cawboy pisze: ↑13 cze 2025, 19:43
grzes_rupinski1 pisze:Ale ktoś może powiedzieć że ten silnik ma mało Nm
I jest do bani bo jego silnik krokowy ma więcej mn i się nie gubi.
Bo teraz takie czasy albo ludzie, że nie posiadając wiedzy w temacie, zasłyszy jakieś bzdury albo po łebkach przeczyta i powtarza i broni swoich racji. Jestem ciekawy ilu samozwańczych automatyków wie że jego krokowiec 12Nm gdy osiągnie już te magiczne 1000rpm to mu tych niutków z 1.5 zostanie.
Tylko obróbka skrawaniem to nie pchanie wagonu pod górę . Tu nie potrzeba nie wiadomo ile Nm .
Wrzucałem kiedyś testy na YouTube frezowania stali wrzecionem 2.2kw .
Szybkość maszyny na silnikach krokowych krokowych
Szybkość na serwokrokowcach.
Testy grawerowania stali
Do maszyn zakładałem dużo różnych sterowników
Silników itp
Na warsztacie mam wypalarkę 3x 2 na 400w serwie
Os z wazy z 30 kg i bez problemu 40m jeździ a wszystkie blachy wydają nie przyjemny dźwięk.
3 metrowa belka osi y na dwóch serwach 400w jeździ z 40 m min nawet więcej
Nie idzie przy tym stać bo ma ochotę się przesuwać .
( Maszyna jest skręcona na 20m i normalne przyspieszenia bo nie ma sensu więcej jej ganiać) .
A kolega mówi że 400w serwo na os plotera będzie za małe. Żeby mierzyć mu temperaturę .
Kolega jest tak długo na forum że powinien pamiętać maszyny że 100w serwa co stał skrobały i dużo innych fajnych maszyn a cytuje tylko te teksty co są na stronie sponsora. Nm i jakieś inne dziwnie teorie np że serwo ma 3 razy więcej obrotów niż silnik krokowy.
Po prostu na stronie z której czyta jest tylko jedno serwo .
Dodane 6 minuty 13 sekundy:
Steryd pisze: ↑13 cze 2025, 20:50
Z drugiej strony te niutonometry przy dużych prędkościach aż tak potrzebne nie są... Ilu was skrawało przy posuwie większym niż np. 1000mm/min? A zwlaszcza jeszcze jakieś konkretne przekroje stali, żeby to wymagało Nm od silnika..?
W tym tygodniu robiłem głowica 63 6plytek ap 5, ae60 F180 ,10 kg wióra na godzinę . Grawer kiedyś testowo 6000mm min ale na krótko starczały frezy
Dodane 5 minuty 33 sekundy:
kszumek pisze: ↑13 cze 2025, 22:01
przewagę serw widać
Ja tam uważam że doborze zrobiona maszyna
będzie chodzić i na silnikach krokowych z mach 3 po lpt.
Oczywiście są lepsze rozwiązania.