Ploterek, nowy nabytek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Ploterek, nowy nabytek
Witam
jeśli problem jest tylko w dopasowaniu napięć to bardzo łatwo zmienić w sterowniku zmianą rezystora
przy opto, robiłem kilka sztuk ze standardu 24V bo taki też był ktoś chyba na zamówienie u chińczyka robił
na normalny 5V, to i na 3,3 się da
bez żadnych przeróbek śmiga ?
jeśli problem jest tylko w dopasowaniu napięć to bardzo łatwo zmienić w sterowniku zmianą rezystora
przy opto, robiłem kilka sztuk ze standardu 24V bo taki też był ktoś chyba na zamówienie u chińczyka robił
na normalny 5V, to i na 3,3 się da
bez żadnych przeróbek śmiga ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
Nic z tego. tam jest coś w rodzaju HCT245 (teraz dokładnie nie pamiętam) i kiedy wyjście "+" jest na H, to "-" na L i odwrotnie, układ zasilany 3,3V a masa wyprowadzona gdzieś na złączu MPG, normalnie masakra.
Nie to żeby nie dało się, ale jest problem.
Ja u siebie daję PC817 bez żadnych rezystorów (wiem że kiepskie pasmo, ale działa).
Próbowałem szybszych transoptorów, ale bez powodzenia.
-
- Posty w temacie: 25
Mówimy o sterownikach z transoptorami na wejściu.
Po prostu niektóre sterowniki wysterujesz napięciem 3,3V, a podłączonym odwrotnie ich nie spalisz.
Jeśli sterownik potrzebuje 5V albo więcej, to trzeba już kombinować.
Sterownika z wejściem TTL nie wysterujesz sygnałem różnicowym.
-
- Posty w temacie: 2
Przecież nie ma obowiązku korzystać z wyjścia różnicowego. Gdyby to był jakiś RS, albo LDVS, to by był problem.
Ale skoro to jest zwykły CMOS, to można po prostu użyć tylko jednego z wyjść. Jedynie trzeba dodatkowo wyprowadzić masę.
Ale skoro to jest zwykły CMOS, to można po prostu użyć tylko jednego z wyjść. Jedynie trzeba dodatkowo wyprowadzić masę.