Ploterek, nowy nabytek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Ploterek, nowy nabytek
Witam
jeśli problem jest tylko w dopasowaniu napięć to bardzo łatwo zmienić w sterowniku zmianą rezystora
przy opto, robiłem kilka sztuk ze standardu 24V bo taki też był ktoś chyba na zamówienie u chińczyka robił
na normalny 5V, to i na 3,3 się da
bez żadnych przeróbek śmiga ?
jeśli problem jest tylko w dopasowaniu napięć to bardzo łatwo zmienić w sterowniku zmianą rezystora
przy opto, robiłem kilka sztuk ze standardu 24V bo taki też był ktoś chyba na zamówienie u chińczyka robił
na normalny 5V, to i na 3,3 się da
bez żadnych przeróbek śmiga ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
Nic z tego. tam jest coś w rodzaju HCT245 (teraz dokładnie nie pamiętam) i kiedy wyjście "+" jest na H, to "-" na L i odwrotnie, układ zasilany 3,3V a masa wyprowadzona gdzieś na złączu MPG, normalnie masakra.
Nie to żeby nie dało się, ale jest problem.
Ja u siebie daję PC817 bez żadnych rezystorów (wiem że kiepskie pasmo, ale działa).
Próbowałem szybszych transoptorów, ale bez powodzenia.
-
Mówimy o sterownikach z transoptorami na wejściu.
Po prostu niektóre sterowniki wysterujesz napięciem 3,3V, a podłączonym odwrotnie ich nie spalisz.
Jeśli sterownik potrzebuje 5V albo więcej, to trzeba już kombinować.
Sterownika z wejściem TTL nie wysterujesz sygnałem różnicowym.
-
- Posty w temacie: 2
Przecież nie ma obowiązku korzystać z wyjścia różnicowego. Gdyby to był jakiś RS, albo LDVS, to by był problem.
Ale skoro to jest zwykły CMOS, to można po prostu użyć tylko jednego z wyjść. Jedynie trzeba dodatkowo wyprowadzić masę.
Ale skoro to jest zwykły CMOS, to można po prostu użyć tylko jednego z wyjść. Jedynie trzeba dodatkowo wyprowadzić masę.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
Na tę chwilę wpadł na jedną oś mały serwo motorek, dziwnie to to wygląda porównując do nemy34
. Co tu wiele pisać, podłączenie, uruchomienie, banał, wszystko ruszyło od strzała, aż tak dziwnie, myślałem że trochę pokombinować będzie trzeba a tu nic. Działa.
Mały a wariat, oś śmiga bez zająknięcia, testowałem tylko ręczne posuwy i mdi, żadnego programu nie odpalałem, w innym temacie ktoś pisał o problemach z pozycjonowaniem tego zestawu. Nic takiego nie zauważyłem, zrobiłem kilkanaście najazdów na czujnik zegarowy z różnymi prędkościami i pozycje trzymał. Oczywiście dopiero "kopanie" w materiale prawdę powie, bo na sucho to se można...
Co do mocy, serwo 400W, zapierając się nie byłem w stanie zwolnić przesuwu osi czy doprowadzić do wywalenia alarmu. Potestujemy, zobaczymy.

Mały a wariat, oś śmiga bez zająknięcia, testowałem tylko ręczne posuwy i mdi, żadnego programu nie odpalałem, w innym temacie ktoś pisał o problemach z pozycjonowaniem tego zestawu. Nic takiego nie zauważyłem, zrobiłem kilkanaście najazdów na czujnik zegarowy z różnymi prędkościami i pozycje trzymał. Oczywiście dopiero "kopanie" w materiale prawdę powie, bo na sucho to se można...
Co do mocy, serwo 400W, zapierając się nie byłem w stanie zwolnić przesuwu osi czy doprowadzić do wywalenia alarmu. Potestujemy, zobaczymy.

Krak.
-
Takie testy nie mają sensu.
400 W to jest moc znamionowa, czyli taka jaką serwo może dawać w nieskończoność. Natomiast chwilowo potrafi dać dużo więcej, ale nie może to trwać zbyt długo.
Tak fachowo, to trzeba mierzyć temperaturę silnika w czasie pracy, wtedy można ocenić ile faktycznie może wytrzymać.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
tuxcnc pisze:Takie testy nie mają sensu.
Oczywiście że nie, dlatego też napisałem:
cawboy pisze:dopiero "kopanie" w materiale prawdę powie, bo na sucho to se można...
Kilkukrotnie czytałem i słyszałem że taki serwo motorek nie nadaje się do większych maszyn a tu buja bez problemu osią ponad 20m/min, także sam nie spróbujesz to się ..uja dowiesz.

Krak.