wiadomo czemu miałby służyć...
A napieprzanie w to gazetą ma być chyba tylko po to, żeby się ochlapać stopionym metalem...
Przestań się już kompromitować.
-
oskaeg
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
Forum zaczyna odżywać?strikexp pisze: ↑21 cze 2025, 20:27Czy ktoś na forum bawił się w produkcję szkła?
Już wyjaśniam o co mi chodzi. Chciałbym zrobić szkło domieszkowane konkretnym pierwiastkiem, aby nabyło określonych właściwości fizycznych. Wiem że szkło sodowe da się dość łatwo produkować lub topić. Ale jego uformowanie w szybę o stałej grubości to już nie jest takie łatwe.
Kiedyś, gdy byłem bardzo młody i dopiero poznawałem świat, stopiłem w piecu potłuczone szkło – powstał z tego taki „glut”. Szkło sodowo-wapniowe łatwo się formuje. Każdy, kto choć trochę bawił się chemią, pewnie nie raz wyginał szklane rurki nad palnikiem. Podobnie robiło się z lufkami od papierosów, żeby uformować z nich fajkę.
Być może dałoby się na tyle zmiękczyć szkło sodowe, żeby uzyskać z niego dość lepką masę i w jakiś sposób ją uformować. Mam na myśli stopienie lufki od papierosów, uzyskanie małego „glutka” i włożenie go do jakiejś prostej formy. Coś takiego w warunkach domowych mogłoby się udać. Ale wytwarzanie szkła od podstaw? Dla mnie to abstrakcja — choć widziałem, że niektórzy ludzie robią różne eksperymenty w mikrofalówkach
W domowych warunkach nawet odlanie aluminium jest bardzo problematyczne. Nawet stosowanie różnych topników niewiele pomaga. Odlane warsztatowo aluminium nigdy nie będzie takie jak fabryczne – jest pełne porów i nie nadaje się na elementy odpowiedzialne, co najwyżej na jakieś korpusy, które pod obciążeniem i tak mogą pęknąć.
Jeśli chodzi o przetwórstwo tworzyw sztucznych, istnieje coś takiego jak szkło akrylowe, czyli PMMA. Robi się z niego np. szyby w samolotach, bo zwykłe szkło byłoby zbyt ciężkie i zbyt kruche. Wykonanie małej szybki o wymiarach 100×100 mm na wtryskarce nie stanowi większego problemu, ale produkcja arkuszy 1000×2000 mm wymaga już przemysłowej fabryki – to oczywiste.
Nieco bardziej optymistycznie wygląda sprawa z żywicą epoksydową, z której też można formować płyty. Niektórzy robią z niej artystyczne stoły. Ale żywica ma to do siebie, że lubi gazować, więc nie da się po prostu zrobić formy i odlać z niej „szyby na gotowo”.
Nie znam się ani na produkcji szkła, ani na jego przetwórstwie – mogę się tylko domyślać, jak to wygląda i ile po drodze jest problemów do rozwiązania. Każdy, kto formował cokolwiek, np. profile kształtowe na wytłaczarce, wie, że to wcale nie jest takie proste i nie da się tego zrobić „ot tak” w domu.
Huty skupują tłuczkę szklaną, bo jest to tańsze i mniej energochłonne niż wytwarzanie szkła od podstaw.
Jeśli naprawdę interesuje Cię temat szkła – znam ludzi, którzy pracują w hucie szkła w Częstochowie. Oczywiście nie zrobią Ci partii szkła na zamówienie, ale może udałoby się dowiedzieć czegoś ciekawego. Jeśli chcesz, napisz do mnie PW – zapytam osoby tam pracujące, czy mają może namiary na jakiegoś technologa, który chciałby z Tobą porozmawiać.
Napisz konkretnie co potrzebujesz, znam ludzi co importują szkło w tonach, np. do zniczy. Mogę się zapytać, czy nie mają jakiś namiarów.
Sam lubię eksperymentować z różnymi rzeczami, ale w niektórych sprawach trzeba odpuścić i szukać gotowych rozwiązań. Nie napisałeś konkretnie o co Ci chodzi, z takich ciekawostek, mogę powiedzieć Ci, ze istnieją tworzywa sztuczne, które np. skutecznie blokują UV, np. obudowy w drukarkach 3d. albo okulary chroniące przed promieniami lasera, wykonane z tworzywa sztucznego.
-
strikexp
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
Przerzuciłem takie tematy do chatGPT. Pomijając że nie hejtuje i nie ocenia, to potrafi być prawdziwą grupą doktorów habilitowanych.
No ale potrafi też gadać kompletne głupoty, ponieważ nie rozumie rzeczywistości. Albo stwierdzić że to niebezpieczne i *uj, nic nie powie. Ja mu że przecież to jest proces dostępny w każdym markecie. A on że jest niebezpieczne i *uj.
Ja pytam o wytwarzanie szkła, ponieważ potrzebne jest mi domieszkowane innymi pierwiastkami. I konkretnie chciałbym pobadać to zagadnienie.
Niedawno w ogóle z innej beczki dowiedziałem się czym jest gorilla glass czyli szkło pancerne i jak się je w uproszczeniu produkuje. Dla ciekawych, to szkło domieszkowane bodaj potasem, czyli potasowo-wapniowe lub sodowo-potasowo-wapniowe.
A co do produkcji szkła sodowo-wapniowego, da się je produkować w mikrofalówce do testów.
No ale potrafi też gadać kompletne głupoty, ponieważ nie rozumie rzeczywistości. Albo stwierdzić że to niebezpieczne i *uj, nic nie powie. Ja mu że przecież to jest proces dostępny w każdym markecie. A on że jest niebezpieczne i *uj.
Ja pytam o wytwarzanie szkła, ponieważ potrzebne jest mi domieszkowane innymi pierwiastkami. I konkretnie chciałbym pobadać to zagadnienie.
Niedawno w ogóle z innej beczki dowiedziałem się czym jest gorilla glass czyli szkło pancerne i jak się je w uproszczeniu produkuje. Dla ciekawych, to szkło domieszkowane bodaj potasem, czyli potasowo-wapniowe lub sodowo-potasowo-wapniowe.
A co do produkcji szkła sodowo-wapniowego, da się je produkować w mikrofalówce do testów.
-
Staszek_Staszek
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 6
strikexp pisze: Ale jego uformowanie w szybę o stałej grubości to już nie jest takie łatwe.
Jego uformowanie w szybę o stałej grubości jest łatwe i można to zrobić w domu.
Wymiary uzyskanej tafli ogranicza wielkość posiadanego domu i wielość mocy jaką dysponuje ten dom.
Jeżeli szkło ma być formowane w piecu elektrycznym to moc jest określona zabezpieczeniem licznikowym.
Natomiast maksymalna moc urządzeń gazowych dla wolnostojących budynków jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej limit wynosi 21 kW, natomiast dla pozostałych budynków mieszkalnych jest to 5 kW.
Tak więc na podstawie dysponowanej mocy kupujemy albo budujemy sobie piec.
Przykładowo w mieszkaniu w bloku gdzie dysponujemy mocą 5 kW, komora pieca może mieć wymiary: 0,2 x 0,2 x 0,2 m.
Do komory wsuwamy nieco mniejszy tygiel, najlepiej platynowany.
Do tygla wkładamy kawałki cyny w takiej ilości, aby po stopieniu pokrywała dno tygla warstwą o grubości ok. 0,03 m.
Po stopieniu i ochłodzeniu cyny do tygla wsypujemy proszki które są prekursorem pożądanego szkła, w takiej ilości aby tafla miała pożądaną grubość.
Włączamy piec i nastawiamy pożądaną temperaturę.
Przetrzymujemy stopioną taflę w maksymalnej temperaturze tak długo aby zanikły pęcherzyki powietrza.
Wyłączamy piec i po schłodzeniu można wyjąć taflę szkła.
Po odcięciu brzegów środkowa część tafli będzie w przybliżeniu płasko-równoległa.
Teoretycznie powierzchnia uzyskanej tafli jest wycinkiem kuli o promieniu 6 378 000 m.
W praktyce tafle o średnicy 0,18 m które ostatnio kupiłem mają odchyłkę od płaskości poniżej 1 µm.
To się nazywa szkło float i jest ono dostępne w handlu.