Jak uzyskać fakturę krążków na czole materiału?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Jak uzyskać fakturę krążków na czole materiału?

Post napisał: tuxcnc » 20 cze 2025, 11:39

szopenn pisze:
20 cze 2025, 09:41
posuw poprzeczny z korby
Nigdy posuw z korby nie będzie idealny, bo człowiek nie jest w stanie równomiernie kręcić korbą. Ktoś może mieć lepsze zdolności i może wychodzić mu lepiej, ale ogólnie to równie dobrze możesz komuś doradzić, żeby sobie wyrzeźbił Wenus z Milo, bo przecież komuś się to udało, więc i jemu powinno...
Zresztą rozmowa była ostatnio o "silniczek DC z regulacją obrotów na osi wrzeciona" i jakoś nie wytłumaczyłeś co by to miało znaczyć...
Kiedyś, bardzo dawno temu, kiedy silniki krokowe widywało się w napędach dyskietek, a ich sterowniki na obrazkach w książkach, miałem problem ze swoją tokarką. Ona była wielkości Nutoola, ale nie miała posuwów mechanicznych, tylko śruby z korbami na końcu. Przy toczeniu wzdłużnym wymuszało to tak kretyńską pozycję, że bardziej szarpało się korbą niż kręciło. Dawało się wytoczyć wałek, ale na jego chropowatość przykro było patrzeć. No i wpadła mi w ręce zdekompletowana maszynka do mielenia mięsa, którą podłączałem jako posuw wzdłużny, żadnej regulacji nie było, ale pierwszy raz udało mi się wytoczyć wałek na lustro...
Tak więc nie tłumacz mi, że da się taką gałkę wytoczyć jakimś patentem w rodzaju wkrętarki, ale nie pieprz o korbie z ręki, bo tu chyba wszyscy mają inne pojęcie jakości niż Ty...

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 20 cze 2025, 15:25

tuxcnc pisze:Nigdy posuw z korby nie będzie idealny, bo człowiek nie jest w stanie równomiernie kręcić korbą. Ktoś może mieć lepsze zdolności i może wychodzić mu lepiej, ale ogólnie to równie dobrze możesz komuś doradzić, żeby sobie wyrzeźbił Wenus z Milo, bo przecież komuś się to udało, więc i jemu powinno...

szopenn pisze:z ręki to zrobisz, potestuj prędkości wrzeciona i posuwy z ręki - smaruj. Zacznij od tej ścianki bo pewnie jak będziesz toczyl z wałka to też ze 3 razy przejedziesz od czoła zanim powiesz że już pasuje.

i gadaj z debilem...
tuxcnc pisze:Tak więc nie tłumacz mi, że da się taką gałkę wytoczyć jakimś patentem w rodzaju wkrętarki, ale nie pieprz o korbie z ręki, bo tu chyba wszyscy mają inne pojęcie jakości niż Ty...

nie zaniżaj poziomu forum, z wyrazami szacunku, ale młodzi ludzie nie mają problemu z parkinsonem, telepawką rąk itp także zrobienie przejazdu od czoła z korby na średnicy 15mm to nie problem.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 20 cze 2025, 15:36

szopenn pisze:
20 cze 2025, 15:25
tuxcnc pisze:Nigdy posuw z korby nie będzie idealny, bo człowiek nie jest w stanie równomiernie kręcić korbą. Ktoś może mieć lepsze zdolności i może wychodzić mu lepiej, ale ogólnie to równie dobrze możesz komuś doradzić, żeby sobie wyrzeźbił Wenus z Milo, bo przecież komuś się to udało, więc i jemu powinno...

szopenn pisze:z ręki to zrobisz, potestuj prędkości wrzeciona i posuwy z ręki - smaruj. Zacznij od tej ścianki bo pewnie jak będziesz toczyl z wałka to też ze 3 razy przejedziesz od czoła zanim powiesz że już pasuje.

i gadaj z debilem...
tuxcnc pisze:Tak więc nie tłumacz mi, że da się taką gałkę wytoczyć jakimś patentem w rodzaju wkrętarki, ale nie pieprz o korbie z ręki, bo tu chyba wszyscy mają inne pojęcie jakości niż Ty...

nie zaniżaj poziomu forum, z wyrazami szacunku, ale młodzi ludzie nie mają problemu z parkinsonem, telepawką rąk itp także zrobienie przejazdu od czoła z korby na średnicy 15mm to nie problem.
Naprawdę nie wiem o co Ci chodzi i co próbujesz udowodnić.
Daj już sobie spokój, bo mam Ciebie i twoje opinie tak głęboko, że sam nie mogę w to uwierzyć.
Prawda jest taka, że na CNC da się robić cuda, na mechanicznym posuwie coś co od biedy się nada, a ręką to się można ptakiem pobawić, a nie robić eleganckie gałki.
Prawda jest obiektywna i nie zależy od tego czy się ją udowodni, a ja już dawno wyrosłem z ambicji przekonywania kretynów do rzeczy oczywistych.
Rób sobie swoje gałki korbą jak lubisz, ale ode mnie to się już odpieprz.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 20 cze 2025, 15:59

tuxcnc pisze:Naprawdę nie wiem o co Ci chodzi i co próbujesz udowodnić.

nie zaniżaj poziomu forum

Dodane 49 sekundy:
tuxcnc pisze:Rób sobie swoje gałki korbą jak lubisz, ale ode mnie to się już odpieprz.

niestety wróć do począku rozmowy, najpierw sam zaczepiasaz, a później twierdzisz, ze to ktoś ciebie zaczepia. Tak zachowują się tylko debile.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”